Ευρύτατη συναίνεση για την επίτευξη συμφωνίας
Με μία ευρύτατη πλειοψηφία 251 «ναι» η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας πήραν την εξουσιοδότηση από τη Βουλή για να διαπραγματευθούν με τους θεσμούς και να φέρουν συμφωνία.
Ταυτόχρονα, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ με τις διαρροές, τις απουσίες και τις διαφοροποιήσεις βουλευτών του δέχεται σοβαρό πλήγμα στην ενότητά του και τίθενται χωρίς αμφιβολία σε κίνηση εξελίξεις, οι οποίες θα εκδηλωθούν σε κάθε περίπτωση μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη στη Βουλή σήμερα το πρωί «όχι» ψήφισαν οι βουλευτές κες Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα, «παρών» οι: κα Αγλαΐα Κυρίτση, κ. Δημήτρης Στρατούλης (αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων), κα Ζωή Κωνσταντοπούλου, κ. Γιάννης Σταθάς, κ. Θανάσης Σκούμας, κ. Κώστας Λαπαβίτσας, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης (υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και κ. Στάθης Λεουτσάκος.
Απόντες ήταν οι: κ. Γιάνης Βαρουφάκης, κα Ελένη Αυλωνίτου (που δήλωσαν με επιστολή τους πως θα ψήφιζαν ναι) κα Ελένη Σωτηρίου, κ. Βασίλης Χατζηλάμπρου, κα Ραχήλ Μακρή, κ. Βασίλης Κυριακάκης και κ. Δημήτρης Κοδέλας.
Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν υπήρξαν διαρροές ή διαφοροποιήσεις κατά την ψηφοφορία.
Στην ονομαστική ψηφοφορία συνολικά ψήφισαν 291 βουλευτές, εκ των οποίων «ναι» δήλωσαν οι 251, «όχι» 32 και «παρών» 8. Απουσίαζαν 7 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 2 της Χρυσής Αυγής.
Τώρα, με δεδομένη την πολιτική απόφαση της Βουλής για την επίτευξη συμφωνίας, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις και στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η καθοριστική συνεδρίαση του Eurogroup, που θα θέσει στο μικροσκόπιο την ελληνική πρόταση για συμφωνία.
Μετά τη διαπραγμάτευση το εσωτερικό μέτωπο
Μετά την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και με το δεδομένο της επίτευξης συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να εκκαθαρίσει το εσωτερικό μέτωπο, καθότι δεν θα μπορεί να σταθεί χωρίς να έχει την δεδηλωμένη της Βουλής.
Την συμφωνία θα ακολουθήσουν εφαρμοστικοί νόμοι, οι οποίοι και θα περιέχουν τα μέτρα της συμφωνίας και ο πρωθυπουργός, καθώς και συνολικά η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχθούν να είναι σε ομηρεία από τους βουλευτές, οι οποίοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν εκδηλώσει την διαφωνία τους.
Έτσι, είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσει ανασχηματισμός, να συμβούν σοβαρότερες ανακατατάξεις μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ (αποχωρήσεις, διαγραφές), οι οποίες θα καθιστούν αναγκαία την προσφυγή στις κάλπες ή την επίτευξη συμφωνίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις για κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι τώρα προέχει η κατάληξη των διαπραγματεύσεων και η επίτευξη συμφωνίας κι όσο για όλα τα άλλα στην ώρα τους.