Εναρκτήριο λάκτισμα προεκλογικής περιόδου από την Χιακή Συμπολιτεία

Στην προεκλογική περίοδο φαίνεται να μπαίνει η δημοτική παράταξη της Χιακής Συμπολιτείας, με μια εφ΄ όλης της ύλης επίθεση κατά της δημοτικής αρχής Βουρνού, κατηγορώντας την ότι τέσσερα χρόνια μετά την εκλογή της οι δεσμεύσεις της έχουν αποδειχθεί κενό γράμμα, ουδεμία τηρήθηκε ούτε στο ελάχιστο και «δυστυχώς για τη δημοτική αρχή αλλά κυρίως για τη Χίο η πραγματικότητα είναι αμείλικτη».

Αναλυτικά, η Χιακή Συμπολιτεία αναφέρει στην ανακοίνωσή της τα ακόλουθα:

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 η σημερινή δημοτική αρχή είχε ως προμετωπίδα δυο βασικές δεσμεύσεις. Πρώτον, ότι κανένα έργο δεν θα υλοποιούνταν αν δεν είχε μελετηθεί και τεκμηριωθεί σε βάθος η σκοπιμότητα και η χρησιμότητά του. Δεύτερον, ότι κάθε έργο θα αποτελούσε οργανικό μέρος ενός συνολικού σχεδίου, ενός προγράμματος για το δήμο και τους δημότες.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, αυτές οι δυο δεσμεύσεις έχουν εμφατικά αποδειχθεί κενό γράμμα. Καμιά τους δεν τηρήθηκε ούτε στο ελάχιστο. Δυστυχώς και για τη δημοτική αρχή αλλά κυρίως για τον δήμο Χίου η πραγματικότητα είναι αμείλικτη:

– Έργα πολλών εκατομμυρίων εξαγγέλλονται μεγαλόστομα με τυμπανοκρουσίες και μένουν απολύτως στα λόγια. Θυμάται κανείς το master plan του λιμανιού της Χίου που είχε παρουσιαστεί πριν από ένα χρόνο; Έχει γίνει έστω και το παραμικρό βήμα για την υλοποίησή του; Ή το καταχωνιάσαμε μαζί με τον τότε πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου;

– Άλλα έργα διαφημίζονται ως πρωτοπόρα και καινοτόμα και μένουν στα χαρτιά. Το μεγαλεπήβολο έργο αντικατάστασης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού με λαμπτήρες οικονομίας παρότι διαφημίστηκε δεν μπορεί να υλοποιηθεί γιατί δεν είχαν υπολογίσει το κόστος καθώς και το γεγονός ότι δεν μπορεί να ληφθεί δάνειο.

– Η παράδοση των στοιχειωμένων έργων καλά κρατεί. Μας διαβεβαίωναν ότι το, αμφίβολης σκοπιμότητας, α’ τμήμα του περιφερειακού της πόλης θα είχε ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015. Είμαστε στα μισά του 2018 κι εκείνο που υπάρχει είναι ο εγκλωβισμός των περιοίκων και το ημιτελές έκτρωμα στις εκβολές του Παρθένη, εικόνα ασχήμιας ακριβώς στην είσοδο της πόλης.

– Αγορές γίνονται χωρίς σχέδιο, χωρίς στόχους, έτσι επειδή βρέθηκαν τα κονδύλια. Το ακίνητο της οδού Μ. Λιβανού αγοράστηκε έναντι αδρού τιμήματος και έκτοτε δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν υπάρχει ούτε πρόταση, ούτε σχέδιο για την αξιοποίησή του.

– Μελέτες παρουσιάζονται για επικοινωνιακούς λόγους και μένουν στα συρτάρια. Θυμάται κανείς τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το στέγαστρο των ταξί στην πλατεία Βουνακίου που κατέληξε σε μια πλαστική τέντα; Ή την αρχιτεκτονική μελέτη για το ακίνητο της οδού Λάδης που έχει μείνει, κι αυτή, στα χαρτιά;

– Ακόμα και εκεί που έχουν γίνει κάποια βήματα όπως στην ανακύκλωση, αυτά τα βήματα ακυρώνονται από την αδιανόητη εμμονή της δημοτικής αρχής να εισάγει την αναποτελεσματική, άχρηστη, κοστοβόρα κι επικίνδυνη γερμανική τεχνολογία της καύσης των απορριμμάτων.  

– Η εγκατάλειψη των περιφερειακών οικισμών και η υποβάθμιση των τοπικών συμβουλίων είναι εμφανής. Χωρίς τοπικούς προϋπολογισμούς ακόμα και για τα στοιχειώδη, τα χωριά της Χίου ζουν σε μια κατάσταση με υποβαθμισμένες υπηρεσίες δέσμια ενός υπερσυγκεντρωτικού μοντέλου διοίκησης.

– Η στροφή σε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών φαίνεται σε κάθε βήμα της δημοτικής αρχής. Κορυφαίο παράδειγμα το Νομικό Πρόσωπο του δήμου με την ανάθεση «εργολαβιών» με απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις και υψηλό κόστος για το δημότη για υπηρεσίες τις οποίες δικαιούται χωρίς αντίτιμο.

– Στον τομέα της τουριστικής προβολής και ανάπτυξης πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι. Συρραφή προτάσεων, χωρίς συνολικό σχεδιασμό, πρόγραμμα και προπάντων στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα.

– Στον τομέα του πολιτισμού η δημοτική αρχή έκλεισε ένα περιφερειακό θεσμό καλλιτεχνικής δημιουργίας, το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου, και δυο χρόνια μετά επαίρεται ότι εξασφάλισε online προβολές όπερας (με εισιτήριο!). Έκλεισε ένα θέατρο και το «αντικατέστησε» με μια μεγάλη τηλεόραση.

Και τώρα… αναπτυξιακό

Τέλος, ενόψει και του αναπτυξιακού συνεδρίου – προεκλογικής φιέστας που διοργανώνει το κυβερνών κόμμα στη Λέσβο, μια σοβαρή συζήτηση για το αναπτυξιακό σχέδιο  δεν μπορεί να περιοριστεί σε μια εσπευσμένη συνάντηση την παραμονή του συνεδρίου με τις αντιπολιτεύσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Αν η δημοτική αρχή ήθελε να συζητήσει με το δημοτικό συμβούλιο και την κοινωνία το αναπτυξιακό σχέδιο που υποστηρίζει ότι έχει, θα έπρεπε από την αρχή της θητείας της να ξεκινήσει μια σε βάθος συζήτηση και διαβούλευση σε όλα τα επίπεδα. Αντίστοιχα, το αν και κατά πόσο συμμετέχεις σε τέτοιες φιέστες, νομιμοποιώντας τις με την παρουσία σου, επίσης αποτελεί θέμα συζήτησης.

Ωστόσο, η δημοτική αρχή, όπως και για άλλα ζητήματα, αρκείται σε συναντήσεις της τελευταίας στιγμής, για να …αποδείξει ότι έχει αναπτυξιακό σχέδιο, πράγμα βέβαια που δεν φάνηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις όψεις της αφερεγγυότητας της δημοτικής αρχής Βουρνού. Οι δυο προεκλογικές της δεσμεύσεις, σκοπιμότητα και προγραμματισμός, έχουν μείνει στα λόγια κι αυτό το γνωρίζει κάθε πολίτης. Στην όποια κριτική, ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή απαντούν με περίσσεια αλαζονείας και την έπαρση του παντογνώστη. Το ξαναλέμε: Δυστυχώς για τη δημοτική αρχή, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη και τους διαψεύδει.