Η κυβέρνηση παραμελεί τα νησιωτικά πανεπιστήμια, καταγγέλλει ο Μιχαηλίδης

Η κυβέρνηση με τις πράξεις και παραλείψεις της συνεχίζει να απαξιώνει τα νησιωτικά πανεπιστήμια, τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης νησιωτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, αναφερόμενος ειδικότερα στην μείωση του αριθμού των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μιχαηλίδη, σήμερα Παρασκευή 20 Μαΐου 2022, έχει ως εξής:

Σταθερή στην παραμέληση των νησιωτικών περιοχών παραμένει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και όσον αφορά τους εισακτέους στα πανεπιστήμια.

Από μια απλή σύγκριση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 σε σχέση με την τρέχουσα χρονιά, προκύπτει μια μείωση της τάξης του 15% στους εισακτέους του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μια μείωση, δηλαδή, μεγαλύτερη ακόμα και από την απαράδεκτη συρρίκνωση κατά 12% των θέσεων  που παρατηρείται σε πανελλαδικό επίπεδο.

Αλλά και στο έτερο νησιωτικό πανεπιστήμιο, το Ιόνιο, η μείωση στους εισακτέους υπερβαίνει το 10%.

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δείχνει να αγνοεί την κομβική αναπτυξιακή και πολιτιστική σημασία που έχουν τα πανεπιστήμια για τις νησιωτικές κοινωνίες. Τα στοιχειώδη μέτρα ειδικής στήριξης που αυτονόητα χρειάζονται περιφερειακά ιδρύματα που απλώνονται σε πολλά νησιά δεν συζητούνται καν.

Το νεοφιλελεύθερο πρόσημο της εκπαιδευτικής πολιτικής της Ν.Δ. αποτυπώνεται, επιπλέον, και στην παντελή άγνοια που επιδεικνύει για τις δυσμενείς συνέπειες που έχει η περιφερειακότητα και νησιωτικότητα και ως προς την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως προκύπτει από διεθνείς και ευρωπαϊκούς δείκτες,.

Το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο συνεχίζουν το σχέδιο εξασθένισης του δημόσιου πανεπιστημίου προς όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης, την οποία έχουν θωρακίσει θεσμικά τα τρία τελευταία έτη και έχουν εμμέσως ενισχύσει με πελατεία, αλλά και τελικά με τις επιλογές και τις κραυγαλέες παραλείψεις τους τους ωθούν τα νησιωτικά πανεπιστήμια στην απαξίωση.

Το ακαδημαϊκό επίπεδο που έχουν κατακτήσει τα πανεπιστήμια, καθώς και οι γερές ρίζες που έχουν αναπτύξει στα νησιά που τα φιλοξενούν αποτελούν εγγυήσεις ανθεκτικότητας απέναντι σε αυτήν την κυβερνητική πολιτική.