Ιδιωτικό χώρο πρότεινε ο Κάρμαντζης για την καραντίνα προσφύγων – μεταναστών

Ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης είναι ο μοναδικός δήμαρχος στα νησιά που πρότεινε χώρο στον οποίο θα μένουν επί 14 ημέρες απομονωμένοι (καραντίνα) οι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στο νησί, στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού της μετάδοσης του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από πληροφορίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο δήμος Χίου απέστειλε συγκεκριμένη πρόταση για ενοικίαση χώρου από ιδιώτη που πληρεί τις προδιαγραφές. Στην απάντηση δεν προτείνεται κάποιο ξενοδοχείο.

Σε ότι, αφορά τους λοιπούς δήμους η εικόνα έχει ως εξής:

Δυτικής Λέσβου: Με απόφαση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου, δεν υποδεικνύει στο Υπουργείο κανένα χώρο για υγειονομική απομόνωση των νέων αφίξεων. Ο δήμαρχος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η δημοτική αρχή είναι αντίθετη και στην χρησιμοποίηση ξενοδοχείων ή καταλυμάτων.

Μυτιλήνης: Ο δήμος Μυτιλήνης ανέφερε ότι θα συνεχίσει την επίβλεψη των μέτρων που προτείνονται από τον ΕΟΔΥ. Στην επιστολή του αναφέρει ότι θα εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χώρος για την φιλοξενία τους, χωρίς να τον υποδεικνύει.

Δυτικής Σάμου: Μετά από διαβούλευση του δημοτικού συμβουλίου, επισημαίνει ότι δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος στα διοικητικά του όρια. Αντ’ αυτού ζητείται η ναύλωση πλωτού χώρου (πλοίου) καραντίνας.

Ανατολικής Σάμου: Στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, δεν υποδεικνύεται κανένας χώρος ειδικής απομόνωσης, ενώ αντίθετα προτείνεται η ναύλωση θαλασσίου μέσου που θα πλέει ανάμεσα στα 5 νησιά και θα φιλοξενεί νεοαφιχθέντες αιτούντες ασύλου.

Κω: Ο δήμος Κω ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί προσωρινός χώρος για τους νεοαφιχθέντες στη χώρα από 1η Μαρτίου και μετά, χωρίς να προτείνει άλλο χώρο. Και τονίζει ότι δεν διαθέτει άλλο χώρο, απαντώντας, με αυτόν τον τρόπο, στο αίτημα του υπουργού Μετανάστευσης για την ενοικίαση ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

Λέρου: Ο δήμαρχος Λέρου, σε επιστολή του, καλεί το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την υγειονομική προστασία του νησιού. Ωστόσο, δεν προτείνει κάποιο σχετικό χώρο.