Έτσι… ξεπληρώνει ο Κάρμαντζης την στήριξη του φίλου Άδωνη

Ποιός δεν θυμάται εκείνη την ανάρτηση που έκανε στο twitter, το απόγευμα της Τρίτης 28 Μαΐου 2019, παραμονές των εκλογών, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, νυν υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κι άναψε φωτιές στην τοπική οργάνωση Χίου της Νέας Δημοκρατίας«Αυτονοήτως η Νέα Δημοκρατία στον δήμο Χίου στηρίζει την υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή της κ. Σταμάτη Κάρμαντζη. Καλή επιτυχία Σταμάτη».

Είχε ειπωθεί τότε ότι ο κ. Γεωργιάδης ξεπλήρωνε την υποχρέωση στον κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, ο οποίος τον είχε στηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές για την θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Όμως, δεν ήταν «πάτσι», καθότι αυτή η σχέση Κάρμαντζη – Γεωργιάδη είναι πολύ ισχυρή, έρχεται από μακριά και μάλλον πάει μακριά στο μέλλον.

Ψήφισμα καρφί στις σχέσεις Κάρμαντζη – Γεωργιάδη

Ως εκ τούτου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση και όχι μόνον στον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας η κίνηση του δημάρχου Χίου να «πουλήσει» τον φίλο του και μάλιστα για ένα ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Χίου, το οποίο – όμως – κτυπά καίρια τον υπουργό Ανάπτυξης εκεί που πονά και δέχθηκε τα περισσότερα πυρά από την αντιπολίτευση. Στο άρθρο 178 (αρχικά 179 του νομοσχεδίου) του νόμου 4635/2019 «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», που ψηφίσθηκε πρόσφατα στην Βουλή.

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της περασμένης Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019, του δημοτικού συμβουλίου υπήρχε το ψήφισμα του Συλλόγου Εργαζομένων κατά του συγκεκριμένου άρθρου, που θεωρείται ότι ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για τη είσοδο των ιδιωτών σε βασικές λειτουργίες των δήμων, στη διαχείριση των απορριμμάτων, του ηλεκτροφωτισμού κ.λπ.

Εισηγητής ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Γιάννης Δεληγιάννης, ο οποίος επεσήμανε ότι ενώ με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπετο αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών και με τεκμηριωμένη την αδυναμία της υπηρεσίας, για την σύναψη τέτοιων τώρα με το άρθρο 178 προβλέπεται η κατά την κρίση του συμβουλίου απόφαση και μάλιστα με απλή πλειοψηφία. Ζητούσε δε με το ψήφισμα να πάρει θέση το δημοτικό συμβούλιο για την μη εφαρμογή στην πράξη του ψηφισθέντος άρθρου 178 του νόμου.

Αυτονόητη ήταν η στήριξη των παρατάξεων Λαϊκή Συσπείρωση δια του κ. Μάρκου Σκούφαλου και Δικτύου Πολιτών δια του κ. Μανώλη Στάθη, που παρέμεναν στην συνεδρίαση, ενώ οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πλην της «Χίος Μπροστά», είχαν αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την στάση του προέδρου του σώματος κ. Παύλου Καλογεράκη. Ο κ. Στάθης παρέμεινε μόνον για το συγκεκριμένο θέμα, όπου μάλιστα είχε καταθέσει και ψήφισμα, το αυτό και η ΛΑΣ, πλην όμως εκπρόσωπος της τελευταίας παρέμεινε κανονικά σε όλη την συνεδρίαση.

Καρφί και για τον… Μάο Τσε Τούνγκ (Βουρνού)

Στην διαδικασία των ερωτήσεων προς τον πρόεδρο του Συλλόγου ο κ. Κάρμαντζης τον κάλεσε να μιλήσει για το… παρασκήνιο του ψηφίσματος, οπότε διημείφθη ο ακόλουθος αποκαλυπτικός διάλογος για το πού το πήγαινε ο δήμαρχος.

Κάρμαντζης: Δεν αναφερθήκατε όμως τι προηγήθηκε την ημέρα της ψήφισης (σ.σ. του νομοσχεδίου) που θα έπρεπε για να το ακούσει το σώμα

Δεληγιάννης: Είχαμε συνάντηση μαζί σας, βέβαια.

Κάρμαντζης: Όχι, όχι με την εκ περιφοράς ψήφισμα κ.λπ. κ.λπ.

Δεληγιάννης: Ε, ναι.

Κάρμαντζης: Πέστε τα, πέστε τα όλα.

Δεληγιάννης: Υπήρξε μια προσπάθεια να γίνει ένα ψήφισμα εκ περιφοράς, υπήρχε αντίδραση από τον συνδυασμό του κ. Βουρνού. Αυτό. Κι εκεί κόλλησε, δεν βγήκε ποτέ αυτό το ψήφισμα, οπότε καταλήξαμε να έρθει σε κανονική συνεδρίαση.

Τον πούλησε κανονικά τον φίλο Γεωργιάδη

Κι ενώ κανείς θα περίμενε να κρατήσει κάποια προσχήματα ο δήμαρχος χάριν της φιλίας του με τον υπουργό Ανάπτυξης έκπληκτοι τον άκουγαν οι εναπομείναντες δημοτικοί σύμβουλοι να υπερακοντίζει σε φιλεργατισμό και την ΛΑΣ και το ΚΚΕ και το Δίκτυο Πολιτών, ακόμα και τον Σύλλογο Εργαζομένων!

Ανέγνωσε επιγραμματικά, για να καταγραφεί στα πρακτικά – όπως είπε – την θέση του και την θέση της δημοτικής αρχής, τονίζοντας ότι «εμείς ζητούμε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Είμαστε στο πλευρό τους και στο πλευρό σας και θα παραμείνουμε. Είμαστε υπέρ του δικαιώματος των πολιτών να ζουν σε καθαρές, λειτουργικές και ασφαλείς πόλεις και να εξυπηρετούνται από τις δημοτικές υπηρεσίες».

Και συνέχισε: «Υποστηρίζουμε το δικαίωμα των δήμων και των αιρετών διοικήσεών τους να αποφασίζουν οι ίδιοι για τον αριθμό και τις ειδικότητες των εργαζομένων για να καλύψουν τις ανάγκες τους και να διατηρούνται οι πόλεις σε επίπεδο κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο».

Και μετά έκανε “βουτιά” στον πυρήνα του ζητήματος: «Κι εμείς επειδή πιστεύουμε στις δυνατότητες και στις δυνάμεις μας ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα γιατί θα μπορούμε να συνεννοηθούμε με τους εργαζόμενους στον δήμο μας, δεν θα χρειαστούμε να υλοποιήσουμε τις διατάξεις του άρθρου που δεν μπορούμε να το καταργήσουμε, ψηφίστηκε απ΄τη Βουλή . Συνεπώς, νομίζω ότι αυτό λοιπόν το οποίο ανέφερα προηγουμένως σας καλύπτει και καλύπτει την αγωνία των εργαζόμενων».

Έβαλε το χέρι του κι ο Σκούφαλος για να ξεκαθαρίσει πλήρως το θέμα

Ο κ. Σκούφαλος, επειδή ως γνωστόν λέει τα σύκα, σύκα και την σκάφη, σκάφη, δεν το άφησε έτσι, αλλά τον προκάλεσε να γίνει σαφέστερος.«Είπε ο δήμαρχος ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμοσθεί αυτό το άρθρο. Εμείς πρέπει το δημοτικό συμβούλιο να πει δήμαρχε στην απόφαση μας ότι δεσμεύεται το δ.σ., αυτό το δ.σ. ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει το συγκεκριμένο άρθρο, γιατί έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και στο εργατικό του δυναμικό».

Και μπαίνει ξανά στην συζήτηση ο κ. Κάρμαντζης με μια φράση που έκανε τον κ. Σκούφαλο να φαντάζει μπροστά του… ρεφορμιστής: «Για 10 χρόνια δεν θα χρειαστεί, τώρα, μετά;», προεξοφλώντας ότι θα είναι δήμαρχος για τα επόμενα δέκα χρόνια!!! Κι έμεινε ο επικεφαλής της ΛΑΣ να… παραμιλά!

Φιλεργατικός εμφανίσθηκε κι ο κ. Γιάννης Καραβασίλης, βάζοντας ως «κόκκινη γραμμή» την προστασία των εργαζομένων, πλην – όμως – επειδή δεν μπορούσε και να αποστεί πλήρως της φιλοσοφίας του έθεσε κι ένα ζήτημα για το τι θα γίνει αν χρειαστεί εκτάκτως να ξεβρωμίσει η πόλη, οπότε σε τέτοιες πολύ έκτακτες περιπτώσεις «θα πρέπει να το βλέπουμε με λίγο περισσότερη ελαστικότητα» (μην τον πούνε και κομμουνιστή).

Το ψήφισμα, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, εγκρίθηκε ομόφωνα, οπότε αναμένεται ότι λίαν συντόμως θα φτάσει ως δωράκι στον καθ΄ ύλην αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη.

Άρθρο 178
Αντικατάσταση του άρθρου 61 του ν. 3979/2011 (Α΄ 138)
Η παράγραφος 1 του άρθρου 61 του ν. 3979/2011
αντικαθίσταται, ως εξής:
«Άρθρο 61
Σύναψη δημόσιων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού
1. Το δημοτικό συμβούλιο μπορεί, κατά την κρίση του, να αποφασίζει για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης,
σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4412/2016 (Α΄ 147) για την εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού. Με την απόφαση καθορίζονται ιδίως, το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διάρκεια και η περιοχή, εντός της οποίας αυτές παρέχονται.».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια