Η αστυνομοκρατία στο Ομήρειο σε 20 εικόνες και ο «τσαμπουκάς» του Μηταράκη

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ |

Πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν για την πρωτοφανή κινητοποίηση της αστυνομίας στην χθεσινή, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022, συγκέντρωση στο Ομήρειο του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και στην αυτοκινητοπορεία εκατοντάδων πολιτών της Χίου που διαμαρτύρονται για την δημιουργία υπερδομής προσφύγων και μεταναστών στο Θόλος.

Με δεδομένες τις πρόσφατες, την ημέρα των Θεοφανείων, κινητοποιήσεις πολιτών στο λιμάνι των Μεστών και στο λιμάνι της Χίου, προκειμένου να αποτραπεί η εκφόρτωση μηχανημάτων της ΤΕΡΝΑ και την ανάλογη κινητοποίηση αστυνομίας και λιμενικού, η χθεσινή αστυνομοκρατία στο κέντρο της πόλης της Χίου φαντάζει εξοργιστικά υπερβολική.

Στα Μεστά και στο λιμάνι της Χίου υπήρχε σοβαρό επίδικο και ενδεχόμενο πρόκλησης επεισοδίων αν το σχέδιο εκφόρτωσης επιχειρείτο να υλοποιηθεί, κάτι που τελικά δεν έγινε. Στο Ομήρειο, όμως, τι έγινε ή τι θα μπορούσε να γίνει με μια δυναμική μεν, πλην – όμως – συντεταγμένη, ελεγχόμενη και ειρηνική αυτοκινητοπορεία διαμαρτυρίας;

Υπάρχει κανένας που να υποστηρίζει στα σοβαρά ότι υπήρχε κίνδυνος είτε για την ασφάλεια της συγκέντρωσης εντός του Ομηρείου, είτε για την ασφάλεια πολύ περισσότερο του ίδιου του κ. Μηταράκη;

Από όλες τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε από όλες τις πλευρές και πλήθος πηγών, ούτε στο ελάχιστο ετέθη τέτοιο ζήτημα. Οι μοναδικές παραφωνίες ήταν ελάχιστες, δυό τρεις λεκτικές εκδηλώσεις από μικρό αριθμό συγκεντρωμένων στο πεζοδρόμιο, απέναντι από το Ομήρειο. Και η αστυνομία, φυσικά, δεν χρειάστηκε να επέμβει στα σοβαρά κάπου, πέραν της διευθέτησης της κυκλοφορίας και εξασφάλισης ομαλής ροής των οχημάτων.

Τι συνέβη, λοιπόν, χθες; Τι άλλαξε από άλλες αντίστοιχες κατά το παρελθόν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης και έξω από το κτίριο της αστυνομικής διεύθυνσης Χίου τον Φεβρουάριο του 2020, όπου παρά τις χιλιάδες των διαδηλωτών δεν άνοιξε ρουθούνι;

Όλα ανάγονται στον κ. Μηταράκη, ο οποίος:

1. Ήθελε να επιδείξει πυγμή, κράτος, νόμο και τάξη και να περάσει συναισθήματα φόβου στους πολίτες, αφού βλέπει ότι η πολιτική του καταρρέει και ευήκοα ώτα μόνον σε πιεζόμενους, ευεργετηθέντες, αυλικούς και παρατρεχάμενους βρίσκει.

2. Ήθελε να επιδείξει ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού στη Χίο, γράφοντας μάλιστα στα παλαιότερα των υποδημάτων του τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που ο ίδιος είχε επικαλεσθεί λίγες ημέρες νωρίτερα, προκειμένου να τιγκάρει το Ομήρειο για νάχει να λέει ότι τα κατάφερε.

Η περίπτωσή του χρήζει ιδιαίτερης προσέγγισης και πρώτα από όλα από τον πρωθυπουργό, ο οποίος πρέπει – όσο κι αν του φαίνεται απαραίτητος – να αντιληφθεί πού οδηγεί ο υπουργός του τα πράγματα.

Όσο για τους Χιώτες το έχουν αντιληφθεί εδώ και καιρό και έχουν πάρει τις αποφάσεις τους…

Σχόλια