Ημερίδα για τους εχθρούς του ελαιώνα

Eνημερωτική εκδήλωση – ημερίδα σχετικά με το φυτοπαθογόνο βακτήριο καραντίνας Xylella fastidiosa και άλλους εχθρούς του ελαιώνα των νησιών του Β. Αιγαίου, πραγματοποιεί Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 18:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

Θα μιλήσουν σχετικά με το θέμα οι ερευνητές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου), οι οποίοι επισκέφτηκαν το νησί μας το Μάϊο 2023 και διενήργησαν δειγματοληψίες σε ελαιώνες, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου (Ι.Ε.Λ.Υ.Α.) του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και του Έργου που χρηματοδοτείται με τίτλο «Ερευνητικές και ενημερωτικές δράσεις για ενίσχυση της ετοιμότητας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αναφορικά με την άμεση εκρίζωση του παθογόνου Xylella fastidiosa σε περίπτωση εντοπισμού του (XyLeVA)».

Το βακτήριο Xylella fastidiosa είναι εξαιρετικά επικίνδυνο καθώς προσβάλει ένα  μεγάλο αριθμό φυτών ξενιστών, όπως η ελιά, τα εσπεριδοειδή, το αμπέλι και  πιθανότατα το μαστιχόδεντρο, τα οποία έχουν ιδιαίτερη οικονομική σημασία για την περιοχή μας. Η αδυναμία χημικής ή βιολογικής του καταπολέμησης, καθιστά αδύνατη την ανάσχεση της καταστροφικής του πορείας.