Εκδηλώσεις του ΦΟΒ για την επέτειο της μάχης του Αίπους

Σειρά επετειακών εκδηλώσεων για την καθοριστικής σημασίας στην απελευθέρωση της Χίου μάχης του Αίπου, της 15ης Νοεμβρίου 1912, οργανώνει ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου, στο διάστημα από τις 7 έως και τις 15 Νοεμβρίου 2015.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του ΦΟΒ έχει ως ακολούθως:

Μουσειοεκπαιδευτικό πρόγραμμα  «40+1 ημέρες για την ελευθερία»

Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 10 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΦΟΒ, θα πραγματοποιηθεί «πρότυπη» εφαρμογή του μουσειοεκπαιδευτικού προγράμματος «40+1 ημέρες για την ελευθερία» σε μαθητές και μαθήτριες της Ε΄και Στ΄ τάξης των δημοτικών σχολείων του Βροντάδου, με την παιδαγωγική ευθύνη της εκπαιδευτικού και μέλους του Δ.Σ. του Ομίλου κας Δέσποινας Τσίχλα και ομάδας εθελοντών.

Η μουσειοσκευή «40+1 ημέρες για την ελευθερία» δημιουργήθηκε από τον ΦΟΒ, με την  επιμέλεια και επιστημονική ευθύνη της φιλολόγου εκπαιδευτικού και μέλους του Δ.Σ. του Ομίλου κ. Γιασεμής Αμπαζή και την ευγενική χορηγία του συμπατριώτη μας κ. Γιώργου Ν. Μπαχά, με σκοπό να αποτελέσει παιδαγωγικό εργαλείο στα χέρια της εκπαιδευτικής κοινότητας του τόπου μας. Περιλαμβάνει πλούσιο υλικό από τα γεγονότα της απελευθέρωσης της Χίου και της μάχης του Αίπους, όπως: καρτ ποστάλ εποχής, χάρτες, φωτογραφίες, έγγραφα, μικρογραφίες αντικειμένων, ιστορικά και λογοτεχνικά κείμενα, φυλλάδιο δραστηριοτήτων, εκπαιδευτικά παιχνίδια κ.α.

Υποστηρικτικά, επίσης, θα λειτουργεί και έκθεση ενθυμημάτων – κειμηλίων της μάχης του Αίπους, στον χώρο του ιστορικού μουσείου του ΦΟΒ.

Δρόμος θυσίας Αίπους – 2015

Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015, σε συνεργασία με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Χίου – Σάμου, διοργανώνεται ο αγώνας δρόμου – ανάβασης του Αίπους, με την επωνυμία “Δρόμος θυσίας Αίπους – 2015”, για μαθητές και μαθήτριες Ε΄ και Στ΄ δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, αλλά και για ενήλικες.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • 9:00 – 10:00 π.μ.: Συγκέντρωση αθλητών στην πλατεία του Ομίλου, στον Άγιο Γεώργιο για την εγγραφή και προετοιμασία των συμμετεχόντων. Προαιρετική επίσκεψη αθλητών – γονέων στο μουσείο του ΦΟΒ και στην έκθεση ενθυμημάτων- κειμηλίων της μάχης του Αίπους.
  • 10:00 – 10.20 π.μ.: Μεταφορά στον χώρο εκκίνησης των αγώνων.
  • 10:30 π.μ.: Εκκίνηση αγώνα. Τερματισμός στο Μνημείο Πεσόντων Αίπους – Απονομή επάθλων και αναμνηστικών στους αθλητές.
  • 12:00: Επιστροφή

Τα αναμνηστικά στους 6 πρώτους νικητές των αγωνισμάτων έχουν φιλοτεχνηθεί, όπως και όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις, από την συντοπίτισσα καλλιτέχνιδα κα Δέσποινα Καλαγκιά.

Μονοπάτι Θυσίας Αίπους – 1912

Ο  ΦΟΒ, σε συνεργασία με τον ερευνητή πεδίου και οδηγό αναβάσεων κ. Γιώργο Χαλάτση, διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015, την πεζοπορική εκδήλωση “Μονοπάτι θυσίας Αίπους – 1912”, στα χνάρια των πρωταγωνιστών της μάχης του Αίπους, το ξημέρωμα της 15ης Νοεμβρίου 1912.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • 9:00 π.μ.: Προσέλευση των ενδιαφερομένων με ιδιωτικά μέσα στο τμήμα της οδού Πεσόντων, 200 μέτρα περίπου πριν τον Ι. Ν. Αγ. Μακαρίου, όπου υπάρχει η δυνατότητα στάθμευσης οχημάτων. Εκεί θα υπάρχει και η γραμματεία της διοργάνωσης, στην οποία θα μπορούν να παραδοθούν προσωπικά αντικείμενα τα οποία θα παραδοθούν στο τέλος της ανάβασης. Υπενθυμίζουμε ότι για συμμετοχή χωρίς προβλήματα απαιτείται στοιχειώδης εξοπλισμός όπως: παπούτσια πεζοπορίας και σακίδιο πλάτης για τα εφόδια, όπως: νερό, μπουφάν, γυαλιά, φωτογραφική μηχανή κ.λπ.
  • 09:30 – 10:30 π.μ.: Πεζοπορία κατά μήκος της διαδρομής Πραντούνικα – Βρυσάκια – Καστέλι – Μνημείο Πεσόντων Αίπους, όπου οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν τον τερματισμό και την απονομή επάθλων – αναμνηστικών στους αθλητές του αγώνα “Δρόμος θυσίας-2015”, παρουσία και του πλωτάρχη Π.Ν. πρώην διευθυντή του Μουσείου Αβέρωφ κ. Παναγιώτη Τριπόντικα
  • 12:00: Επιστροφή

