Για το… καλό της Χίου απέχουν οι δικηγόροι, ζητώντας έμπειρους δικαστές

Δεν έχουν κάτι προσωπικό εναντίον των τεσσάρων νέων δικαστών, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στη Χίο, όπως ανακοινώθηκε από τον Άρειο Πάγο, πλην – όμως – οι δικηγόροι της Χίου υποστηρίζουν ότι η έλευση νέων με θητεία κάτω των πέντε ετών θα δημιουργήσει προβλήματα στην απονομή της δικαιοσύνης στο νησί και αυτό θα είναι σε βάρος των πολιτών.

Σε συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Ιουνίου 2019 κι ενώ από το πρωί έχει αρχίσει η επ΄ αόριστον αποχή των δικηγόρων του νησιού από τα καθήκοντά τους, οι εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου επεσήμαναν ότι πλέον η κατάσταση φτάνει στο απροχώρητο, καθώς φεύγουν όλοι οι δικαστές από τη Χίο κι όσοι έρχονται, πλην του προέδρου πρωτοδικών, είναι για πρώτη φορά πρωτοδίκες.

Βέβαια, και κατά τα προηγούμενα χρόνια, τουλάχιστον από το 2017 και εντεύθεν, πάλι κάτω της πενταετίας ήταν όλοι δικαστές, πλην προέδρου πρωτοδικών, αλλά τώρα ο Σύλλογος αποφάσισε αποχή, κάτι που για πρώτη φορά συμβαίνει στα χρονικά για τέτοιο ζήτημα, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα πιέσει να αλλάξουν οι αποφάσεις. Ούτε και σε άλλες περιοχές, όπου παρατηρήθηκε ανάλογο πρόβλημα αποφασίσθηκε αποχή των δικηγόρων, πάντως οι εκπρόσωποι του Δ.Σ. Χίου είπαν ότι υπάρχει συνεννόηση με τα γειτονικά νησιά για κοινή δράση, ώστε να σταματήσει η κατά την δική τους εκτίμηση προσπάθεια υποβάθμισης της δικαιοσύνης στη Χίο και στις άλλες περιοχές της ελληνικής περιφέρειας.

Στόχος τους είναι όχι να ανατραπούν οι τοποθετήσεις των συγκεκριμένων δικαστών, ως έχει ανακοινωθεί αρμοδίως, αλλά τουλάχιστον – όπως διευκρίνισαν – να έρθει ένας εμπειρότερος δικαστής ακόμα, ώστε να καταστεί δυνατή η εκδίκαση των εφέσεων επί των αποφάσεων του ειρηνοδικείου, αφού ο νόμος προβλέπει ότι τούτο γίνεται από δικαστές με τουλάχιστον πενταετή προϋπηρεσία.

Και στο σημείο αυτό εντοπίζουν κυρίως το πρόβλημα, χωρίς – ωστόσο – καίτοι δεν υπάρχει τυπική πρόβλεψη, να εξαιρούν από τα ενδεχόμενα προβλήματα την ποινική διαδικασία, αφού – όπως επεσήμαναν – δεν θα υπάρχουν έμπειροι δικαστές για την σύνθεση του τριμελούς πλημμελειοδικείου, για παράδειγμα.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις γιατί τόσα χρόνια δεν δημοσιοποιούσαν αυτού του είδους τα προβλήματα που εντοπίζουν σήμερα και για τα οποία κατέρχονται σε αποχή, οι εκπρόσωποι του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου, είπαν ότι τα είχαν θέσει αρμοδίως στην ηγεσία της δικαιοσύνης και στον Άρειο Πάγο ειδικότερα.

Όμως, δεν θεώρησαν σκόπιμο, πρόσθεσαν, να καταστήσουν την χιακή κοινωνία και τους φορείς της γνώστες των προβλημάτων αυτών. Το πράττουν σήμερα, είπαν, καθώς τώρα αποφασίσθηκε να μετακινηθούν από τη Χίο όλοι οι δικαστές και να μην μείνει κανένας που να έχει έστω και λίγο περισσότερη εμπειρία, ακόμα και αν είναι όλοι με κάτω των πέντε ετών προϋπηρεσία.

Για τον χρόνο λήξης της αποχής είπαν ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη προοπτική, απλώς θα συνεκτιμηθούν στην πορεία όλα τα δεδομένα και θα αποφασίσουν σχετικά.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια