Έξωση από την ΒΙΑΛ διέταξε το δικαστήριο, αλλά δίνει πίστωση χρόνου

Την απόδοση στον δήμο Χίου του ακινήτου της ΒΙΑΛ, όπου λειτουργεί το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου διατάσσει το πολυμελές πρωτοδικείο Χίου, με την 27/2020 απόφασή του, η οποία δημοσιεύθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Την δημοσίευση της απόφασης, η οποία κάνει εν μέρει δεκτή την από 21 Μαρτίου 2019 αγωγή του δήμου Χίου, έκανε γνωστή με ανακοίνωσή της την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021 η Πρωτοβουλία για τη Χίο, τονίζοντας – μεταξύ άλλων – ότι «έστω τώρα, δύο χρόνια μετά τη λήξη του παραχωρητηρίου, το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να αποδώσει το ακίνητο στον δήμο της Χίου. Όσα προσκόμματα και εάν βρεθούν μπροστά, η ΒΙΑΛ πρέπει να αποδοθεί στον δήμο της Χίου». 

Το δικαστήριο, ωστόσο, απέρριψε το αίτημα του δήμου Χίου να είναι προσωρινά εκτελεστή η απόφαση, γεγονός που σημαίνει ότι το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ικανό χρόνο στην διάθεσή του και θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί το ακίνητο έως ότου τελεσιδικήσει η απόφαση.

Όμως, είναι βέβαιον ότι θα χρησιμοποιηθεί η απόφαση αυτή ως ένας ακόμα μοχλός πίεσης εκ μέρους του κ. Νότη Μηταράκη, προκειμένου να εξευρεθεί νέος χώρος, προκειμένου να δημιουργηθεί η νέα κλειστή δομή προσφύγων και μεταναστών που έχει μεν εξαγγείλει πλειστάκις, πλην – όμως – δεν έχει καταφέρει να πείσει την τοπική αυτοδιοίκηση και την κοινωνία για την δημιουργία της.

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τη Χίο

Η Πρωτοβουλία για τη Χίο στην ανακοίνωσή της σημειώνει τα ακόλουθα:

Η ελληνική δικαιοσύνη με την απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου της 31 Δεκεμβρίου 2020, υποχρεώνει το Ελληνικό Δημόσιο να αποδώσει στον δήμο της Χίου, το νόμιμο ιδιοκτήτη του ακινήτου, τη ΒΙΑΛ.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι ζούμε σε ένα κράτος δικαίου: οποιοσδήποτε, ακόμη και το Ελληνικό Δημόσιο, δεν μπορεί να καταπατεί την ιδιοκτησία ενός άλλου. Αυτό τον κανόνα δικαίου, όφειλε να έχει σεβαστεί το Ελληνικό Δημόσιο εδώ και αρκετά χρόνια, όταν ξεκίνησε να χρησιμοποιεί τη ΒΙΑΛ έξω από τους όρους της προσωρινής της παραχώρησης, έξω από τους όρους της νομοθεσίας και των κανονισμών, εις βάρος, τελικά, της τοπικής κοινωνίας η οποία είχε προσπαθήσει να δώσει λύσεις στις έκτακτες συνθήκες του 2015.

Από τις πολλές νομικές ενέργειες που έγιναν έκτοτε (εξώδικα, μηνύσεις, καταγγελία σύμβασης, αγωγές έξωσης), με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και της οικονομικής επιτροπής, η τελευταία είναι αυτή που δικαιώνει τον δήμο της Χίου. Έστω τώρα, δύο χρόνια μετά τη λήξη του παραχωρητηρίου, το Ελληνικό Δημόσιο πρέπει να αποδώσει το ακίνητο στον Δήμο της Χίου. Όσα προσκόμματα και εάν βρεθούν μπροστά, η ΒΙΑΛ πρέπει να αποδοθεί στον δήμο της Χίου.

Η κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών του δήμου της Χίου, για τις οποίες προορίζεται το ακίνητο, μπορεί να γίνει πλέον μέσα σε ένα ευρύτερο επιχειρηματικό πάρκο, το οποίο μπορεί να αποτελέσει η ΒΙΑΛ, μαζί με γειτονικές ιδιοκτησίες. Η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας, η συνεργασία της επιχειρηματικής κοινότητας και του δήμου της Χίου, είναι προαπαιτούμενα για να προχωρήσουμε στην επόμενη ημέρα, στην οικονομική αναζωογόνηση που τόσο έχει ανάγκη η περιοχή και η Χίος.

Ακολουθεί η 27/2020 απόφαση του πολυμελούς πρωτοδικείου Χίου

vial_apodosi

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια