Εκτός προγράμματος ενίσχυσης οι μισές επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου

Εκτός του προγράμματος ενίσχυσης από το πρόγραμμα των 40 εκατ. ευρώ που υλοποιεί η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα μείνουν τουλάχιστον οι μισές επιχειρήσεις της περιοχής, ως αποτέλεσμα των αυστηρών κριτηρίων που έχουν τεθεί στην προκήρυξη.

Ειδικότερα δε εκτός του προγράμματος μένουν εξ αρχής οι ατομικές επιχειρήσεις, δηλαδή ουσιαστικά το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων της περιφέρειας, σύμφωνα με τα δεδομένα που παραθέτει ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης νησιωτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης.

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή του την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020, ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτηρίζει μεν θετικό το γεγονός της αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος κατά 15 εκατ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε χθες, πλην – όμως – όπως τονίζει σειρά κριτηρίων και προϋποθέσεων αποκλείουν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, ο καθορισμός της ελάχιστης ενίσχυσης στις 5.000 ευρώ σημαίνει ότι ο αριθμός των ωφελούμενων επιχειρήσεων θα είναι το πολύ 8.000.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μιχαηλίδη έχει ως ακολούθως:

«Το πρόγραμμα «Ενίσχυση μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν λόγω της πανδημίας Covid-19» της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αποτελεί, κατ’ αρχήν, ένα αναγκαίο μέτρο ελάχιστης στήριξης των μικρών επιχειρήσεων των νησιών του Βορείου Αιγαίου που δοκιμάζονται σκληρότατα από τις άμεσες και δευτερογενείς συνέπειες της πανδημίας και των lockdown.

Η χθεσινή απόφαση της περιφέρειας για αύξηση του προϋπολογισμού της δράσης από τα 25 στα 40 εκατομμύρια είναι προς τη θετική κατεύθυνση.

Παρ΄ όλα αυτά, μια σειρά από κριτήρια και προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα θα οδηγήσουν πιθανότατα στον αποκλεισμό μεγάλου τμήματος των επιχειρήσεων.

Πιο συγκεκριμένα, πρώτον, λόγω του ότι η ελάχιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση ορίζεται στις 5.000 ευρώ, ο αριθμός των ωφελούμενων επιχειρήσεων θα είναι το πολύ 8.000. Με άλλα λόγια, υπολογίζεται πως τελικά θα ενισχυθεί λιγότερο από το μισό των δυνητικά ωφελούμενων επιχειρήσεων.

Δεύτερόν, οι ατομικές επιχειρήσεις, δηλαδή ουσιαστικά το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων της περιφέρειας, αποκλείονται εξαρχής από το πρόγραμμα, βάσει του κριτηρίου Α1 της πρόσκλησης.

Οι παραπάνω ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω προγράμματος ενίσχυσης έχουν ήδη εκφραστεί από όλους τους εκπροσώπους των επιμελητηριακών και εμπορικών συλλόγων των νησιών του Β. Αιγαίου, καθώς και από την περιφερειακή παράταξη «Συμπαράταξη Πολιτών».

Δεδομένου του μεγέθους του αντίκτυπου της πανδημίας, η οποία είναι εν πλήρη εξελίξει, για τις ήδη χειμαζόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις των νησιών του Βορείου Αιγαίου, καλούμε την περιφέρεια να αναπροσαρμόσει περαιτέρω το πρόγραμμα ενίσχυσης με τρόπο που να οδηγεί στην πραγματική στήριξη των επιχειρήσεων και δη των πλέον ευάλωτων και αδύναμων εξ αυτών.

Θεωρούμε πως η πρόσθετη αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος τουλάχιστον σε ύψος διπλάσιο του αρχικού, η ένταξη των ατομικών επιχειρήσεων στους δυνητικά ωφελούμενους και η παράλληλη μείωση του ποσού της ελάχιστης ενίσχυσης ανά επιχείρηση αποτελούν αιτήματα της πλειοψηφίας των επιχειρηματιών και αυτοαπασχολούμενων των νησιών, τα οποία πρέπει να εισακουστούν».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια