Ε, όχι και το κυνήγι κοινωφελές και πολιτισμός, κύριε δήμαρχε

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ |

Τελικά, στον δήμο Χίου όποιος φορέας ζητά δωρεάν παραχώρηση δημοτικού κτιρίου, για να καλύψει τις στεγαστικές του ανάγκες σε γραφεία κ.λπ., φαίνεται ότι χωρίς πολλά πολλά το εξασφαλίζει, με βάση κυρίως κάποιες τυπικές προβλέψεις του νόμου κι όχι με κριτήρια ουσιαστικά.

Τελευταίο και μάλλον όχι και μοναδικό παράδειγμα ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου «Η Άρτεμις», στον οποίο είχε παραχωρηθεί με δεκαετές χρησιδάνειο παλαιό ακίνητο, που με δικές του δαπάνες, όπως υποστηρίζει, το ανακαίνισε και το κατέστησε λειτουργικό, κάτι – βεβαίως – που δεν επιθυμούμε να αμφισβητήσουμε.

Υπέβαλε δε αίτημα παράτασης για ακόμα τρία έτη της δωρεάν παραχώρησης, αίτημα που εγκρίθηκε ομοφώνως από το δημοτικό συμβούλιο Χίου, στην συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου 2024.

Και για μεν τον σύλλογο κάτι τέτοιο φαντάζει θεμιτό, αφού όπως έχει αποδειχθεί ο κάθε φορέας μπορεί να αιτείται και να ικανοποιείται το αίτημά του, πολλώ δε μάλλον ο συγκεκριμένος που επικαλείται ότι ξόδεψε μεγάλο ποσό για το υπόψη ακίνητο, πλην – όμως – δεν φαίνεται ότι για το δημοτικό συμβούλιο η ομόφωνη απόφασή του έχει κοινωνικό και ηθικό έρεισμα, ενδεχομένως δε και νομικό.

Δεν μπορεί, δηλαδή, το Δ.Σ. να πιστεύει ότι ο Κυνηγετικός Σύλλογος πληροί τις προϋποθέσεις του κοινωφελούς σκοπού και ότι «έχει σκοπό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και γενικά επωφελή για την κοινωνία εν όλω ή εν μέρει». Εξυπηρετεί τα μέλη του και πολύ καλά κάνει με τον τρόπο που το κάνει, αλλά μέχρι εκεί.

Στο τέλος, όπως πάει, θα ξεχάσουμε όσα ξέρουμε για το κοινωφελές, το εκπαιδευτικό και το πολιτιστικό.