Ένοχο το αντιμόνιο για την μόλυνση του νερού της Λευκάντριας, στα Αγιάσματα Χίου

Τέσσερις άνθρωποι της ΔΕΥΑΧ και του δήμου Χίου βρέθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2021 ενώπιον του μονομελούς πλημμελειοδικείου, κατηγορούμενοι για επιμόλυνση του νερού στην ευρύτερη περιοχή των Αγιασμάτων Χίου, κατά την περίοδο Ιούλιος 2017 έως Μάρτιος 2019.

Κατηγορούμενοι ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Παντελής Νεαμονίτης και δύο υπάλληλοι της εταιρείας, καθώς και η εντεταλμένη σύμβουλος του δήμου Χίου κα Βιβή Ποταμούση. Άπαντες αθωώθηκαν, υποστηρίζοντας – τουλάχιστον από την πλευρά της ΔΕΥΑΧ – ότι ευθύς ως έγινε αντιληπτό από τις μετρήσεις ότι τα όρια αντιμονίου ή και αρσενικού στο πόσιμο νερό κτυπούσαν ταβάνι έκλεισαν όλες τις ύποπτες πηγές.

Σημαίνουσα θέση μεταξύ των πηγών είχε η εμβληματική πηγή της Λευκάντριας, στην παραλία των Αγιασμάτων (φωτογραφίες), από την οποία γινόταν απόληψη πόσιμου νερού από τους κατοίκους και επισκέπτες του οικισμού. Η πηγή παραμένει μέχρι και σήμερα σφραγισμένη, αφού ακόμα και οι τελευταίες μετρήσεις δείχνουν υψηλή περιεκτικότητα επιβλαβών ουσιών.

Η έρευνα του astraparis.gr για την συγκεκριμένη υπόθεση κυριολεκτικά συναντά τείχος σιωπής. Ουδείς φέρεται πρόθυμος όχι να μας πληροφορήσει για το τι ακριβώς συνέβη ή συμβαίνει και σήμερα, αλλά ακόμα και να αποκριθεί στα αιτήματά μας για ενημέρωση και περισσότερες πληροφορίες.

Έτσι, ό,τι μεταφέρουμε κατωτέρω σήμερα γίνεται με κάθε επιφύλαξη, αφού ο αρμόδιος φορέας η ΔΕΥΑΧ δεν αποκρίνεται στο αίτημά μας: Υπάρχουν πληροφορίες ότι εκτός από την πηγή της Λευκάντριας μολύνθηκαν κι άλλες πηγές στην περιοχή του Κεράμου και κατά συνέπεια αναζητήθηκε και εξασφαλίσθηκε η υδροδότηση των δύο οικισμών από άλλες πηγές, οι οποίες φέρεται ότι ελέγχονται τακτικά και βρίσκονται καθαρές.

Άνθρωποι που εδώ και δεκαετίες, από μικρά παιδιά παραθέριζαν στην περιοχή των Αγιασμάτων και έχουν γνώση της άριστης ποιότητες του νερού της Λευκάντριας, σήμερα σημειώνουν με νόημα: Το νερό αυτό επιμολύνθηκε και κατέστη επικίνδυνο χωρίς να διαταραχθεί με εξορύξεις η περιοχή, μόνον με φυσικές διεργασίες στο υπέδαφος. Τι θα συμβεί στον υδροφόρο ορίζοντα, όταν θα αρχίσει η εκμετάλλευση, η διάνοιξη γαλαριών ή ενδεχομένως και η επιφανειακή εξόρυξη του αντιμονίου της περιοχής;

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