Επιμελητήριο Χίου: Πλήγμα οι καθυστερήσεις του μεταφορικού ισοδύναμου

Την έντονη διαμαρτυρία του για τις καθυστερήσει στις εκκαθαρίσεις και πληρωμές του μεταφορικού ισοδύναμου σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, που συνεπάγεται την μείωση της ευεργετικής ισχύος του μέτρου, εκφράζει το Επιμελητήριο Χίου.  

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Ναυτιλίας και τους τοπικούς βουλευτές το Επιμελητήριο σημειώνει τα ακόλουθα:

Με λύπη και αγανάκτηση υποχρεούμαστε να επανέλθουμε στο θέμα των εξόφθαλμων καθυστερήσεων και δυσλειτουργιών αναφορικά με τη διαχείριση του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου, δεδομένου ότι θεωρούμε ότι η εύρυθμη διαχείριση ενός ευεργετικού μέτρου είναι κρίσιμης σημασίας για τη νησιωτική χώρα.

Ενημερωθήκαμε ότι ενώ οι καθυστερήσεις στην καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων υπερβαίνουν το ένα έτος, κατέστησαν επιλέξιμα στην πλατφόρμα για το μεταφορικό ισοδύναμο μόνο τα εισιτήρια του Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2022, ενώ και η καταβολή των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις καθυστερεί επίσης ιδιαίτερα.

Ουσιαστικά οι αποζημιώσεις που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων νησιωτών αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό. Λαμβάνοντας δε υπόψη τις ιδιαίτερα ακριβές τιμές των εισιτηρίων, αλλά και των καυσίμων που καλείται να πληρώσει ο νησιώτης, αντιλαμβάνεται κάθε καλόπιστος συνομιλητής ότι η ευεργετική ισχύς του μέτρου μειώνεται σημαντικά.

Επισημαίνουμε ότι οι νησιώτες δεν είναι πολίτες με λιγότερα δικαιώματα από τους πολίτες των μεγάλων αστικών κέντρων, για τους οποίους πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νησιωτική χώρα είναι άγνωστα.

Διαμαρτυρόμαστε έντονα καθώς αισθανόμαστε ότι η νησιωτική Ελλάδα βρίσκεται πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς παρακολουθούμε με αγωνία την υποβάθμιση ενός μέτρου, όπως αυτό του μεταφορικού ισοδύναμου, που υπήρξε αίτημα δεκαετιών των νησιωτικών κοινωνιών, ώστε να μετριασθεί σε ένα βαθμό η ανισότητα σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα όσον αφορά το κόστος της μεταφοράς προϊόντων και ανθρώπων να υποβαθμίζεται και να υπολειτουργεί.

Σας προτρέπουμε να ανοίξει άμεσα ένας διάλογος, ώστε να διευθετηθούν όλες οι στρεβλώσεις του μέτρου και αυτό να λειτουργήσει προς όφελος των τοπικών οικονομιών των νησιών μας.