Η παραίτηση Λετζερί καταδίκη της ελληνικής πολιτικής στα θαλάσσια σύνορα

Κόλαφο για την ελληνική κυβέρνηση και την πολιτική της των push back και των παράνομων επαναπροωθήσεων προσφύγων και μεταναστών αποτελεί η σημερινή, Παρασκευή 29 Απριλίου 2022, παραίτηση του επικεφαλής της Frontex κ. Φαμπρίς Λετζερί.

Η Frontex έχει πλειστάκις κατηγορηθεί ότι στην ουσία «έβαζε πλάτη» στο Λιμενικό Σώμα σε πλήθος καταγγελιών παράνομων επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο και ο επικεφαλής της είχε βρεθεί στον έλεγχο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για συγκάλυψη όλων αυτών των δραστηριοτήτων του οργανισμού.

Επίσης, η Frontex και ο κ. Λετζερί είχαν βρεθεί στο στόχαστρο διεθνών δημοσιογραφικών ερευνών, ενώ να υπενθυμίσουμε ότι το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχει αναστείλει την έγκριση του απολογισμού της Frontex για το 2020, ακριβώς λόγω της εμπλοκής της στις παράνομες επαναπροωθήσεις.

Τέλος, η OLAF, η ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης, έχει διενεργήσει έρευνα στην Frontex  και ενδεχομένως τα πορίσματά της να έχουν άμεση σύνδεση με τη παραίτηση του κ. Λετζερί.

Τον αξιωματούχο αυτόν είχε σπεύσει να επιβραβεύσει, προφανώς για την… πολύτιμη βοήθειά του στις επαναπροωθήσεις, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος σε ειδική εκδήλωση στην Λιθουανία, την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022, στον χώρο της πρεσβευτικής κατοικίας, του απένειμε την «Διαμνημόνευση Μεταναστευτικής Αρωγής Β` Τάξης – Διαμνημόνευσης Αξίας».

Την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex αποκάλυψε το πρωί της Παρασκευής 29 Απριλίου 2022 το POLITICO, το οποίο και δεν έλαβε από την Frontex απάντηση στο αίτημά του για σχολιασμό.

 

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια