Η σημαία και οι τζάμπα μάγκες

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ |

Τρεις νέοι, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ήταν εκείνοι που ανέβασαν σημαίες σε βραχονησίδες του συμπλέγματος των Φούρνων και προκάλεσαν έναν απίστευτο ορυμαγδό δηλώσεων και αντιδηλώσεων και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Το ζήτημα, ωστόσο, δεν είναι οι δηλώσεις αυτές καθαυτές και η – και εξ αυτού του λόγου – έξαρση της επιθετικότητας των γειτόνων, αλλά η επιμονή κάποιου ή ίσως και των τριών στην επιεικώς ανόητη πράξη τους, θεωρώντας ότι με το να ανεβάσουν μια σημαία σε έναν βράχο ή μια βραχονησίδα κατοχυρώνουν την κυριαρχία της Ελλάδος επ΄ αυτής. Και μαζί με αυτούς όσοι τους σιγοντάρουν και τους δίνουν βήμα και δημόσιο λόγο για να… υπερασπίσουν την άνευ ουσιαστικού αντικρύσματος πράξη τους.

Ποιος, αλήθεια, τους είπε ότι αμφισβητείται η εθνική κυριαρχία στις πέντε νησίδες που επισκέφθηκαν; Πώς το σκέφτηκαν; Μήπως, οι ίδιοι με την απερίσκεπτη πράξη τους έθεσαν μέσα στο δικό τους πρώτα απ΄ όλα μυαλό το σπέρμα της αμφισβήτησης; Και έδωσαν και το άλλοθι στους απέναντι να αρχίσουν ένα νέο σήριαλ, που συνεχίζουν και τροφοδοτούν και τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης;

Υποστηρίζουν δε ότι το έκαναν έτσι χωρίς πρόγραμμα, ξαφνικά την ώρα που έπιναν τον πρωινό καφέ τους. Δεν είχαν τι να κάνουν, έπλητταν κι είπαν «δεν πάμε να βάλουμε μερικές σημαίες στις βραχονησίδες;».

Επικαλούνται ακόμα ότι το έκαναν για να τιμήσουν τον σμηναγό Μπαλταδώρο, που έπεσε με το αεροσκάφος του την προηγούμενη εβδομάδα ανοικτά της Σκύρου, κατά την εκτέλεση του καθήκοντός του.

Αυτό κι αν αποτελεί ύβρη στην μνήμη του. Ο σμηναγός πετούσε για να φυλάξει τα σύνορα της πατρίδας του, ενώ οι τρεις νεαροί έκαναν το κομμάτι τους.

Αν ήθελαν και αν θέλουν να κάνουν κάτι για την σημαία και την πατρίδα, όπως λένε, τότε να επιλέξουν να κατοικήσουν μονίμως σε μια από τις εκατοντάδες ακατοίκητες νησίδες του Αιγαίου. Και τότε θα έχουν και το «μπράβο» και την συμπαράσταση όλων μας.

Όλα τα άλλα είναι στην καλύτερη πράξεις κούφιες και ανόητες και στην χειρότερη προβοκατόρικες, δηλαδή και στις δύο περιπτώσεις επικίνδυνες.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια