Έτσι εξηγείται το… «επενδυτικό σοκ στην Αμανή»! – Καταγγέλλει η ΛΑΣ τα σχέδια για το μεταλλείο αντιμονίου στη Χίο

Η πρώτη σφοδρή αντίδραση για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς επαναλειτουργίας των μεταλλείων Κεράμου Χίου για την εξόρυξη αντιμονίου, έρχεται από την Λαϊκή Συσπείρωση, η οποία – μάλιστα – χαρακτηρίζει κυβερνητικό λαγό την δημοτική αρχή Χίου, που οργανώνει την ανάλογη φιέστα, την προσεχή Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024 και ώρα 18:00, στο Ομήρειο.

Μετά την αποκάλυψη του σχεδίου για την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού εκμετάλλευσης του δημόσιου μεταλλευτικού χώρου στον Κέραμο και την ευρύτερη περιοχή, η ΛΑΣ τονίζει ότι επιβεβαιώνεται για ποιόν λόγο δεν απαντούσε συγκεκριμένα η δημοτική αρχή στα σχετικά ερωτήματά της, του πώς εννοείτο «επενδυτικό σοκ στην Αμανή». Την ίδια ώρα, προσθέτει, «η ίδια λειτουργεί με τα στελέχη της ως μεσάζοντας για τη συγκεκριμένη φιέστα και κυρίως για τα σχέδια που εξυφαίνονται στην περιοχή».

Η ΛΑΣ επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος κυβερνητικός σχεδιασμός εντάσσεται στα γενικότερα διεθνή σχέδια για την εκμετάλλευσης κρίσιμων ορυκτών υλών και καλεί τους πολίτες της Χίου «να αγωνιστούμε για τη δική μας ανάπτυξη με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο, το περιβάλλον και τις ανάγκες μας, μέσα από έναν ιστό προστασίας του οικοσυστήματος».

Αναλυτικά, στην σημερινή – Κυριακή 7 Ιουλίου 2024 – ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

Σε ρόλο κυβερνητικού λαγού η δημοτική αρχή, οργανώνει φιέστα με την υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πληθώρα κυβερνητικών στελεχών και εισηγήσεις που στοχεύουν να μας πείσουν, ότι η Χίος και ειδικά το βόρεια τμήμα της, θα μετατραπεί σε παράδεισο ανάπτυξης και επενδύσεων.

Αδιάψευστος μάρτυρας όλων αυτών, το κενοτάφιο με τα ονόματα των θυμάτων του αντιμονίου  της περιόδου λειτουργίας τους.

Αν  και ρωτήθηκε εδώ και καιρό η δημοτική αρχή από τη Λαϊκή Συσπείρωση μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, για το τι σχεδιάζεται στην περιοχή με βάση διάφορα δημοσιεύματα, αν και προκλήθηκε να πει τι εννοεί «επενδυτικό σοκ» στην Αμανή, αρκέστηκε στα γνωστά δεν ξέρω και λοιπές αοριστολογίες, την ώρα που η ίδια λειτουργεί με τα στελέχη της ως μεσάζοντας για τη συγκεκριμένη φιέστα και κυρίως για τα σχέδια που εξυφαίνονται στην περιοχή.

Ο Κέραμος, όπως και τα γύρω χωριά, βίωσαν στα μέσα του 20ού αιώνα και πρωτύτερα, την αρπαχτή της ανάπτυξης των Μποδοσάκηδων και άλλων κεφαλαιούχων, που φέρει το όνομα ορυχείο αντιμονίου.

Σήμερα, θα μας πουν ότι είναι είναι διαφορετικά. Σήμερα, η τεχνολογία έχει προχωρήσει, η ανάπτυξη είναι εξασφαλισμένη, όπως και οι θέσεις εργασίας, θα μας παρουσιάσουν και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως αυτές που αφορούν τους επιχειρηματίες των ιχθυοκαλλιεργειών ή των φωτοβολταϊκών στο Αίπος… με τα βαλτώδη εδάφη ή στα «τηγανόλαδα» ή στις ανεμογεννήτριες στις περιοχές Νατούρα!!!

Γνωρίζουμε, όμως, την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται, όπως στις Σκουριές της Χαλκιδικής, με την πλήρη καταστροφή της συγκεκριμένης περιοχής, με μια τρύπα να χάσκει και να κραυγάζει, με εργαζόμενους με κουτσουρεμένα εργατικά δικαιώματα, με απληρωσιά, ανασφάλεια και μέχρι πρότινος στους δρόμους να αγωνίζονται για τα δίκια τους.

Την ανάπτυξη, όπως στη ΛΑΡΚΟ, που την κλείνουν και πετούν τους εργάτες μιας ολόκληρης περιοχής στο δρόμο, γιατί έτσι απαιτούν οι ιδιώτες επενδυτές, που βάζουν στο χέρι το πολύτιμο νικέλιο για τη χώρα μας , αντί πινακίου φακής.

Την «πράσινη» ανάπτυξη, που εκτίναξε μαζί με όλα τα άλλα, στα ύψη την ενέργεια κι ας μεγαλώνει το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών εκεί που τα αποκαΐδια του δάσους καπνίζουν ακόμη.

Τα ίδια λένε και  κάνουν παντού τα κυβερνητικά στελέχη, η σε διατεταγμένη υπηρεσία επιστημονική διανόηση και το υπόλοιπο προσωπικό τους στην τοπική διοίκηση, ανεξαρτήτως  αν είναι Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, όπως της Χίου ή κάποιος άλλος συνδυασμός των αστικών κομμάτων.

Τάζουν λαγούς με πετραχήλια! Θέσεις εργασίας, μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, λεφτά με τη σέσουλα, ανταποδοτικές ενισχύσεις για τις ζημιές, ώστε να αρχίσουν οι συνήθεις πρόθυμοι δημοτικοί και περιφερειακοί άρχοντες και διάφοροι τοπάρχες, να γίνονται οι προπαγανδιστές αυτών των καταστροφικών για την περιοχή πολιτικών.

Αντί να έρθουν για τα 15.000 στρέμματα που κάηκαν και τα πάνω από 300.000 σε σύνολο την τελευταία δεκαετία, για τη δημιουργία πυροσβεστικού κλιμακίου στη Βολισσό, για τα παλιά και επικίνδυνα σχολεία μας, για το υδρευτικό πρόβλημα, για τους γιατρούς και νοσηλευτές που λείπουν, για το προσωπικό που λείπει από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, για την υποχρηματοδότηση του δήμου και της περιφέρειας, για την ακρίβεια που τσακίζει τα  κόκκαλα μισθωτών και συνταξιούχων, για την πρόληψη καταστροφών εξαιτίας της ανυπαρξίας μέσων και σχεδιασμού, που θα σώζει τις ζωές μας και τις περιουσίες μας, για τις πανάκριβες συγκοινωνίες που μας απομονώνουν από το κέντρο, αυτοί έρχονται για να κάνουν μασάζ στην τοπική κοινωνία να αποδεχτεί τα καταστροφικά τους σχέδια.

Όλα τα παραπάνω που αφορούν τις ανάγκες μας, είναι ασύμφορο κόστος,  μπροστά στα ορυχεία αντιμονίου, που αφορούν διεθνείς συμφωνίες, ανταγωνισμούς και φαγοπότι για ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, με το βάρος να πέφτει στις σπάνιες γαίες.

Φωτιά όλα στο βωμό των υπερκερδών, με πρόσχημα το δημόσιο συμφέρον, που παραπέμπει στον σχετικό νόμο της Ν.Δ. και λοιπών,  που μόνο τον Παρθενώνα και τον πυρήνα των εθνικών δρυμών αφήνει απούλητα.

Και για να έχουμε την πλήρη εικόνα του τι έρχονται να κάνουν όλοι αυτοί  οι καλεσμένοι της δημοτικής αρχής Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, με την σύμφωνη γνώμη των αστικών κομμάτων που βρίσκονται στην “σωστή πλευρά της ιστορίας”, (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ.), το 70% των σπάνιων γαιών εξορύσσεται και ένα μεγάλο μέρος εξάγεται προς τη δύση και τις ΗΠΑ, από την Κίνα.

Οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις ΗΠΑ, Ε.Ε. και Κίνας, Ρωσίας κ.λπ., τα νέα κοιτάσματα σε Λατινική Αμερική, Ουκρανία με τα λιγότερα στην  Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του νησιού μας, επιβάλλουν αναπροσανατολισμό ως προς τις εισαγωγές από την αντίπαλη Κίνα, με δεδομένο ότι οι σπάνιες γαίες όπως το αντιμόνιο σχετίζονται με την “ψηφιακή” και “πράσινη” ανάπτυξη και με όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής.

Γι΄ αυτό τους έπιασε ο πόνος, γι΄ αυτό ανακάλυψαν πού πέφτει η Χίος.

Σημαίνουν, όμως επιπλέον, ότι μας θεωρούν αναλώσιμους, παράπλευρες απώλειες, δυνητικά κρέας για τα κανόνια τους, όπως γίνεται στην Ουκρανία.

Τι κι αν στην περιοχή στο παρελθόν σχεδίαζαν θεματικό βιομηχανικό μουσείο, τι κι αν αναγνώρισαν τα θύματα και τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων από τις εξορύξεις αντιμονίου, τι κι αν σήμερα στα λόγια, θέλουν να προάγουν τον ιαματικό τουρισμό, τις περιπατητικές διαδρομές, την άγρια φύση της Αμανής, τον οικοτουρισμό ή ψάχνουν δήθεν για εναλλακτικές λύσεις.

Τώρα, που αναδύεται η βρώμικη μυρουδιά του χρήματος, είναι αυτοί που λένε: Έλα μωρέ 2-3 γέροι έχουν μείνει πάνω στα χωριά!!!

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση το βασικό ζήτημα είναι ποιος κατέχει τον φυσικό, ορυκτό πλούτο, ποιος οργανώνει και διευθύνει την παραγωγή, ποιος απολαμβάνει τον πλούτο που παράγεται. Παράλληλα, ποιος είναι αυτός που σχεδιάζει και υλοποιεί μέτρα υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος, ποιος τα εφαρμόζει και με ποιο κριτήριο.

Εδώ και δεκαετίες έχουν αποδείξει ότι έχουν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας γι΄ αυτό στο χέρι μας είναι να τους διαψεύσουμε.

Να γυρίσουμε την πλάτη στα καθρεφτάκια τους, να αγωνιστούμε για τη δική μας ανάπτυξη με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο, το περιβάλλον και τις ανάγκες μας, μέσα από έναν ιστό προστασίας του οικοσυστήματος.

Αυτή την κατεύθυνση θα υπερασπίσουμε στη συζήτηση που οργανώνουν και καλούμε κάθε μαζικό φορέα και κίνημα, που θέλει να υπερασπίσει το νησί και τις ζωές μας να είναι εκεί.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Υπάρχει  διδακτορική διατριβή του 2011, που στα συμπεράσματα αναφέρει:

«… Έτσι παρατηρείται στην περιοχή ένας συνεχόμενος κύκλος διάλυσης και επανακαθίζησης του αντιμονίου με αποτέλεσμα να προκαλείται υποβάθμιση τόσο στο έδαφος όσο και στο υπόγειο νερό…

Οι συγκεντρώσεις του αντιμονίου για τα 10 δείγματα της περιοχής της Κεράμου ξεπερνούν το όριο των 5 μg g-1 που αυτό σημαίνει ότι το έδαφος της περιοχής έχει υποβαθμιστεί λόγω της εμφάνισης της αντιμονιούχου μεταλλοφορίας και των εκτεθειμένων υλικών λόγω της παλαιάς μεταλλευτικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό του σε Sb λόγω φυσικών και χημικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα…

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω, το κύριο πρόβλημα ρύπανσης της περιοχής έρευνας εντοπίζεται στην περιοχή της Κεράμου – Αγιασμάτων, όπου τόσο το έδαφος όσο και το υπόγειο νερό έχουν υποστεί σημαντική υποβάθμιση λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων του αντιμονίου».

(«Μελέτη ρύπανσης υπόγειων υδάτων και εδαφών από αρσενικό και αντιμόνιο σε περιοχές εμφάνισης θειούχου μεταλλοφορίας του ΒΔ τμήματος της νήσου Χίου» Μαρία Φανουαράκη, γεωλόγος M.Sc. σελ. 285 και 298 και 301).