Για τον καλύτερο σχεδιασμό και συντονισμό της δράσης παρακαλούμε δηλώστε συμμετοχή αναφέροντας το ονοματεπώνυμο, το τηλέφωνό και τον αριθμό των ατόμων που θα συνοδεύετε, είτε στο e-mail του ΦΟΒ ([email protected]), είτε στα τηλέφωνα 6972 828236 & 6977 945900  μέχρι την  Πέμπτη 12.11.2015.

Συμμετοχή στοΜνημόσυνον των Πεσόντων επί του Αίπους το 1912 δια την απελευθέρωσιν της Χίου” που τελείται από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 και περιλαμβάνει:

  • 7:00 π.μ.: Θεία λειτουργία, μνημόσυνο και τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων, στον ιερό καθεδρικό ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου.
  • 11:00 π.μ.: Τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αίπους.

Παρουσίαση του βιβλίου “1900”

Την Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015 και ώρα 6:30 μ.μ.  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ομίλου, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου “1900” από τον πλωτάρχη Π.Ν. Παναγιώτη  Τριπόντικα, τμηματάρχη μελετών στην Σχολή Διοίκησης & Επιτελών του Πολεμικού Ναυτικού (Ναυτική Σχολή Πολέμου). Το βιβλίο αποτελεί προϊόν πνευματικής εργασίας του ιδίου και του δημοσιογράφου – ερευνητή Στέφανου Παν. Μίλεση και εκδοτική πρωτοβουλία του Πλωτού Ναυτικού Μουσείου Θ/Κ ΑΒΕΡΩΦ, με χορηγία της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού.

Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς “πρόκειται για ένα ναυτικό και ιστορικό διήγημα που φέρει στο φως την προσπάθεια μιας γενιάς ανδρών του Πολεμικού Ναυτικού, που προσπαθούν να φέρουν εις πέρας ένα ταξίδι το έτος 1900, που πριν ακόμα αρχίσει, φαινόταν καταδικασμένο να αποτύχει. Τον διάπλου του Ατλαντικού Ωκεανού, με αποστολή την επίδειξη της Ελληνικής Σημαίας στους εξήντα χιλιάδες ομογενείς των Η.Π.Α. με ένα πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού ακατάλληλο για υπερωκεάνιες αποστολές, το Εύδρομο  «Ναύαρχος Μιαούλης» και πλήρωμα 215 αξιωματικών, υπαξιωματικών και ναυτών με κυβερνήτη τον αντιπλοίαρχο τότε, Παύλο Κουντουριώτη.

 Όμως κακοτυχίες, ζημιές και άλλες ταλαιπωρίες, ταλανίζουν τους πρωταγωνιστές της ιστορίας καθώς η τότε μικρή Ελλάδα των μόλις δυόμιση εκατομμυρίων κατοίκων, είχε βγει ηττημένη από τον λεγόμενο «ατυχή πόλεμο του 1897», ήταν κατεστραμμένη οικονομικά έχοντας κηρύξει πτώχευση, με τον διεθνή οικονομικό έλεγχο να ελέγχει πλήρως τις δαπάνες του Κράτους, όταν υπήρχε μάλιστα και η επιβάρυνση της καταβολής τεσσάρων εκατομμυρίων τουρκικών λιρών, που απαιτούσε η Τουρκία ως πολεμική αποζημίωση.

Έτσι το ταξίδι του «Μιαούλη» στην Αμερική έφτασε να εκπροσωπεί έναν λαό, ένα Κράτος, ένα Έθνος, που έψαχνε να βρει την ηθική δύναμη να σταθεί στα πόδια του, να αναταθεί.

Παράξενο ίσως ακούγεται, πώς από τόσες σελίδες δόξας και ηρωισμού που έχουν καταγράψει τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, επιλέχθηκε ως πρώτη έκδοση βιβλίο που αναφέρεται σε ειρηνική περίοδο!

Ίσως η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός πως ζούμε σε μια εποχή όπου η ανάταση των νέων γενεών είναι επιβεβλημένη και η ανάταση αυτή γίνεται μόνο όταν υπάρχουν τα κατάλληλα πρότυπα, υψηλά ιδανικά και ευγενείς στόχοι”.