Υπέρ της αλληλεγγύης, αλλά κατά της Frontex πολίτες της Χίου

Με το σύνθημα «Ναι στην αλληλεγγύη, όχι στην Frontex», ομάδα πολιτών της Χίου τάσσεται κατά της δράσης της Frontex, ενώ κάνει λόγο για δραματική αλλαγή σε όσα συμβαίνουν στα νησιά μας.

Τα σχεδιαζόμενα hot spot, τονίζουν οι υπογράφοντες την ανακοίνωση, «χώροι κλειστοί χωρίς κανέναν κοινωνικό έλεγχο, και οι αλλεπάλληλες επιθετικές κινήσεις κατά των εθελοντών, οι οποίες φέρουν τη σφραγίδα της Frontex, προκαλούν βαθιά ανησυχία».

Επισημαίνουν ότι «η Frontex, δίχως καμιά απολύτως νομιμοποίηση, ενεργεί ως υπερεθνική δύναμη αστυνόμευσης σε θάλασσα αλλά και σε ξηρά.  Υπαγορεύει συλλήψεις, περιορίζει τη δράση των αλληλέγγυων, απαγορεύει την πρόσβαση στις παραλίες μας, ζητά ελέγχους σε Έλληνες και ξένους εθελοντές με διάφορα έωλα προσχήματα.

Ο στόχος είναι σαφής: να ανακοπεί το κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και να αποθαρρυνθεί το ανεξάρτητο τοπικό κίνημα εθελοντισμού. Να μην υπάρχουν μάρτυρες αλληλέγγυοι σε όσα σχεδιάζονται (hot spots, στρατόπεδα εγκλεισμού,  παράνομες παρεμβάσεις – επαναπροωθήσεις).  Να ανακοπεί το προσφυγικό κύμα, σπρώχνοντας τους απελπισμένους σε ακόμα πιο επικίνδυνες διόδους».

Στο στόχαστρό τους μπαίνει και η τοπική αυτοδιοίκηση, στην οποία αποδίδουν ευθύνες «γιατί αποδέχεται αδιαμαρτύρητα και υιοθετεί απαράδεκτους σχεδιασμούς. Θεωρούμε, πάντως, την ελληνική κυβέρνηση ως την βασική υπεύθυνη για την υποταγή και συμμόρφωση σε όσα διατάσσουν οι υπερεθνικοί χωροφύλακες».

Το κείμενο υπογράφουν οι:

Ανθή Αϊβαλή, οικιακά

Κώστας Βαττές, εκπαιδευτικός

Κώστας Ζαφείρης, δημόσιος υπάλληλος

Σταμάτης Ηλιαδάκης, εκπαιδευτικός

Μαρία Καλαμέρα, εκπαιδευτικός

Γιώργος Καλόγερος, ιδ. Υπάλληλος – ελ. Επαγγελματίας

Δημήτρης Λαβατσής, συντ. τραπεζικός

Περικλής Μήτσιαλης, φοιτητής

Βασιλική Μπούρα, αρχαιολόγος

Αλέξανδρος Παναγιωτάκης, δημοσιογράφος

Φώτης Παπαδόπουλος, φοιτητής

Γιώργος Πασχαλίδης, συντ. αρχιτέκτονας

Κατερίνα Πουπάλου, οικιακά

Κωνσταντίνος Σφατσίρας, φοιτητής

Μιχάλης Σφυράκης, συνταξιούχος

Δέσποινα Τσαρδάκα, αρχαιολόγος

Δημήτρης Φρεζούλης, δημοσιογράφος

Ιουλία Χαλλιορή, γιατρός

Φιλία Χαλάτση, οικιακά

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια