
Καταγγελία μελισσοκόμου για μαζική εξόντωση μελισσών στην Σιδηρούντα Χίου
Μαζική θανάτωση μελισσών στην περιοχή της Σιδηρούντας Χίου καταγγέλλει ο μελισσοκόμος κ. Συμεών Βυζανιάρης, σημειώνοντας ότι κατά την δική του εκτίμηση οφείλεται σε δηλητηρίαση λόγω ψεκασμού στην ευρύτερη περιοχή με σκεύασμα εξαιρετικά τοξικό για τις μέλισσες.
Αναλυτικά, σημειώνει τα ακόλουθα:
Την Κυριακή 19/5/2024, στις 9 π.μ. πηγαίνοντας στα μελίσσια μου, στην περιοχή Άγιος Θωμάς Σιδηρούντας, αντιλήφθηκα την ύπαρξη πολλών νεκρών μελισσών, στις εισόδους των κυψελών. Σε μερικά μελίσσια έρχονταν κι εκείνη την ώρα μέλισσες με τα εξής συμπτώματα:
– Προβοσκίδα τεντωμένη εμπρός, στα νεκρά μελίσσια
– Απώλεια προσανατολισμού
– Μη δυνατότητα πτήσης
– Φτερά απλωμένα, τα οποία ανοιγόκλειναν τα μελίσσια σε στάση με τα πόδια προς
τα πάνω.
– Κίνηση περιστροφική, παράλυση και θάνατος.
– Μεγάλη μείωση στις συλλέκτριες μέλισσες.
Πάνω από τα μισά μελίσσια παρουσίαζαν αυτή την εικόνα. Ανοίγοντας μερικά από αυτά, παρατήρησα μεγάλη μείωση του πληθυσμού των μελισσιών, σε μερικά έρχονταν ακόμα μελίσσια που παρουσίαζαν την εικόνα που σας αναφέρω παραπάνω. Την ίδια ζημιά έπαθε κι ο μελισσοκόμος κ. Γιώργος Γιαλιάς. Χιλιάδες νεκρές μέλισσες στοιβαγμένες νεκρές έξω από τις κυψέλες του. Τα μελισσοκομεία μας βρίσκονται σε απόσταση 200 μέτρων, το ένα από το άλλο. Τα άλλα μελισσοκομεία που έχουμε σε απόσταση μεγαλύτερη των 2 χιλιομέτρων από την πληγείσα περιοχή, δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.
Οριοθετώντας λοιπόν την περιοχή και ψάχνοντας το επίκεντρο δηλητηρίασης, πιστεύουμε ότι αυτό είναι περιμετρικά του νεκροταφείου της Σιδηρούντας, περιοχή Άγιος Θωμάς.
Τα συμπτώματα αυτά με βάση την 40χρονη εμπειρία μου στη μελισσοκομία, τη μελισσοκομική βιβλιογραφία που έχω διαβάσει την επικοινωνία μου με τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χίου(Τμήμα Μελισσοκομίας) καθώς και με το κέντρο μελισσοκομίας Β. Αιγαίου, είναι δηλητηρίαση.
Θέλω να πιστεύω ότι ο ψεκασμός με σκεύασμα εξαιρετικά τοξικό για τις μέλισσες, έγινε εν αγνοία του δράστη, ακόμη ότι αυτός/ή δε γνώριζε τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στις μέλισσες και στο ευρύτερο φυσικό περιβάλλον, ούτε ότι η προστασία των μελισσών και των φυσικών τους οικοσυστημάτων είναι ουσιώδης για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της αγροτικής παραγωγής και της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.
Υ.Γ. Την άλλη μέρα Δευτέρα 20 Μαΐου, ξημέρωνε η παγκόσμια ημέρα μέλισσας, κάποιος/α, φρόντισε για το δώρο τους…