Δυο σύλλογοι φωτογραφίζουν κάτω από το φως των αστεριών

Μοναδικές εικόνες του έναστρου ουρανού πάνω από τη Χίο αποθανάτισαν από κοινού τα μέλη της Φωτογραφικής Λέσχης και του Συλλόγου Αστρονομίας Χίου.

Σε ένα ιδιότυπο “πάντρεμα” οι δυο σύλλογοι πραγματοποίησαν σεμινάριο αστροφωτογραφίας με ομιλητή τον κ. Γιώργο Ντέκα , ειδικό γραμματέα της Αστρονομικής και Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας και λάτρη της αστροφωτογραφίας.

Στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Ιουνίου 2020 στο νησί μας, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μυηθούν στα “μυστικά” της τεχνικής της αστροφωτογραφίας βλέποντας παράλληλα νυχτερινές λήψεις και αστροφωτογραφίες από το Μεσολόγγι, όπου διαμένει ο κ. Ντέκας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της λιμνοθάλασσας του Μεσολογγίου.

Το επόμενο βράδυ πραγματοποιήθηκε πρακτική εξάσκηση και ουρανογραφία με τους συμμετέχοντες να φωτογραφίζουν τους αστερισμούς στοχεύοντας κυρίως στον γαλαξία μας.

Να σημειωθεί ότι κατά την μιας εβδομάδας παραμονή του στη Χίο, ο Γιώργος Ντέκας “όργωσε” στην κυριολεξία το νησί και αποθανάτισε με τον φακό του μαγικές εικόνες οι οποίες όπως τόνισε δεν έχουν υποστεί κάποιο μοντάζ παρά μόνο επεξεργασία εικόνας. “Ο ουρανός είναι ακριβώς έτσι όπως φαίνεται στη φωτογραφία, απλά εμείς δεν μπορούμε να τον δούμε με γυμνό μάτι”, είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας, “Εφτά ημέρες (δεν ήταν αρκετές) σ ένα όμορφο νησί με υπέροχους ανθρώπους, ευγενικούς και φιλόξενους. Ένα διήμερο σεμινάριο με πολύ κόσμο (φυσικά με τα μέτρα προστασίας μας) δημιούργησε απορίες και γέννησε γνώσεις αλλά έκανε και νέες φιλίες.

Τρίτη φορά στη Χίο, είχα μαγευτεί πέρσι στα Κάτω Φανά όταν ήρθα για διακοπές από τον πολύ σκοτεινό ουρανό και τα ωραία τοπία.  Σαν αστροφωτογράφος ευρέως πεδίου αυτό αναζητώ, καθαρό ουρανό μακριά από φώτα , πόλεις, χωριά και αυτοκίνητα. Η Χίος πραγματικά προσφέρεται γι αυτόν τον σκοπό και δεν βλέπω ειλικρινά την ώρα για το πότε θα ξαναέρθω.

Μαγευτικά τοπία, μεσαιωνικά κτίσματα και εκκλησίες μπορούν να συνδυαστούν απίστευτα με τον ουρανό και να φτιάξεις ιστορία με κάθε φωτογραφία! Είναι πολύ λίγες οι φωτογραφίες που κατάφερα να βγάλω μπροστά στα τόσα που είδα! Ξενύχτι και περπάτημα αρκετό άξιζαν με το παραπάνω μόλις είδα το αποτέλεσμα στη μηχανή μου!”, .

Αν κρίνουμε από τον ενθουσιασμό του ίδιου αλλά και των συμμετεχόντων, μάλλον μπήκαν οι βάσεις για μια ευρύτερη συνεργασία και επανάληψη ανάλογων δραστηριοτήτων.

Στους μύλους του Ανέμωνα η λήψη έγινε μέσα στο δρόμο!
Στην Αγία Ερμιόνη παρά τα φώτα της πόλης ο ουρανός είχε απίστευτη αντίθεση!
Στον Πύργο των Δοτιών ήταν αρκετά δύσκολη η πρόσβαση με συντροφιά μια..αλεπού!
Στην παραλία στην καμάρα αριστερά φαίνεται η αντανάκλαση του πλανήτη Δία πάνω στο νερό!
Στα Μαύρα Βόλια ήταν από τους πιο σκοτεινούς ουρανούς που έχω δει ποτέ!

Και φωτογραφίες από το Μεσολόγγι