Η εργατική τάξη πήγε κι εφέτος… εξοχή

Μοιρασμένες στα δυό – όπως συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια – οι δυνάμεις των εκπροσώπων των εργαζομένων της Χίου τίμησαν – ο καθένας με τον τρόπο του – την πρωτομαγιά, σύμβολο αγώνων και διεκδικήσεων μεν, που τείνει όμως να καταστεί μουσειακό έκθεμα.

Πάντως και από τις δύο συγκεντρώσεις, αυτή του Εργατικού Κέντρου και εκείνη του ΠΑΜΕ και των υποστηριζόμενων σωματείων, στην πλατεία Βουνακίου, ήταν εμφανής η απουσία της κρίσιμης μάζας των εργαζομένων, που μάλλον προτίμησαν – συνεπικουρούσης και της διάσπασης αυτής – να πορευθούν προς τις εξοχές του νησιού.

Στην συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου ήταν παρούσες και όλες οι πολιτικές αρχές, συνωστισμός υποψηφίων δημάρχων για ευνόητους λόγους, οι κ.κ. Μανώλης Βουρνούς, Σταμάτης Κάρμαντζης, Κώστας Τριαντάφυλλος και Μανώλης Στάθης, από κοντά και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Νίκος Ανδρουλάκης, σε σημείο που κάποιος να πει με κακεντρέχεια ότι «μπορεί μεν να απουσιάζει η εργατική τάξη, είναι όμως εδώ όλη η καθεστηκυία τάξη του νησιού».

Εκατό μέτρα πιο κάτω, στην πλατεία Βουνακίου, ήταν η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, με την πλειονότητα των συγκεντρωμένων να είναι καθαρόαιμο ΚΚΕ και κάποιους ακόμα του ευρύτερου χώρου της αριστεράς που… δεν έχουν πού (συνδικαλιστικά) την κεφαλήν κλίναι. Κι εδώ ένας και μόνον υποψήφιος δήμαρχος ο κ. Μάρκος Σκούφαλος, ενώ σε κάποια στιγμή εμφανίσθηκε και ο κ. Κάρμαντζης με τον καχύποπτο να σχολιάζει «τι θέλει η αλεπού στο παζάρι;».

Στο ερώτημα, ένθεν κακείθεν, ποιά συγκέντρωση είναι πιο… μαζική, η αρχική απάντηση έγερνε προς εκείνην του Εργατικού Κέντρου. Όμως, όταν ήρθε η ώρα για την πορεία από την πλατεία Βουνακίου προς το λιμάνι, φάνηκε ότι αυτή του ΠΑΜΕ ήταν πολυπληθέστερη και μετά βεβαιότητας πιο μαχητική, με ντουντούκα, σημαίες, πανώ και συνθήματα.

Οι συγκεντρωθέντες του ΠΑΜΕ κατέληξαν στο λιμάνι, όπου και πέταξαν γαρύφαλλα στην θάλασσα, τιμώντας την μνήμη των νεκρών όλων των αγώνων των εργαζομένων, αλλά και των προσφύγων της Μικρασίας και των σύγχρονων πολέμων.

Οι άλλοι από το Εργατικό Κέντρο κατευθύνθηκαν, ένεκα και εγγύτερα, στο ηρώο για την κατάθεση στεφάνου.

Μ΄ αυτά και με τ΄ άλλα το πικρόχολο σχόλιο στο τέλος ήταν ότι του χρόνου που δεν θα υπάρχουν εκλογές οι συγκεντρώσεις θα είναι ακόμα πιο αδύναμες, εκτός εάν…

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια