«Φωτιές» ανάβει η μετατροπή σε πειραματικό του 8ου δημοτικού σχολείου Χίου

«Φωτιές» φαίνεται ότι άναψε στην εκπαιδευτική κοινότητα της Χίου η απόφαση του προϊσταμένου της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να ορίσει το 8ο δημοτικό σχολείο Χίου για την μετατροπή του σε πειραματικό, κάτι που απέρριψαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου.

Συγκεκριμένα και όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της, την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Χίου:

«Σε διαδικτυακή συνάντηση των εκπαιδευτικών με τον προϊστάμενο (5 Απριλίου 2021), με τρόπο αυταρχικό και αντιδημοκρατικό δεν δέχτηκε την συμμετοχή των εκλεγμένων μελών του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου. Με φωνές και απαράδεκτες εκφράσεις καταφέρθηκε σε μέλος του Δ.Σ., αναπληρωτή, εκλεγμένο με την ΑΣΕ λέγοντας με απαξιωτικό τρόπο “εσύ ακόμη δεν βγήκες από το αυγό για να μου υψώνεις την φωνή”, γιατί αντέδρασε στην απόπειρα αποκλεισμού από την συνάντηση.

Τέτοιες εκφράσεις αποτελούν ντροπή και προσβάλλουν κάθε συνάδελφο εκλεγμένο ή μη, αναπληρωτή ή μόνιμο. Φανερώνουν πανικό και δείχνουν ποιος τους ενοχλεί. Το γεγονός αυτό, μέσω του προϊσταμένου, δείχνει ότι αναπαράγεται η αυταρχικότητα της κυβέρνησης και η αντιεκπαιδευτική πολιτική που προσπαθεί να επιβάλλει σε αντίθεση με τις αποφάσεις συλλόγων και σωματείων. Φαίνεται αυτή είναι η λογική των «αρίστων». 

Υπενθυμίζουμε πως όλα αυτά τα χρόνια τα πειραματικά σχολεία (όπου υπάρχουν) λειτουργούν στην ουσία ως πρότυπα, σχολεία δηλαδή για την ελίτ μακριά από το αυτονόητη αναγκαία αναβάθμιση για όλα τα σχολεία ανεξάρτητα από την περιοχή, τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, τη σύνθεση μαθητικού πληθυσμού. Άλλωστε, ποτέ κανένα πειραματικό πρόγραμμα σπουδών, διδακτική πρακτική κ.λπ., αυτό δηλαδή που πρέπει να γίνεται στα πειραματικά, δεν είδε το φως της δημοσιότητας, ώστε να διευρυνθεί η εφαρμογή τους και στα υπόλοιπα σχολεία.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας με την επέκταση των πειραματικών θέλει να πολλαπλασιάσει τα σχολεία που θα υλοποιούν τις πιο αντιδραστικές και αντιεκπαιδευτικές πολιτικές, την πλήρη εφαρμογή της αξιολόγησης παντού, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Άλλωστε, τα πειραματικά σχολεία θα είναι τα πρώτα στα οποία θα επιδιώξουν να προχωρήσει η αντιδραστική αξιολόγηση από την «πίσω πόρτα».

Δεν πτοούμαστε και δεν τρομοκρατούμαστε. Στεκόμαστε μαζί με τους συναδέλφους, στηρίζουμε την απόφασή τους να μην μετατραπούν σε πειραματικό σχολείο, γεγονός που απειλεί τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά τους δικαιώματα, μέσω της κατάργησης των οργανικών θέσεων, αφού γίνεται λόγος για «θητεία». Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς να απορρίψουν κάθε πρόταση για δημιουργία προτύπων και πειραματικών σχολείων και να παλέψουν για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν  σχολείο που θα υπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των γονέων. Καλούμε το Δ.Σ. του σωματείου να καταδικάσει την απαράδεκτη, αυταρχική συμπεριφορά του διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Καλούμε όλους τους συναδέλφους στα σχολεία να βρίσκονται σε ετοιμότητα».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια