Ετοιμάζουν τις… Σκουριές της Χίου – Σοβαρά ερωτήματα για τα μεταλλεία Κεράμου

Όταν περάσουν δεκαετίες, εβδομήντα χρόνια τώρα, τα ερείπια δεν έχουν μιλιά, οι άνθρωποι – μάρτυρες έχουν πεθάνει και οι κακές μνήμες θάβονται βαθειά μέσα στα σεντούκια και ποιοί να βρεθούν να τις… ξεθάψουν.

Ξεκίνησε σαν πιθανότητα και τώρα πλασάρεται τεχνηέντως ως αναγκαιότητα και μάλιστα στο διεθνές μεταλλευτικό γίγνεσθαι η εκ νέου εκμετάλλευση των μεταλλείων αντιμονίου στον Κέραμο Χίου (περίοδοι εκμετάλλευσης 1898-1908 / 1949-1954), ενώ προβάλλεται από το τοπικό πολιτικό προσωπικό και ως μοχλός ανάπτυξης της Βόρειας Χίου.

Ήδη, σε κυβερνητικό επίπεδο φαίνεται να έχει ληφθεί η απόφαση για διεθνή διαγωνισμό παραχώρησης της εκμετάλλευσης του δημόσιου μεταλλευτικού χώρου Κεράμου και τώρα αρχίζει το… μασάζ της τοπικής κοινωνίας να αποδεχθεί την νέα αναπτυξιακή προοπτική και τα… περασμένα ξεχασμένα.

Την προσεχή Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2024, έρχεται στη Χίο κυβερνητικό κλιμάκιο, με επικεφαλής την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Αλεξάνδρα Σδούκου, συνοδευόμενη από υψηλόβαθμο επιτελείο τεχνοκρατών, καθώς και εκπρόσωπο του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων για τον εφ΄ όλης της ύλης εξωραϊσμό του εγχειρήματος.

Σε τοπικό επίπεδο την διαδικασία κινεί ο δήμαρχος Χίου κ. Γιάννης Μαλαφής, ο οποίος έχει ήδη αποστείλει τις σχετικές προσκλήσεις για την ενημερωτική συνάντηση – διαβούλευση με θέμα «Νέες ευκαιρίες ανάπτυξης από την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Χίου», που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 και ώρα 18:00 στο Ομήρειο.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης

  • Χαιρετισμός δημάρχου Χίου κ. Γιάννη Μαλαφή
  • Χαιρετισμός αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Παντελή Βρουλή
  • Ομιλία υφυπουργού ΠΕΝ κας Αλεξάνδρας Σδούκου
  • Χαιρετισμός Γ.Γ. Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αριστοτέλη Αϊβαλιώτη

* Παρουσίαση με τίτλο: «Ο δημόσιος μεταλλευτικός χώρος Κεράμου Χίου και οι προοπτικές μεταλλευτικής αξιοποίησής του – Αναμενόμενα οφέλη για την τοπική και εθνική οικονομία».

Ιωάννης Ζαφειράτος, μηχανικός μεταλλείων – μεταλλουργός μηχανικός, προϊστάμενος διεύθυνσης μεταλλευτικών ενεργειακών και βιομηχανικών ορυκτών – ΓΔ ορυκτών πρώτων υλών – ΓΓΕΟΠΥ ΥΠΕΝ.

* Παρουσίαση με τίτλο: «Η προστασία του περιβάλλοντος στη μεταλλευτική δραστηριότητα».

Αλέξανδρος Κουλίδης, αναπληρωτής προϊστάμενος της διεύθυνσης περιβαλλοντικής αδειοδότησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

* Παρουσίαση με τίτλο: «Βήματα μεταλλευτικής έρευνας, μετά την προκήρυξη δημόσιου διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του ΔΜΧ Χίου».

Κώστας  Λασκαρίδης, προϊστάμενος διεύθυνσης ορυκτών πόρων και μεταλλευτικής

* Παρουσίαση με τίτλο: «Οι κρίσιμες πρώτες ύλες για την Ε.Ε. (κανονισμός ΕΕ 2024/1252). Η Χίος στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Εφαρμογή της σημερινής τεχνολογίας στην αξιοποίηση ορυκτών πόρων. Η εξορυκτική δραστηριότητα μοχλός οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή».

Χρήστος Καβαλόπουλος, γενικός διευθυντής ΣΜΕ (Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων).

* Ερωτήσεις και σχόλια από εκπροσώπους τοπικής κοινωνίας / Ανοικτή συζήτηση.

Στοιχεία για την ιστορία των μεταλλείων Κεράμου εδώ