Η γαστρονομία της Χίου σε διεθνή μέσα ενημέρωσης

Στις γαστρονομικές απολαύσεις της Χίου, με επίκεντρο την χρήση της μαστίχας, περιηγήθηκαν δημοσιογράφοι από μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο οργανωμένης αποστολής στο νησί μας, που διοργάνωσε το Τμήμα Τουρισμού της περιφερειακής ενότητας Χίου.

Συγκεκριμένα, από 24 έως 28 Σεπτεμβρίου 2015 επισκέφθηκαν τη Χίο ο επικεφαλής για το ρεπορτάζ γαστρονομίας της γαλλικής εφημερίδας Le Monde κ. Stéphane Davet, και η κα Verena Wolff, η οποία εκπροσωπεί το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA.

Το κύριο ενδιαφέρον τους ήταν η μαστίχα, οπότε το πρώτο μέρος του προγράμματος κινήθηκε γύρω από την μαστιχοκαλλιέργεια, την επεξεργασία και τα προϊόντα, αλλά και τον πολιτισμό της μαστίχας.

Επισκέφθηκαν τα Μεστά και το Πυργί, όπου ενημερώθηκαν για τα στάδια της μαστιχοκαλλιέργειας και είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με κατοίκους των χωριών και μαστιχοπαραγωγούς.

Ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, όπου και μίλησαν με τον προϊστάμενο παραγωγικών μονάδων, Έρευνας και Ανάπτυξης κ. Ηλία Σμυρνιούδη. Τέλος, σε συνεργασία με τη Mediterra και τα Mastihashop, οργανώθηκε μία επίδειξη γαστρονομίας με μαστίχα με τον σεφ κ. Νίκο Κωνσταντουλάκη.

gastronomia

Επισκέφθηκαν, επίσης, τον Κάμπο, μια ποτοποιία, όπου είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ούζο και λικέρ μαστίχας, αλλά και οινοποιεία στην περιοχή της Αμανής. Στόχος του προγράμματος ήταν πέρα από τη μαστίχα, να γνωρίσουν και άλλα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας, όπως το ούζο, τα εσπεριδοειδή και το κρασί.

Το Τμήμα Τουρισμού της Π.Ε. Χίου ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στη φιλοξενία των δύο δημοσιογράφων και επισημαίνει ότι η επιτυχία τέτοιων δράσεων εξαρτάται από τη συνεργασία των επαγγελματιών του τουρισμού και των παραγωγών.

gastronomia 2gastronomia 3