Για σεξιστική συμπεριφορά καταγγέλλει τον Κλέαρχο Χρύση η Χιακή Συμπολιτεία

Για «σεξιστική συμπεριφορά» καταγγέλλει η Χιακή Συμπολιτεία τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Χίου κ. Κλέαρχο Χρύση, με αφορμή τα όσα διαδραματίσθηκαν στην συνεδρίαση της Τετάρτης, 9 Δεκεμβρίου 2015 και είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση της κας Ερμιόνης Φρεζούλη και της κας Δέσποινας Τσαρδάκα από την συνεδρίαση.

Στη ανακοίνωσή της η Χιακή Συμπολιτεία χαρακτηρίζει απαράδεκτη, ανάρμοστη και αντιδεοντολογική την συμπεριφορά του κ. Χρύση, ο οποίος «αρνήθηκε να δώσει το λόγο για δευτερολογία στην επικεφαλής της “Χιακής Συμπολιτείας” Ερμ. Φρεζούλη, ενώ τον είχε δώσει σε άλλους δημοτικούς συμβούλους προηγουμένως και στη συνέχεια όταν ζητήθηκε ο λόγος επί προσωπικού αποπειράθηκε να φιμώσει την δημοτική σύμβουλο κλείνοντας το μικρόφωνο. Αυτή η συμπεριφορά έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την διασφάλιση ισότιμου, απρόσκοπτου και δημοκρατικού διαλόγου που επιβάλλει ο ρόλος του προέδρου ενός συλλογικού οργάνου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η απώλεια ελέγχου σε ένα δημοτικό συμβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία ανδρών οδηγεί τον Κλέαρχο Χρύση σε μεροληπτική και  προσβλητική συμπεριφορά στις δύο και μοναδικές γυναίκες δημοτικές συμβούλους της αντιπολίτευσης. Η σεξιστική αυτή συμπεριφορά θα ήταν μικρότερο πρόβλημα αν κάποιοι δεν είχαν εμπιστευθεί στον Κλέαρχο Χρύση το αξίωμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Χίου, αξίωμα σύμβολο σε τοπικό επίπεδο της αμερόληπτης-δημοκρατικής συμπεριφοράς. Αν δεν μπορούν να τον ελέγξουν, ας τον αντικαταστήσουν πριν συνεχίσει να απαξιώνει το αξίωμα αυτό. 

Επειδή εκπροσωπείται αποκλειστικά από γυναίκες, η Χιακή Συμπολιτεία έχει την ευθύνη να συγκρουστεί με κάθε συμπεριφορά που θα στέλνει λάθος μήνυμα στην κοινωνία, που θα επικοινωνεί τις γυναίκες (που είναι και το 50% των δημοτών) ως πολίτες κατώτερης κατηγορίας. Θα το κάνει ανυποχώρητα», καταλήγει η ανακοίνωση της Χιακής Συμπολιτείας.