Καταγγέλλει την αθλιότητα στην ΒΙΑΛ και προειδοποιεί για χειρότερα ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου

Κόλαφο κατά της αδιαφορίας και ολιγωρίας της κυβέρνησης για την κατάσταση που επικρατεί στην ΒΙΑΛ και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών αποτελεί η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Χίου, που επισημαίνει ότι «η είδηση των 38 θετικών test COVID-19 στο σύνολο 330 δειγμάτων που ελήφθησαν στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ μόνο ως “κεραυνός εν αιθρία” δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.

Έρχεται να επιβεβαιώσει με τον χειρότερο τρόπο τις διαπιστώσεις που έχουμε κάνει ως επιστημονικός φορέας, εδώ και καιρό, ότι οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης που έχουν διαμορφωθεί στο συγκεκριμένο χώρο για τους διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες, πέρα από τα πολλά σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν στους ίδιους, μπορούν να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην εποχή της πανδημίας που διανύουμε».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου, στην ανακοίνωσή του το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το αμέσως προσεχές διάστημα, τονίζοντας ότι «ο πολύ αυξημένος συγχρωτισμός ιδιαίτερα τώρα που ο καιρός κρυώνει, οι ελλιπείς συνθήκες ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, οι ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτική υποστήριξη, η αδυναμία να υπάρξουν χώροι καραντίνας για τόσο μεγάλο πληθυσμό, η παντελής έλλειψη περιοδικών ελέγχων (test covid-19) σε τακτά χρονικά διαστήματα, όπως θα έπρεπε να γίνεται εδώ αρκετούς μήνες, είναι κάποιες από τις αιτίες για τα σημερινά κατάσταση.

Η είδηση όμως των πολλών θετικών test, μας δίνει και μια ακόμα πληροφορία. Τα κρούσματα ανακαλύφθηκαν όταν έγινε μεγάλος αριθμός τεστ, γιατί μπόρεσε να αποκαλυφθεί και ένας μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών κρουσμάτων στο συγκεκριμένο πληθυσμό. Είναι κάτι που συμβαίνει κυρίως σε νεαρές ηλικίες που δεν έχουν άλλα συνοδά νοσήματα. Είναι οι ασυμπτωματικοί που δεν γνωρίζουμε και κυκλοφορούν ανάμεσά μας και μπορούν να μεταδώσουν τον ιό. Κάνοντας ως χώρα πολύ λίγα τεστ σε ασυμπτωματικούς (με δεδομένο ότι δεν κάνουμε και σε αρκετούς συμπτωματικούς) έχουμε μια στρεβλή εικόνα για το πραγματικό μέγεθος της εξάπλωσης του προβλήματος».

Με βάση όλα αυτά Ι.Σ. Χίου υπενθυμίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι ο ιός είναι εδώ, καλεί τους πολίτες να φορούν πάντα μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους και στους ανοιχτούς με μεγάλο συγχρωτισμό, να τηρούν τις αναγκαίες αποστάσεις κ.λπ.

Απαιτεί δε από την πολιτεία να κάνει και αυτή το χρέος της απέναντι στους πολίτες και

✓ Να μειώσει δραστικά τον αριθμό διαμενόντων στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ και να βελτιώσει άμεσα τις συνθήκες διαβίωσής τους αν θέλει να περιορίσει ένα πρόβλημα που σε αυτό το χώρο γιγαντώνεται.

✓ Να θωρακίσει άμεσα το ΕΣΥ (το νοσοκομείο και τις δομές ΠΦΥ του νησιού μας) για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο πανδημικό κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

✓ Να επιβλέψει αυστηρά την τήρηση των μέτρων σε όλους τους χώρους.

✓ Να αυξήσει τον αριθμό των test covid-19 (εύκολη και δωρεάν πρόσβαση σε όλους που το χρειάζονται, και ιδιαίτερα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, εργαζόμενους στις υπηρεσίες υγείας, σε γηροκομεία, στο ΚΥΤ ) ώστε να αποκτήσουμε μια πραγματική εικόνα της πανδημίας αλλά και να περιορίσουμε τη διασπορά.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια