Η απαγόρευση των διαδηλώσεων φέρνει κινητοποιήσεις

Θύελλα αντιδράσεων από κοινωνικούς φορείς, κόμματα της αντιπολίτευσης και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Την Τετάρτη 8 Ιουλίου 2020 πραγματοποιείται Πανελλαδική Στάση Εργασίας στο Δημόσιο από τις 11:00 μέχρι τη λήξη του ωραρίου με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο της Απλωταριάς (κάτω από τον Σύλλογο δασκάλων και νηπιαγωγών) στις 12:30.

Την Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο της Απλωταριάς (κάτω από τον Σύλλογο δασκάλων και νηπιαγωγών) στις 19.30.

Η ΑΔΕΔΥ με ανακοίνωση που εξέδωσε καλεί τους εργαζόμενους να λάβουν μέρος στις κινητοποιήσεις ανατρέποντας τα σχέδια της κυβέρνησης που επιδιώκει οι αγώνες των εργαζομένων να μπουν στο γύψο!

“Η κυβέρνηση της ΝΔ δυναμώνει την καταστολή φέρνοντας νομοσχέδιο για την ουσιαστική απαγόρευση των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων. Κλιμακώνει την επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις με τα 3 μνημόνια έστρωσαν το δρόμο για μια τέτοια αρνητική εξέλιξη. Το έργο το έχουμε ξαναδεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ! Αυτό που δεν πέτυχαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας, ώστε να κλείσει το στόμα όλων των εργαζόμενων, επιδιώκουν να το κάνουν με έναν χουντικής έμπνευσης νόμο που προωθεί νέα μέτρα περιορισμού, καταστολής και διάλυσης ενός βασικού δημοκρατικού δικαιώματος, το οποίο ο λαός μας κατέκτησε με αιματηρούς αγώνες. Αντιγράφει τον χουντικό νόμο του 1971 και έχει στόχο να χειραγωγήσει το μυαλό, εμφανίζοντας τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις ως κάτι εν δυνάμει «εγκληματικό» και «επικίνδυνο».”, αναφέρει το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ στην ανακοίνωση του.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης,

  • Εισάγει απαγορεύσεις με βάση το «σκοπό» της συγκέντρωσης, σε συνδυασμό με τον αριθμό των συγκεντρωμένων.
  • Αναθέτει στην αστυνομία υπερεξουσίες και διευρύνει τον κατασταλτικό ρόλο του λιμενικού σώματος, καθώς νομιμοποιείται η χρησιμοποίησή του ενάντια στις εργατικές – λαϊκές κινητοποιήσεις. Το νομοσχέδιο ορίζει την αστυνομία ως ανώτατη αρχή καθώς της αναθέτει διευρυμένο και επιτελικό ρόλο. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει καθήκοντα ερμηνείας του νόμου. Θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται.
  • Ανάγει σε ιδιώνυμο αδίκημα και θα «καταζητούνται» οι συμμετέχοντες σε «απαγορευμένη» συγκέντρωση – διαδήλωση.
  • Δίνεται η δυνατότητα στην αστυνομία να μπορεί να αποφασίζει την απαγόρευση μέχρι και στο παρά πέντε. Παράλληλα απαιτεί τα στοιχεία ταυτότητας του οργανωτή και πλήρες χρονοδιάγραμμα και τοπογραφικό για την έναρξη–λήξη και τη διαδρομή της συγκέντρωσης.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια