Έφοδο στο Θόλος ετοιμάζει ο Μηταράκης με πολιορκητικό κριό την ΤΕΡΝΑ

Την «τελευταία του ζαριά», για την «εκπόρθηση» του Θόλους φαίνεται πως είναι έτοιμος να ρίξει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, βάζοντας αυτή τη φορά μπροστά την ανάδοχο κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Α.Ε., που έχει αναλάβει την κατασκευή της υπερδομής προσφύγων και μεταναστών της Χίου.

Μετά την πρόσφατη απορριπτική απόφαση του ειρηνοδικείου Χίου, για την εξασφάλιση πρόσβασης στην επίμαχη περιοχή του Θόλους, ο κ. Μηταράκης έκανε δύο φορές σαφή την πρόθεσή του να συνεχίσει τον σχεδιασμό του και μάλιστα πριν εκπνεύσει το 2022.

Η τελευταία ήταν το περασμένο Σάββατο, 1η Οκτωβρίου 2022, όταν σε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης εξεδήλωσε την πρόθεσή του να παρακάμψει την διαδικασία της αγωγής του δήμου Χίου για το ιδιοκτησιακό του Θόλους, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι αυτό μπορεί και να κρατήσει δέκα χρόνια.

Η πρώτη ήταν μία εβδομάδα πριν, δηλώνοντας σε συνέντευξη Τύπου, στην Αθήνα, ότι τον Απρίλιο του 2023 θα είναι έτοιμη η υπερδομή της Χίου, κάτι που σαφώς υπονόησε και το περασμένο Σάββατο, ακόμα κι αν είμαστε μπροστά σε προεκλογική περίοδο.

Η «επιστράτευση» της ΤΕΡΝΑ και ο ρόλος του δήμου Χίου

Στην παρούσα φάση με τα νομικά μέτρα του υπουργείου Μετανάστευσης να είναι περιορισμένα είτε σε επίπεδο διοικητικών δικαστηρίων για εξασφάλιση της πρόσβασης, είτε για την εξασφάλιση δουλείας πρόσβασης στο επίμαχο οικόπεδο μέσα από την ιδιοκτησία του δήμου Χίου (μπροστινό τμήμα) εκείνο που φαντάζει ως πιο γρήγορη λύση είναι να μπει στο «παιχνίδι» η ανάδοχος εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

Άλλωστε, η εταιρεία είχε επιχειρήσει και παλαιότερα, στις 21 Ιανουαρίου 2022, να μπει στην επίμαχη έκταση, κάτι που απετράπη, ενώ για το περιστατικό εκλήθη η αστυνομία, η οποία και το κατέγραψε.

Ένα ανάλογο σκηνικό είναι πιθανόν να επιχειρηθεί να στηθεί και τώρα, με υπαλλήλους της ΤΕΡΝΑ να επιχειρήσουν είσοδο στον χώρο, να τους σταματήσουν οι κάτοικοι που επιτηρούν την περιοχή – με βάση την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου, που δεν επιτρέπει την είσοδο στον χώρο – και να ακολουθήσει η υποβολή μήνυσης κατά των κατοίκων για δήθεν παρεμπόδισή τους.

Με τον τρόπο αυτό κινείται αυτομάτως η ποινική διαδικασία, η οποία είναι προφανώς ταχύτερη ως προς την εκδίκαση και την έκδοση απόφασης.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο δήμος Χίου πρέπει να είναι έτοιμος, αφενός να προστατεύσει τους κατοίκους που με βάση την δική του πολιτική απόφαση (διαγράψαμε την λέξη εντολή, που λανθασμένα αναγράφαμε, καθότι τυπικά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, άλλωστε η δημοτική αρχή αρνήθηκε να ορίσει εντεταλμένους για την φύλαξη του χώρου υπαλλήλους του) επιτηρούν τον χώρο και αφετέρου και κυρίως να υποβάλει μηνύσεις κατά παντός, των υπαλλήλων της ΤΕΡΝΑ εν προκειμένω, αν τυχόν οι τελευταίοι επιχειρήσουν παράνομη είσοδο στο Θόλος.

Σχόλια