Δεν διαψεύδει ο δήμος Χίου τα περί τριπλασιασμού των τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Αναφέρεται σε σειρά εκπτώσεων στα τροφεία των βρεφονηπιακών σταθμών της Χίου για ειδικές ομάδες του πληθυσμού, ακόμα και ότι αυτά είναι χαμηλότερα από άλλες περιοχές της χώρας, αλλά δεν απαντά στα περί τριπλασιασμού των τροφείων της κατώτατης κλίμακας, όπως κατήγγειλε η Λαϊκή Συσπείρωση, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος πρόνοιας κ. Αργύρης Γιαμάς.

Ειδικότερα, στην σημερινή – Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024 – ανακοίνωσή του αναφέρει:

Μέχρι πέρυσι λειτουργούσαν βρεφονηπιακούς σταθμούς, η πρώην ΔΗΚΕΧ και το πρώην ΝΠΔΔ. Τα δύο καταργηθέντα από 31/12/2023 νομικά πρόσωπα του δήμου εφάρμοζαν εντελώς διαφορετικούς τρόπους εγγραφής και εισαγωγής παιδιών στους σταθμούς και καθορισμού των τροφείων.

Ο δήμος Χίου για πρώτη φορά φέτος, βάσει του νόμου 5056/2023, σύμφωνα με τον οποίο καταργήθηκαν τα νομικά πρόσωπα, έχει αναλάβει τη λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών.

Η δημοτική αρχή έχοντας την πρόθεση να ακολουθήσει ένα, όσο το δυνατό, πιο  δίκαιο σύστημα, πάντα νόμιμα και σύμφωνα με το καθεστώς λειτουργίας των δήμων, προέβη σε υποστηρικτικές για τις οικογένειες ενέργειες:

  • Εφέτος, για πρώτη φορά εφαρμόστηκαν μηδενικά τροφεία σε οικογένειες με μέλος ΑΜΕΑ.
  • Εφέτος, για πρώτη φορά γίνεται έκπτωση50% σε τρίτεκνους – πολύτεκνους – οικονομικά αδύναμους ειδικότερα σε σταθμούς της πρώην ΔΗΚΕΧ.
  • Εφέτος, για πρώτη φορά γίνεται έκπτωση 20% σε αδέρφια, ειδικότερα σε σταθμούς της πρώην ΔΗΚΕΧ.
  • Στους σταθμούς της πρώην ΔΗΚΕΧ καταβάλλονταν  τροφεία ύψους 90€ και 80€ για βρέφη και νήπια αντίστοιχα, οριζόντια χωρίς καμία διαβάθμιση.
  • Στο πρώην ΝΠΔΔ τα τροφεία κυμαίνονταν από 30€ έως και 120€, με χαμηλότερες εκπτώσεις από την τωρινή ομόφωνη απόφαση του δημοτικού μας συμβουλίου.
  • Οι περισσότεροι δήμοι ανά την Ελλάδα ορίζουν τροφεία 200€ με 250€ στους βρεφονηπιακούς τους σταθμούς, ενώ εμείς από δωρεάν έως 90€.
  • Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ χορηγούνται εντελώς δωρεάν voucher σε οικογένειες με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα ή άλλα κριτήρια.

Στόχος μας είναι  να κάνουμε κοινωνική πολιτική με προνοιακή μέριμνα με γνώμονα πάντα τη στήριξη των συμπολιτών μας.