Ιατρικός Σύλλογος Χίου: Άνευ σημασίας αν η καραντίνα είναι εντός ή εκτός πόλης

Ο χώρος της δομής – καραντίνας για τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες, για λόγους προστασίας από τον κορονοϊό, δεν έχει σημασία αν θα είναι εντός ή εκτός του ιστού της πόλης, επισημαίνει ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, προσθέτοντας ότι δεν είναι αρμοδιότητά του να υποδείξει την επιλογή του χώρου. Ωστόσο, επισημαίνει, «πρέπει σε κάθε περίπτωση να πληροί όλους τους όρους της καραντίνας και αυτό είναι στην αρμοδιότητά μας να το ελέγξουμε».

Σε έγγραφό του προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, καθώς και τον ΕΟΔΥ, ο Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι «ο χώρος που θα επιλεγεί για την καραντίνα θα πρέπει να εξασφαλίζει την ανά άτομο απομόνωση, το ξεχωριστό μπάνιο, το ότι δεν θα βγουν στην κοινότητα (φύλαξη) και την εξέταση κάθε περιστατικού που θα πληροί τα κριτήρια πιθανής λοίμωξης ή τη δειγματοληψία σε όλους τους εισερχόμενους κατά τα πρότυπα ανάλογων περιπτώσεων (κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess)» και προσθέτει:

– Εγκαταστάσεις αλλότριου αντικειμένου που έχουν προταθεί από θεσμικούς φορείς ως χώροι καραντίνας, σε καμία περίπτωση δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της καραντίνας, τουλάχιστον ως έχουν.

– Ιδανικοί χώροι καραντίνας κατά την άποψη του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Χίου είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις της καραντίνας.

– Τα μεμονωμένα καταλύματα πληρούν και αυτά τις προϋποθέσεις της καραντίνας, έχουν όμως ως μειονέκτημα τη δυσκολία ελέγχου της τήρησης.

– Η εγκατάσταση σε πλοία, που κάποιοι προτείνουν, φαίνεται κατ´ αρχήν και αυτή να πληροί τους όρους της καραντίνας.

Καλεί, τέλος, τους αναφερόμενους φορείς, «ως οι πλέον αρμόδιοι όπως μας κοινοποιήσετε τους σχεδιασμούς σας ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα ώστε ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου να καταστεί αρωγός της υλοποίησής τους».