Στον δρόμο κατεβαίνουν οι οικοδόμοι, που μαστίζονται από την ανεργία

Με πανελλαδικές κινητοποιήσεις και απεργία που προγραμματίζουν εντός του Ιουνίου αντιδρούν οι οικοδόμοι όλης της χώρας στα προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο.

Ανεργία, ανασφάλιστη εργασία, περικοπή ασφαλιστικών δικαιωμάτων και μείωση συντάξεων και αποδοχών δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, βγάζοντας έναν από τους πλέον ταλαιπωρημένους κλάδους λόγω της κρίσης στον δρόμο.

Με απόφαση της Ομοσπονδίας τους οι οικοδόμοι διοργανώνουν πανελλαδική κινητοποίηση στις 11 Ιουνίου, καθώς και πανελλαδική απεργία στο τέλος Ιουνίου, πιέζοντας για άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας.

Στο πλαίσιο αυτό της προετοιμασίας των κατά τόπους συνδικάτων και σωματείων στη Χίο βρέθηκε σήμερα, Πέμπτη 14 Μαΐου 2015, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιάννης Τασιούλας, καλώντας όλους τους συναδέλφους τους να κινητοποιηθούν στην επιτυχία των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.

«Ο μέσος όρος ασφάλισης για τον κλάδο ανέρχεται μόλις σε 12 ημερομίσθια τον μήνα, ενώ και το μεροκάματο έχει πέσει στα 45 ευρώ. Την ίδια ώρα τα επιδόματα ανεργίας είναι ανύπαρκτα, ενώ στους εργοδότες και ειδικά στους μεγάλους ομίλους χαρίζονται φόροι και πρόστιμα. Έργα δεν γίνονται και ειδικά κοινωφελή αλλά βλέπουμε να δίνονται π.χ. 400 εκατ. ευρώ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς… Και η ανεργία έχει φτάσει στο 26% στον κλάδο», τόνισε ο κ. Τασιούλας, αναφερόμενος σε σχετικά στοιχεία από το 2009 και μετά.

Όπως μάλιστα συμπλήρωσε ο πρόεδρος του τοπικού σωματείου κ. ΝίκοςΤσακός «η ανεργία στη Χίο έχει ανέβει στο 70%», αφού πλέον οι οικοδομικές άδειες που εκδίδονται είναι μετρημένες στα δάχτυλα.

Ο κ. Τασιούλας αναφερόμενος στα ειδικά προβλήματα των οικοδόμων σημείωσε και το πρόβλημα με τα ατυχήματα, αφού ο κλάδος παρουσιάζει τα υψηλότερα ποσοστά θανατηφόρων και μη, τα οποία παραμένουν ποσοστιαία στα ίδια επίπεδα με πριν.

«Το αποτέλεσμα είναι πολλοί συνάδελφοι να μην δικαιούνται ούτε καν αναπηρική σύνταξη, αφού τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε η πολιτική των περικοπών στα ποσοστά αναπηρίας», τόνισε. Επίσης, πλήγμα ήταν και η μη κάλυψη από τα ταμεία φαρμάκων, όπως της δερματοπάθειας που είναι σύνηθες στους εργαζόμενους σε οικοδομές και οι οποίοι πλέον πρέπει να τα πληρώνουν από τη τσέπη τους στο σύνολο της αξίας τους ως «καλλυντικά».