Δύο γυναίκες της Χίου τίμησε ο δήμος Αλίμου (φωτό)

 

Δύο «δικές» μας γυναίκες, την κα Μαρία Κατσάρη και την κα Μαίρη Μάκκα, διοικήτρια της Σχολής Μηχανικών Χίου η πρώτη και διευθύντρια σπουδών τη ίδιας Σχολής η δεύτερη, τίμησε – μαζί με άλλες πέντε γυναίκες – όλες διακεκριμένες και καταξιωμένες στο τομέα τους, ο δήμος Αλίμου Αττικής.

Αναλυτικά, το σχετικό ρεπορτάζ της ιστοσελίδας alimosonline.gr έχει ως ακολούθως:

Με έναυσμα την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας», ο δήμος Αλίμου οργάνωσε την Κυριακή 18 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρου του Δήμου, τιμητική βραδιά, αφιερωμένη στις γυναίκες. Στην εκδήλωση αυτή, ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, τίμησε επτά διακεκριμένες και καταξιωμένες στον τομέα τους Ελληνίδες:

Την συγγραφέα, Αλκυόνη Παπαδάκη,

Την καθηγήτρια εγκληματολογίας στο τμήμα Κοινωνιολογίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστίνα Ζαραφωνίτου,

Την πανελλαδικά πρώτη γυναίκα διοικητή της Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Χίου, Μαρία Κατσάρη,

Την πρώτη γυναίκα διευθύντρια των σπουδών Ακαδημίας του Εμπορικού Ναυτικού Μηχανικών Χίου, Μαίρη Μάκκα,

Την διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του Ιατρικού Κέντρου Παλαιού Φαλήρου, του Ομίλου «Ιατρικό Αθηνών», Λένα Αντωνάκου και

Τις αθλήτριες ορειβασίας που κατέκτησαν την υψηλότερη κορυφή της Αλάσκας, Βανέσα Αρχοντίδου και Χριστίνα Φλαμπούρη.

Στη ομιλία του ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, είπε: «ο Άλιμος αγαπάει την τέχνη και για αυτό συναντιόμαστε απόψε όπως βλέπετε, σε αυτή την αίθουσα που έχει μετατραπεί σε ένα μικρό μουσείο σύγχρονης τέχνης με αριστουργήματα του 20ου αιώνα. Ταυτόχρονα αγαπάμε όμως και τις αξίες. Και γι αυτό αποφασίσαμε να διοργανώσουμε αυτή την εκδήλωση για να τιμήσουμε ορισμένες γυναίκες που είναι πρωτοπόρες, που ανοίξανε έναν δρόμο, γιατί αυτοί που είναι πρωτοπόροι ανοίγουν τον δρόμο  και ακολουθούν οι υπόλοιποι. Οφείλουμε να τις τιμάμε και να τις έχουμε ως παράδειγμα για τις νεώτερες γενιές. Δυστυχώς, παρότι έχουν  γίνει πολλοί αγώνες, η γυναίκα δεν έχει φτάσει να έχει την θέση που δικαιούται, ως πλάσμα της φύσης ίση με τον άντρα. Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, δεν θα μπορέσουν να γιορτάσουν , παγιδευμένες στην φτώχια, στην καταπίεση, στην άγνοια, σε έναν κόσμο που τις μεταχειρίζεται σαν υποδεέστερα όντα.  Ο Δήμος Αλίμου ευελπιστεί μέσα από τέτοιες μικρές πρωτοβουλίες, να συμβάλουμε στην εξάλειψη αυτών των φαινομένων, όχι μόνο για γυναίκες που είναι πρότυπα, αλλά για την πλήρη αποκατάσταση των δικαιωμάτων της γυναίκας, που καταπατώνται βάναυσα σε πολλές γωνιές του κόσμου. 1500 γυναίκες πεθαίνουν κάθε μέρα προσπαθώντας να γεννήσουν ένα παιδί! 14 γυναίκες κάθε ημέρα θανατώνονται από τους συγγενείς τους, επειδή έπεσαν θύματα βιασμού! Εκατομμύρια θα υποστούν ακρωτηριασμούς στα γεννητικά τους όργανα! Στην Αφρική το ποσοστό των θυμάτων του Aids, είναι μεγάλο γιατί, οι γυναίκες δεν έχουν δικαίωμα στην αντισύλληψη, είναι ανασφάλιστες, έχουν λιγότερες απολαβές και πολλά άλλα. Η εκμετάλλευση και η κακοποίηση των γυναικών δεν είναι λάθος του συστήματος.  Είναι γέννημα της ίδιας της κοινωνίας, του πολιτισμού, του κέρδους και του πλούτου».

Στη συνέχεια ο δήμαρχος έκανε μία σύντομη αναδρομή για την «Ημέρα Της Γυναίκας» και από πιο γεγονός καθιερώθηκε. Ήταν στις 8 Μαρτίου 1857, όταν ξεσηκώθηκαν οι εργάτριες στα υφαντουργεία και ραφτάδικα της Νέας Υόρκης, ζητώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Αναφέρθηκε  επίσης ο Δήμαρχος, στην Καλλιρόη Παρρέν, την Ελληνίδα δημοσιογράφο, από τις πρώτες Ελληνίδες φεμινίστριες, η οποία ήταν η πρώτη που κίνησε το θέμα της παραχώρησης δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες, ήδη από τη δεκαετία του 1890. Που όμως καμία κυβέρνηση δεν αποδέχτηκε! Ούτε του Βενιζέλου, ούτε του Παπαναστασίου, μέχρι που κατέληξε να γίνει πραγματικότητα μετά από 70 χρόνια.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Σταμάτιος Ράπτης, μέλη της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος, ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, οι αντιδήμαρχοι Μαίρη Ανανιάδου, Δώρα Σύρμα και Στέφανος Διαμαντής κ.ά.

Την βραδιά παρουσίασε η κυρία Ντέπη Στενού. Η κεντρική ομιλία με θέμα «Η γυναίκα, ο 21ος αιώνας και ο Ίψεν» πραγματοποιήθηκε από τον  π. καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και βραβευμένο σκηνοθέτη, κ. Τάσο Λέρτα.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τον ερμηνευτή – δημιουργό Ηρακλή Κοντό και την Λαμπρινή Αννίση. Και η όμορφη βραδιά έκλεισε με μία μικρή δεξίωση.

ΠΗΓΗ: ALIMOSONLINE.GR

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια