Εξάρθρωση κυκλώματος που διευκόλυνε την διακίνηση προσφύγων και μεταναστών

Στη εξάρθρωση κυκλώματος διευκόλυνσης εισόδου στη Χίο από τα τουρκιά παράλια, αλλά και εξόδου προς την ηπειρωτική χώρα, προσφύγων και μεταναστών προέβησαν τα στελέχη του λιμεναρχείου Χίου, την Τρίτη 13 Αυγούστου 2019.

Το κουβάρι μέχρι να φτάσουν στην σύλληψη ενός Παλαιστίνιου, ηλικίας 25 ετών, άρχισε να ξετυλίγεται – με βάση και προηγούμενα στοιχεία που είχαν συλλεχθεί – το περασμένο Σάββατο, 10 Αυγούστου 2019, οπότε έλαβε χώρα επιχείρηση απεγκλωβισμού και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών σε δύσβατο σημείο στον Εμπορειό της νότιας Χίου.

Σε εκείνο το περιστατικό κάποιοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες είχαν εξαφανισθεί προς άγνωστη κατεύθυνση, ενώ πίσω είχαν μείνει οι πλέον ανήμποροι, μεταξύ δε τούτων και μία τυφλή.

Οι έρευνες για τους εξαφανισθέντες, τελικά οκτώ στον αριθμό, οδήγησαν πολύ γρήγορα στον εντοπισμό του Παλαιστίνιου, ο οποίος βρίσκεται στη Χίο από τον Νοέμβριο του 2018 και είχε νοικιάσει διαμέρισμα κοντά στον δημοτικό κήπο της Χίου, όπου και φιλοξενούσε τους πρόσφυγες κει μετανάστες έως ότου τους εφοδιάσει με εισιτήρια για να αναχωρήσουν προς τον Πειραιά.

Από τις έρευνες προέκυψε η εμπλοκή του σε τουλάχιστον τέσσερα περιστατικά αφίξεων προσφύγων και μεταναστών στη Χίο με σκάφη πολυτελείας, μετά από συνεννόηση – όπως εκτιμούν τα στελέχη του λιμεναρχείου Χίου – με διακινητές από τα τουρκικά παράλια.

Ο Παλαιστίνιος φρόντιζε για την παραλαβή τους με ταξί, για την μεταφορά και φιλοξενία τους στο σπίτι που είχε νοικιάσει και στην συνέχεια για την εξασφάλιση εισιτηρίων, καθώς και ταξιδιωτικών εγγράφων από τρίτα πρόσωπα, προκειμένου να φύγουν από τη Χίο.

Αριθμός προσφύγων και μεταναστών που επιχείρησαν να ταξιδέψουν κατ΄ αυτόν τον τρόπο εντοπίσθηκαν στο λιμάνι της Χίου πριν την επιβίβασή τους στο πλοίο.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο των ανακρίσεων και ερευνών είχαν προσαχθεί στο λιμεναρχείο της Χίου περίπου 20 άτομα.

Ο Παλαιστίνιος αναμένεται εντός της ημέρας να οδηγηθεί στην εισαγγελία Χίου.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια