Γ. Καμίνης: Να στηριχθούν τα Καστροχώρια για την υπογειοποίηση των καλωδίων ηλεκτροδότησης

Το δυσβάσταχτο οικονομικό βάρος το οποίο καλούνται να επωμιστούν οι κάτοικοι των μεσαιωνικών χωριών της Χίου, για την υπογειοποίηση των ηλεκτροδοτικών καλωδιώσεων, φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος Καμίνης με  Ερώτησή του προς τον Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.

Στα συγκεκριμένα χωριά, τα οποία έχουν κηρυχθεί διατηρητέα και προστατευόμενα μνημεία της Βυζαντινής περιόδου, ο εκάστοτε ιδιοκτήτης που ζητά να συνδέσει το οίκημά του με το δίκτυο υπογειοποίησης επιβαρύνεται με ένα κόστος που μπορεί να φτάνει και τις 5.000 ευρώ.

‘Ετσι, οι ιδιοκτήτες καλούνται να καταβάλουν δύο φορές το κόστος των δημοσίων υποδομών: Την πρώτη εμμέσως δια της φορολογίας και τη δεύτερη ευθέως ως κόστος υπογειοποίησης, με αποτέλεσμα πολλοί να αποθαρρύνονται στο να επιλέξουν τους συγκεκριμένους οικισμούς ως τόπο μόνιμης κατοικίας.

Ο κ. Καμίνης ζητά την ένταξη του έργου υπογειοποίησης των καλωδίων ηλεκτροδότησης μέσω των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης ή άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων, ειδάλλως να υιοθετήσει το Υπουργείο κάποιο άλλο μέτρο στήριξης των ιδιοκτητών, προκειμένου τα χωριά να παραμείνουν ζωντανά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους κι όχι μόνο τα καλοκαίρια.