Φρενίτιδα επενδυτικών σχεδίων 12,5 εκατ. ευρώ στην ΕΤΑΧ

«Αμόκ» (με την καλή έννοια του όρου) επενδυτικού ενδιαφέροντος φαίνεται να έχει καταλάβει τους Χιώτες, με την κατάθεση συνολικά 92 σχεδίων στην Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Χίου (ΕΤΑΧ Α.Ε.) αιτούμενης δημόσιας δαπάνης  8.127.636,83 ευρώ και συνολικού προϋπολογισμού 12.497.824,25 ευρώ.

Πρόκειται για επενδυτικά σχέδια που υπεβλήθησαν μέχρι την περασμένη Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, οπότε και έληξε η σχετική προθεσμία, στο Leader αλιείας, που διαχειρίζεται η ΕΤΑΧ και το οποίο είχε ύψος 995.999,80 ευρώ, δηλαδή τα υποβληθέντα σχέδια υπερκαλύπτουν κατά οκτώ φορές την προσφερόμενη δημόσια χρηματοδότηση!

Χαρακτηριστικό δε του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί στη Χίο είναι το γεγονός ότι για το αντίστοιχο πρόγραμμα στην Λέσβο κατατέθηκαν μόλις 42 επενδυτικά σχέδια. Επίσης, στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο (στο προηγούμενο Leader αλιείας 2013 και 2015) και στις δύο προσκλήσεις που είχαν δημοσιευτεί τότε είχαν κατατεθεί συνολικά 35 προτάσεις!

Η πλειονότητα των σχεδίων στην παρούσα πρόσκληση αφορούν τον ευρύτερο τουριστικό τομέα και έχουν ένα μεγάλο εύρος αιτούμενης χρηματοδότησης, που αρχίζει από τις 7.000 ευρώ και φτάνει έως τις 300.000 ευρώ.

Γεωγραφικά οι επενδυτικές προτάσεις καλύπτουν όλο τον νομό Χίου, υπάρχουν σχέδια από Οινούσσες και Ψαρά, Καλλιμασιά, Καρδάμυλα κ.λπ., αλλά ο μεγάλος όγκος αφορά τη Χίο.

Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του στον astraparis.gr ο πρόεδρος της ΕΤΑΧ κ. Ιάκωβος Αμύγδαλος, στόχος είναι και αφού παρέλθει το 10ήμερο της προθεσμίας κατάθεσης των δικαιολογητικών, να αξιολογηθούν τα υποβληθέντα σχέδια και να βγουν τα αποτελέσματα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, για να αρχίσουν να υλοποιούνται το συντομότερο δυνατόν.

Επειδή, ωστόσο, η ζήτηση είναι εξαιρετικά μεγάλη και έξω από κάθε προσδοκία, προσθέτει ο κ. Αμύγδαλος, θα καταβληθούν προσπάθειες και θα γίνουν ενέργειες – μετά την  έκδοση των αποτελεσμάτων – στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης, για να καλυφθούν όσο γίνεται περισσότερα επενδυτικά σχέδια.

Η ΕΤΑΧ βρίσκεται ήδη για τον σκοπό αυτό σε συνεννόηση με την ειδική υπηρεσία διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος αλιείας και θάλασσας.