Γιορτάστηκε στα Ψαρά η επέτειος της 25ης Μαρτίου

Τελέστηκαν με λαμπρότητα και επισημότητα στα Ψαρά οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Την αυλαία των εορταστικών εκδηλώσεων άνοιξε η μαθητιώσα νεολαία του νησιού με τη  σχολική εκδήλωση «Ο Μεγάλος ξεσηκωμός του Γένους και η σημαντική συμβολή των Ψαρών» που προετοίμασαν και παρουσίασαν οι μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου – Λυκειακών Τάξεων Ψαρών, την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024.

Τη σκυτάλη έλαβε ο Σύλλογος Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Χίοι Εν Χορώ» με το Χορευτικό Τμήμα και την Χορωδία του Συλλόγου. Το Σάββατο 23 Μαρτίου, στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου μας, προβλήθηκε ένα Μουσικοχορευτικό Οδοιπορικό των γεγονότων του 1821 και μελωδίες και χοροί από όλη την Ελλάδα ξεσήκωσαν τους παριστάμενους. Με το πέρας της εκδήλωσης ακολούθησε γλέντι στο δημοτικό κτίριο «Ξενώνας» με τους μουσικούς Αργύρη Μαυρίκη, Πέτρο Καρβούνη, Γιάννη Βούκουνα και Μάρκο Παυλιδάκη.

Την Κυριακή 24 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του Επετειακού Ημερολογίου των Ψαρών που εκδόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από το Ολοκαύτωμα των Ψαρών, που έλαβε χώρα στις 22 Ιουνίου του 1824. Παράλληλα, έγινε και η επίσημη πρώτη για το επετειακό λογότυπο, το οποίο θα φέρει ο Δήμος Ηρωικής Νήσου Ψαρών για όλο το 2024, παράλληλα με το επίσημο λογότυπό του. Πρωτοστατεί η Δόξα των Ψαρών, απαύγασμα του ηρωικού αγώνα και της ανυπέρβλητης θυσίας των προγόνων μας για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Ανήμερα της Εθνικής μας Επετείου οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση. Προηγουμένως, τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, παρουσία δημοτικών και στρατιωτικών αρχών, αντιπροσωπειών σωματείων του νησιού, καθώς και μαθητών και εκπαιδευτικών.