Δύο εκδόσεις με σημείο αναφοράς τη Χίο στο Μουσείο Μαστίχας Χίου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και οι Εκδόσεις Καστανιώτη παρουσιάζουν, το Σάββατο 1η Οκτωβρίου (ώρα 18:30) στο Μουσείο Μαστίχας Χίου, δύο πρόσφατες εκδόσεις τους, στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται η Χίος, η μαστίχα και οι μαστιχοπαραγωγοί.

Με σημείο αναφοράς τη δίγλωσση έκδοση του ΠΙΟΠ «Χίος. Τόπος εντός/Chios. The Land Within» του Στρατή Βογιατζή, καθώς και την έκδοση «Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και Μαστιχοπαραγωγοί. Πολιτικές διαχείρισης του περιβάλλοντος και του τοπίου του αγροτικού χώρου της Νότιας Χίου 1939-1989» του Δημήτρη Τσούχλη, των Εκδόσεων Καστανιώτη, θα επιχειρηθεί η ανάδειξη του πολύμορφου χιώτικου τοπίου και η σημασία της μαστιχοπαραγωγής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραδοσιακή μαστιχοκαλλιέργεια έχει εγγραφεί στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (2014).

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η Διευθύντρια του ΠΙΟΠ, Αλεξάνδρα Ράπτη, και ο υπεύθυνος των Εκδόσεων Καστανιώτη, Γιώργος Σορολοπίδης. Στη συνέχεια, οι Στέλλα Τσιροπινά, φιλόλογος-δρ Θεατρολογίας ΑΠΘ, Γιώργος Τούμπος, Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, και Γιώργος Βλάχος, επίκουρος καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, θα μιλήσουν για τις δυο εκδόσεις, ο καθένας από τη δική του επιστημονική οπτική γωνία αλλά και μέσω της βιωματικής σχέσης με το νησί της Χίου.