Εξόρμηση ευαισθητοποίησης του κοινού για την ανακύκλωση

Εξόρμηση στις γειτονιές της πόλης με 15.000 φυλλάδια ανά χείρας επιχειρεί ο δήμος Χίου, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης.

Στόχος να αυξηθεί άμεσα η ποσότητα των υλικών που συλλέγονται, αλλά και να εκπαιδευθεί το κοινό, ώστε ο διαχωρισμός στο σπίτι να γίνεται σωστά, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν μπορούν να επιλέξουν τον σωστό κάδο ανακύκλωσης στην περίπτωση που η συσκευασία που κρατούν στα χέρια τους αποτελείται από δύο ή και παραπάνω ανακυκλώσιμα υλικά.

«Για παράδειγμα το κουτί από το γάλα πρέπει να απορρίπτεται στα χαρτιά και ας έχει και πλαστικό στη συσκευασία», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΗΑΝΟΧ και αρμόδιος για θέματα ανακύκλωσης κ. Σωκράτης Συριώδης.

anakiklosi_fil

Όπως τόνισε, επόμενος στόχος είναι η συνεργασία με τα σχολεία, ώστε και τα παιδιά να εκπαιδευθούν από μικρή ηλικία στην διαλογή των υλικών και κατά συνέπεια να υπάρξουν αποτελέσματα σε μακροπρόθεσμη βάση.

Όσον αφορά την ανακύκλωση γυαλιού, έγινε γνωστό ότι αυτή θα καθυστερήσει ακόμα ίσως και ένα μήνα, αφού πέραν την αναγκαιότητας πρόσληψης προσωπικού, πρόβλημα προέκυψε και με την αβεβαιότητα της χωροθέτησης που επικρατεί με το θέμα της ΒΙΑΛ, μιας και ο μόνος αδειοδοτημένος χώρος πιθανόν τελικά να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του κέντρου καταγραφής προσφύγων κι έτσι ήδη κινείται η διαδικασία τροποποίησης της άδειας.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση τόσο ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Γιώργος Μπελέγρης όσο και ο κ. Συριώδης αισιοδοξούν ότι μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη το θέμα θα έχει λυθεί οριστικά.

vournous006 (2)

Η επιστολή του δημάρχου Χίου προς τους πολίτες

Μαζί με το ενημερωτικό φυλλάδιο της ανακύκλωσης διανέμεται στους πολίτες  και ενημερωτική επιστολή, για την αξία και τους στόχους της ανακύκλωσης, την οποία υπογράφουν ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς και ο πρόεδρος της ΔΙΑΝΟΧ κ. Σωκράτης Συριώδης και της οποίας το πλήρες κείμενο έχει ως ακκολούθως:

Αγαπητοί Συμπολίτες,

Η Ανακύκλωση είναι μια καλή  ευκαιρία για να βελτιώσουμε την ποιότητα της καθημερινότητας μας, γιατί αποτελεί μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων συσκευασίας και της διαφύλαξης των πρώτων υλών παρασκευής τους.

Στόχος μας είναι ένα νέο, συστηματικό και οργανωμένο πρόγραμμα Ανακύκλωσης Συσκευασιών, που θα συμβάλει δραστικά στην Καθαριότητα στην πόλη μας.

Σε συνεργασία με το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης, το οποίο εφαρμόζει η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) στην οποία συμμετέχει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, θα οργανώσουμε την ξεχωριστή διαλογή, μεταφορά και ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας.

Αυτό περιλαμβάνει:

  • Δίκτυο ειδικών κάδων σε κεντρικά σημεία, για τη συλλογή των υλικών.
  • Διάθεση ειδικού απορριμματοφόρου για τη μεταφορά των υλικών.

Με την Ανακύκλωση μειώνουμε τον όγκο των απορριμμάτων μας. Ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των σκουπιδιών μπορούν να ανακυκλωθούν και η πρώτη ύλη από την οποία είναι κατασκευασμένα, μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή νέων αντικειμένων.

Οι γυάλινες συσκευασίες, οι συσκευασίες κονσέρβας, οι χάρτινες συσκευασίες αλλά και κάθε είδους έντυπα, μπορούν και πρέπει να ανακυκλώνονται, γιατί έτσι, προσφέρουμε σημαντικές υπηρεσίες στο περιβάλλον και συμβάλουμε στην αειφορία.

Διαχωρίζοντας τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα οργανικά, καταφέρνουμε να μειώσουμε το κόστος της αποκομιδής των απορριμμάτων, να βελτιώσουμε την υπηρεσία της αποκομιδής, αλλά και να διασφαλίσουμε, ακόμη και να επιμηκύνουμε, τον χρόνο ζωής του ΧΥΤΑ Νότιας Χίου, αφού λιγότερα απορρίμματα θα καταλήγουν εκεί για ταφή.

Ως Δημότες της Χίου, μπορούμε και οφείλουμε να εμπλακούμε ενεργά και υπεύθυνα στην ανακύκλωση των συσκευασιών που χρησιμοποιούμε ξεκινώντας από την διαλογή στο σπίτι μας, την Τοπική μας Κοινότητα, τον Δήμο μας.

Εντάσσοντας στην καθημερινότητά μας την ανακύκλωση, κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για την οριστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων μας.

Επειδή, καμία προσπάθεια του Δήμου δεν μπορεί να έχει επιτυχία, χωρίς την ενεργό συμμετοχή των πολιτών:

σας καλoύμε, μαζί, να αποδείξουμε ότι σεβόμαστε το περιβάλλον και την πόλη μας, γιατί αυτά θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.