Φυγομάχησε ο Κάρμαντζης, σφυροκοπήθηκε η αδιαφάνεια από το δημοτικό συμβούλιο

Στην κρίσιμη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την διαφάνεια στον δήμο Χίου ο δήμαρχος κ. Σταμάτης Κάρμαντζης προτίμησε να είναι απών, ομολογώντας ουσιαστικά ενοχή στο μείζον αυτό ζήτημα, που σχεδόν σε καθημερινή βάση αντιμετωπίζουν δημότες και επαγγελματίες, με αδιαφανείς προσλήψεις και απευθείας αναθέσεις έργων και υπηρεσιών.

Στην μονοθεματική συνεδρίαση της Δευτέρας, 19 Οκτωβρίου 2020, επικράτησαν χαμηλοί τόνοι εκ μέρους των επικεφαλής όλων των παρατάξεων και άλλων δημοτικών συμβούλων ομιλητών, με κεντρικό ζητούμενο ο δήμος Χίου να είναι περισσότερο διαφανής σε όλους τους πολίτες, σε όλους τους τομείς, προς όφελος και της κοινωνίας και των οικονομικών του.

Εισηγητής στην συνεδρίαση, που άλλωστε την προκάλεσε, ήταν ο κ. Γιάννης Καραβασίλης, επικεφαλής της παράταξης Χίος Μπροστά, ο οποίος αναφέρθηκε και με παραδείγματα σε προσλήψεις κολλητών, συγγενών και φίλων ακόμα και υποψηφίων της παράταξης του κ. Κάρμαντζη, καθώς και σε προκλητικές απευθείας αναθέσεις έργων στον ίδιο άνθρωπο, ενώ κατέθεσε σειρά προτάσεων για την διαφάνεια στον δήμο Χίου.

Μεταξύ των άλλων, ο κ. Κώστας Τριαντάφυλλος (Συμμαχία Αξιών) επανέφερε την πρόταση για εκλογή συμπαραστάτη του δημότη, ο κ. Μανώλης Βουρνούς επεσήμανε ότι η συζήτηση δεν εξελίχθηκε σε σκανδαλολογία αν και είχε τις αφορμές, ενώ στην κατεύθυνση της εμπέδωσης κλίματος διαφάνειας και πλήρους ενημέρωσης όλων των πολιτών κινήθηκαν οι παρεμβάσεις των κ.κ. Μάρκου Σκούφαλου (Λαϊκή Συσπείρωση), Μανώλη Στάθη (Δίκτυο Πολιτών) και Δημήτρη Αντωνόγλου (Χιακή Συμπολιτεία).

Όλοι επέκριναν τον δήμαρχο και την παράταξή του που επέλεξαν να απουσιάσουν από την συνεδρίαση, με την εξαίρεση του προέδρου του σώματος κ. Παύλου Καλογεράκη, ο οποίος διηύθυνε τις εργασίες και αποχώρησε από την συνεδρίαση όταν έφτασε στο στάδιο των συμπερασμάτων και της τελικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου. Εξήραν δε όλοι οι επικεφαλής το επίπεδο της συζήτησης και την παραγωγικότητα της συνεδρίασης.

Το δημοτικό συμβούλιο στην κατεύθυνση εμπέδωσης της διαφάνειας στον δήμο Χίου ομόφωνα (22 δημοτικοί σύμβουλοι) κατέληξε στην απόφαση που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

1. Στην ιστοσελίδα του δήμου Χίου να δημιουργηθεί ειδική κατηγορία υπό τον τίτλο «Ο δήμος ζητά» για τις προσλήψεις και τις ανάγκες σε υλικά και προμήθειες, πληροφορίες που θα αναπαράγουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του δήμου και των οργανισμών του.

2. Η ιστοσελίδα του δήμου θα εποπτεύεται σε ό,τι αφορά την διαφάνεια από διαπαραταξιακή επιτροπή διαφάνειας.

3. Κίνηση των διαδικασιών για τον ορισμό συμπαραστάτη του δημότη.

4. Αποθήκευση των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου και της οικονομικής επιτροπής στο κανάλι  youtube για να έχουν συνεχώς πρόσβαση οι πολίτες.

5. Καθορισμός των αναγκών σε προσωπικό του δήμου και προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, ενώ οι έκτακτες προσλήψεις να γίνονται με κριτήρια ΑΣΕΠ.

6. Να δημιουργηθεί μητρώο προμηθευτών με ιστορικό της συμπεριφοράς τους απέναντι στις υποχρεώσεις τους προς τον δήμο. Επίσης, μητρώο δικηγόρων, συμβολαιογράφων κ.λπ.

7. Να μην γίνονται κατατμήσεις έργων και προμηθειών, να πραγματοποιείται ετήσιος προγραμματισμός και να δημοπρατούνται.

8. Έγκαιρη δημοσιοποίηση των θεμάτων συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο και σε όλα τα όργανα των οργανισμών και φορέων του δήμου.

9. Να καθιερωθεί στην ιστοσελίδα του δήμου ειδική στήλη για την δημοσίευση των θέσεων των δημοτικών παρατάξεων.

10. Οι αντιδήμαρχοι να δημοσιοποιούν ετήσιές εκθέσεις των πεπραγμένων τους.

Φωτό αρχείου

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια