Η ΛΑΣ καλεί την ΔΕΥΑΧ να «ξαναδεί» τις αφαλατώσεις του Βροντάδου

Να επανεξετάσει η ΔΕΥΑΧ υπό το φως των αποκαλύψεων και εξελίξεων και συγκεκριμένα ότι το οικόπεδο στους Μύλους του Βροντάδου, όπου δημοπρατείται η εγκατάσταση των αφαλατώσεων, είναι ξένο, ανήκει στην ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση.

Σε ανακοίνωσή της, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021, η ΛΑΣ επικαλείται αφενός λειψή ενημέρωση επί του θέματος και αφετέρου ότι δεν κατετέθη άλλη πρόταση για το θέμα της υδροδότησης και ως εκ τούτου ψήφισε στο δημοτικό συμβούλιο την παραχώρηση του οικοπέδου στην ΔΕΥΑΧ, το οποίο – όμως – δεν φαίνεται να ανήκει στον δήμο Χίου.

Αναλυτικά και απαντώντας στις 900 λέξεις του προέδρου της ΔΕΥΑΧ κ. Βασίλη Μυριαγκού, η ΛΑΣ αναφέρει (σε περίπου 700 λέξεις) τα ακόλουθα:

«Διαβάζοντας κανείς το τελευταίο άρθρο του κ. Μυριαγκού σχετικά με την αφαλάτωση στον Βροντάδο και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν δεν μπορεί να μη  σκεφθεί ότι ξαναζούμε το έργο, όπως στην περίπτωση της Βολισσού. Εξάλλου, μας έχει συνηθίσει στα μεγάλα λόγια για νόμιμες και θεσμικές διαδικασίες, πάντα, τις οποίες αφενός εκμεταλλεύεται και αφετέρου τις εξηγεί όπως τον συμφέρει. Είναι ένα προσόν!

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του και οι δυο σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, εκτιμήσαμε, ότι θα βρεθεί κάποιο φως και πιθανόν μέσα από μια σύσκεψη των επικεφαλής   των παρατάξεων, του δημάρχου και του προέδρου θα βρεθεί άλλη βέλτιστη λύση. Πλάνη οικτρή!!!

Στο δημοσιευμένο κείμενο του προέδρου, δυστυχώς πέρα από τον ευτελισμό των θεσμών και των οργάνων στον οποίο επιδίδεται για να περισώσει την φήμη του και να απεκδυθεί τις ευθύνες του, κουνά και το δάκτυλο προς τους συμπολίτες που έχουν κάθε δικαίωμα να υπερασπιστούν τις απόψεις τους και τον τόπο τους. Μεταθέτει τις δικές του ευθύνες και επιπλέον τους απειλεί σε περίπτωση προσφυγής τους ότι  θα επωμιστούν τα διαφυγόντα κέρδη που θα διεκδικήσει ο όποιος ανάδοχος.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση , στο Τ.Σ Βροντάδου, στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ και στο δημοτικό συμβούλιο, συναινέσαμε με επιφυλάξεις στην προτεινόμενη προσωρινή  λύση και από ανάγκη  μόνο, αφού γνωρίζαμε το επιτακτικό πρόβλημα του Βροντάδου και εφόσον ετέθη το θέμα νερό στον Βροντάδο με αφαλάτωση στους Μύλους ή προβληματική υδροδότηση, τη στιγμή που υποτίθεται ότι η υπηρεσία της ΔΕΥΑΧ είχε εξετάσει όλες τι πιθανές τοποθεσίες και λύσεις υδροδότησης.

Ταυτόχρονα, δηλώσαμε ότι αν κατατεθεί η πρόταση της «Συμμαχίας Αξιών», με εισήγηση του Μάρκου Μεννή για το Θόλος, θα ψηφίζαμε αυτή την πρόταση ως προσφορότερη για πολλούς λόγους. Με ευθύνη του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου και της συγκεχυμένης κατάστασης μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, η πρόταση Μεννή δεν κατετέθη και έτσι αναγκαστήκαμε για τους λόγους που εξηγούμε να ψηφίσουμε τη μία και μοναδική πρόταση.

Έκτοτε, όμως αναδύθηκαν ζητήματα, που έθιγαν την αξιοπιστία του προέδρου και των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΝΧ, στα οποία ο κ. Μυριαγκός αποφεύγει να απαντήσει.

Εμμένει στη θέση του εγωιστικά και πεισματικά, αντί να προσπαθήσει να κατευνάσει την θύελλα που ξεσήκωσε με τις μισές αλήθειες που επικαλείται πάντα και που είναι χειρότερες από το ψέμα.

  • Γιατί δεν απαντήθηκε σε κανένα συμβούλιο το ερώτημα για αιγιαλό και παραλία;
  • Γιατί απέκρυψε σε κάθε συζήτηση ότι υπάρχει από το Θόλος δίκτυο μόνο για το Βροντάδο, που μπορεί να εξυπηρετήσει από κει  μια μονάδα αφαλάτωσης;
  • Γιατί απέφυγε να ενημερώσει ότι για τα περιβαλλοντικά παίρνει απαλλαγή, αφού πρόκειται για μικρή μονάδα παραγωγής και η οριστική άδεια λειτουργίας θα ληφθεί από τον όποιο ανάδοχο προκύψει στο τέλος της 5ετίας;
  • Γιατί ξεπερνούν με ευκολία τα περιβαλλοντικά, όταν είναι γνωστή η ρύπανση που προκαλεί η άλμη μικρή ή μεγάλη που είναι και χειρότερα και το αποδεικνύουν μελέτες σε Κύπρο και Σαουδική Αραβία;
  • Γιατί σε κάθε ερώτηση,  για το πώς επιλέχθηκε η περιοχή των Μύλων ως η φθηνότερη λύση, δεν αναλύθηκαν τα κόστη συγκριτικά με το Θόλος ή άλλες πιθανές περιοχές;

Και έτσι οδηγούμαστε σε ένα ακόμα ερώτημα:

  • Γιατί ο Βροντάδος, παρά τα όποια προβλήματα των δικτύων, μέχρι το 2019 δεν είχε πρόβλημα υδροδότησης;
  • Γιατί  άργησε  τόσο να δοθεί η λύση με την ενίσχυση της παροχής από μεγαλύτερη αντλία του δικτύου στο τέλος του καλοκαιριού;
  • Γιατί στην όξυνση του προβλήματος δεν ενημερώθηκε ο κόσμος για εκ περιτροπής υδροδότηση, όπως γίνεται  στην πόλη της Χίου εδώ και δεκαετίες;

Προδικάζει δε με περισσό θράσος ότι σε περίπτωση μη τοποθέτησης της μονάδας αφαλάτωσης την έλλειψη νερού στον Βροντάδο, αντί να εξετάσει λύσεις διαφορετικές, από γεωτρήσεις κ.λπ.

Καλό θα είναι ο κ. Μυριαγκός να κατεβάσει τους τόνους, να εξετάσει ξανά το πρόβλημα τόσο με τις υπηρεσίες του αλλά και με την δημοτική αρχή, η οποία οφείλει να λάβει θέση  και όχι να παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τα τεκταινόμενα.

Εμείς από τη μεριά μας εξηγήσαμε ότι θα καθίσουμε σε ένα τραπέζι να δούμε την εναλλακτική του Θόλους, ακόμα και αν αυτό σημαίνει εκ περιτροπής νερό για ένα διάστημα, αρκεί αυτό να είναι σαφές και να τηρείται».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια