Επεισοδιακή επιχείρηση διάσωσης και σύλληψης Τούρκων διακινητών

Ομάδα δέκα προσφύγων αποβίβασαν δύο Τούρκοι διακινητές τα ξημερώματα της Τρίτης, 24 Νοεμβρίου 2015, στην βραχονησίδα Βράχος των Οινουσσών, αλλά στη προσπάθειά τους να ξεφύγουν λίγο έλειψε να πνιγούν.

Το κροατικό πλήρωμα σκάφους της Frontex, ευθύς ως αντελήφθη την επιχείρηση αποβίβασης και μετά την ολοκλήρωσή της άρχισε να καταδιώκει το σκάφος των διακινητών, οι οποίοι έβαλαν πλώρη για τις τουρκικές ακτές, οδηγώντας ένα πολυεστερικό ταχύπλοο με μηχανή 120 ίππων.

Ωστόσο, η καταδίωξη ήταν επεισοδιακή, το σκάφος της Frontex τους πρόλαβε και οι διακινητές στην προσπάθειά τους να αποφύγουν την σύλληψη άρχισαν τους ελιγμούς, στους οποίους – όμως – δεν αποδείχθηκαν και ιδιαίτερα ικανοί.

Σε κάποια αδέξια μανούβρα που επιχείρησαν έπεσαν πάνω στο καταδιωκτικό και το σκάφος τους άρχισε να βουλιάζει με αποτέλεσμα οι δύο Τούρκοι, ηλικίας 24 και 26 ετών, να βρεθούν στην θάλασσα και να… καλούν σε βοήθεια για να σωθούν.

Το κροατικό πλήρωμα τους ανέσυρε από την θάλασσα, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στο λιμεναρχείο Χίου για τα περαιτέρω, ενώ το σκάφος τους πήγε στον πάτο.

Αμέσως μετά τη σύλληψη των διακινητών ξεκίνησε επιχείρηση απεγκλωβισμού των προσφύγων από την βραχονησίδα με τη βοήθεια ψαράδων των Οινουσσών, αφού η προσέγγιση σκάφους του λιμενικού ήταν αδύνατη.