«Ηρωικές νήσοι» ανακηρύχθηκαν από την Βουλή τα Ψαρά και η Κάσος (βίντεο)

Σε «ηρωικές νήσους», λόγω της καταστροφής τους κατά την διάρκεια του αγώνα για την ανεξαρτησία, ανακηρύχθηκαν τα Ψαρά και η Κάσος, με την τροπολογία που ψήφισε η Βουλή την Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2018 και τη οποία είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χίου κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης και Δωδεκανήσων κ. Δημήτρης Γάκης.

Η τροπολογία έγινε άμεσα δεκτή τόσο από τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών κ. Αλέξη Χαρίτση, όσο και από την υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, καθώς το νομοσχέδιο στο οποίο εντάχθηκε η τροπολογία είναι του υπουργείου Τουρισμού.

Κατά την τοποθέτησή του στην ολομέλεια της Βουλής, ο κ. Μιχαηλίδης προχώρησε σε μια σύντομη επισκόπηση των γεγονότων που συνδέονται πρωτίστως με την καταστροφή των Ψαρών. Επισήμανε την εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά των Ψαρών, όπως και της Κάσου, στον αγώνα για την εθνική αυτοδιάθεση, ανάλογη με το βαρύ τίμημα που τελικά κατέβαλλαν μέσω της σχεδόν ολοσχερούς καταστροφής τους.

Εν συνεχεία, σημείωσε πως η σημασία των γεγονότων της καταστροφής των δύο νησιών υπερβαίνει την αδιαμφισβήτητα εθνική και πατριωτική τους διάσταση, καθώς και την περίοπτη θέση που κατέχουν στην ελληνική κληρονομιά και αποκτούν πανανθρώπινη αξία. Και αυτό διότι τόσο τα ιδανικά που ενέπνευσαν τον αγώνα και την θυσία των κατοίκων των δύο νησιών, όσο και το μέγεθος της ανθρώπινης τραγωδίας που συνόδευσε την καταστροφή τους έχουν οικουμενική διάσταση και αποτύπωμα.

Για τους παραπάνω λόγους, κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης, με την ανακήρυξη των Ψαρών και της Κάσου σε «ηρωικές νήσους», αφενός αποδίδεται η ύψιστη τιμή στους άνδρες και γυναίκες των νησιών αυτών και αφετέρου θωρακίζεται συμβολικά όχι μόνο η ελληνική αλλά και η πανανθρώπινη ιστορική μνήμη.

Σχόλια