Επειγόντως στο δημοτικό συμβούλιο θέτει η ΛΑΣ την πυροπροστασία

Το θέμα της πυροπροστασίας της Χίου προτείνει να τεθεί ως επείγον για συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου, εκφράζοντας την   αγωνία της  για την κατάσταση που υπάρχει μέχρι σήμερα στον συγκεκριμένο τομέα.

Σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «έγκαιρα πρέπει να παρθούν μέτρα για την πρόληψη, έστω και καθυστερημένα, πριν είναι πολύ αργά. Γιατί τότε η καταστολή και οικονομικά θα στοιχίσει περισσότερο, αλλά και το φυσικό περιβάλλον θα έχει καταστραφεί που η αξία του δεν έχει μέτρο εκτίμησης».

Προτείνει δε το δημοτικό συμβούλιο να ζητήσει μέτρα που αφορούν τις κυβερνητικές ευθύνες αλλά και στις δικές του και της Περιφέρειας και ειδικότερα.

  • Να επανδρωθούν οι υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Δασικής Υπηρεσίας, με μόνιμο αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό, ικανό να διανοίγει, να συντηρεί αντιπυρικές ζώνες, να καθαρίζει τις παρυφές των δρόμων και τους χώρους γύρω από τα δάση και εγκαταλειμμένες περιοχές, σχολεία, νοσοκομείο κ.λπ.
  • Να κατασκευαστούν υποδομές συλλογής, αποθήκευσης και διοχέτευσης νερού σε χώρους κοντά σε δασικές εκτάσεις.
  • Να εξοπλιστούν τα δικά μας οχήματα αλλά και τα οχήματα των άλλων υπηρεσιών με σύγχρονους εξοπλισμούς, τέτοιους που να βοηθάνε στη δουλειά των εργαζομένων στις υπηρεσίες πυρόσβεσης, όπως αντλίες του τόνου κ.λπ.
  • Να ανακαινιστεί και να εκσυγχρονιστεί ο στόλος των οχημάτων της Πυροσβεστικής και Δασικής Υπηρεσίας και να φροντίσει ο δήμος Χίου για το πρόγραμμα φύλαξης σε συνδυασμό και με τους εθελοντές δασοπυροσβέστες.
  • Να επανεξεταστεί η κατανομή των πυροσβεστικών κρουνών και να ενισχυθεί αντίστοιχα με τη βοήθεια της δασικής υπηρεσίας.
  • Να καθαριστούν οι δρόμοι και τα επικίνδυνα χωράφια και γενικά εστίες επικίνδυνες για πυρκαγιά σε συνεννόηση και με τους ιδιοκτήτες όπου υπάρχουν.
  • Να καθαριστούν ρέματα σε οικισμούς που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους π.χ. Ρέμα Σπάσματος, στον Βροντάδο και στους άλλους οικισμούς σε όλο τον δήμο.
  • Ανακήρυξη της περιοχής Κλειδού – Ρεστά –Τρυπατέ και όλων των περιαστικών δασών, όπως του Κορακάρη, ως προστατευόμενες (Ν. 1650/86).
  • Να δημιουργηθεί ενιαίος δημόσιος φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας και πρόσληψη μόνιμου προσωπικού δασοπυρόσβεσης, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εποχιακών.