Κατεδαφίζεται το ασφαλιστικό σύστημα, καταγγέλλει ο Γ. Ρωμανιάς

Απαντήσεις για όλους και όλα που αφορούν το ασφαλιστικό, αλλά και πρόταση για την σωτηρία του, επιχείρησε να δώσει ο κ. Γιώργος Ρωμανιάς, στην εκδήλωση που οργάνωσε η τοπική επιτροπή Χίου της Λαϊκής Ενότητας, την Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου 2016.

Ο πρώην γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης φώτισε τα σκοτεινά σημεία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση για «κατεδάφιση» του κοινωνικού – αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

«Πρόκειται για μια σειρά μέτρων που στόχο έχουν την περικοπή των συντάξεων κατά 1,8 δισ. τον πρώτο χρόνο και ακόμα 450 εκατ. ευρώ τον δεύτερο χρόνο που θα φτάσουν συνολικά τα 3,5 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια και σε καμία περίπτωση “ασφαλιστικό νομοσχέδιο”», τόνισε, προβλέποντας ότι «και του χρόνου θα είμαστε στο ίδιο σημείο και θα συζητάμε για νέες περικοπές».

romanias2

Λεφτά υπάρχουν, αλλά πού

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τυχόν εναλλακτικές λύσεις ο κ. Ρωμανιάς αναφέρθηκε στην ύπαρξη 17,5 δισ. ευρώ που υπάρχουν στα ασφαλιστικά ταμεία. «Πρόκειται για ομόλογα, προθεσμιακές καταθέσεις και άλλα που ωστόσο θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν επικουρικά για την σωτηρία του συστήματος σε βάθος οκτώ έως δέκα χρόνων», τόνισε, χωρίς – όμως – να μπει σε επιπλέον λεπτομέρειες της πρότασης και κυρίως να φωτίσει την συγκεκριμένη υπόθεση.

Όπως, επιπλέον, συμπλήρωσε αργότερα όταν και πιέστηκε να απαντήσει, για να συμβεί κάτι τέτοιο «απαιτείται πολιτική θέληση και αλλαγή του νόμου», λέγοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα προβεί σε μια δημόσια παρέμβαση, καταθέτοντας την πρόταση αυτή ολοκληρωμένη.

Οι μειώσεις σε αριθμούς

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται, η εθνική σύνταξη θα είναι 384 ευρώ, ωστόσο μόνο για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης χωρίς όριο ηλικίας. Για τους άλλους η μείωση θα είναι 0,5% τον μήνα επί αυτού του ποσού έως και την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας, δηλαδή έως και 6% τον χρόνο. Παράλληλα, αυτό το ποσό θα δικαιούνται και όσοι έχουν αναπηρία άνω του 80%.

Όσοι τώρα πάσχουν από αναπηρία 67% ως 79% θα πάρουν το 70% αυτού του αρχικού ποσού των 384 ευρώ και όσοι έχουν αναπηρία 50% έως 67% θα λάβουν το 50% του ποσού.

Ο ίδιος προέβλεψε, πάντως, ότι και αυτό το ποσό δεν θα είναι για «όλους», αφού αναμένεται να μπουν και εισοδηματικά κριτήρια, πρόβλεψη που προέρχεται από το γεγονός ότι η λεγόμενη «εθνική σύνταξη» μπήκε σε νομοσχέδιο «για την καταπολέμηση της φτώχειας». Οπότε προφανώς η καταβολή της δεν αφορά τα υψηλά εισοδήματα.

Σε αυτά τα χρήματα τώρα οι συνταξιούχοι για να μάθουν πόσα θα παίρνουν τελικά, θα πρέπει να προσθέσουν τους λεγόμενους «δείκτες αναπλήρωσης». Αυτοί υπολογίζονται ως εξής: Με 15 χρόνια ασφάλισης 120 ευρώ, με 20 χρόνια ασφάλισης 204 ευρώ, με 30 χρόνια ασφάλισης, 341 ευρώ και με 42 χρόνια ασφάλισης 507 ευρώ. Δηλαδή, η ανώτερη σύνταξη θα διαμορφωθεί σταδιακά στα 507 ευρώ συν 384 ευρώ του εθνικού σκέλους και αυτά μόνο για όσους έχουν 42 ολόκληρα χρόνια ασφάλιση.

Εδώ, πρέπει να σημειωθεί ότι έως και το τέλος του 2018 οι νυν συνταξιούχοι θα εισπράττουν και την λεγόμενη «προσωπική διαφορά», που θα διατηρήσει μέχρι τότε τις συντάξεις στα σημερινά επίπεδα, ώστε η μείωση των αποδοχών να ξεκινήσει από την αρχή του 2019.

romanias3

Τεχνικά ζητήματα ουσίας

Από εκεί και πέρα ο ίδιος αναφέρθηκε σε μια σειρά τεχνικών προβλημάτων που αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι ασφαλισμένοι και κυρίως αυτοί που οι αιτήσεις τους για συνταξιοδότηση εκκρεμούν και υπολογίζονται σε 350.000, για τις οποίες κανείς δεν ξέρει πώς θα υπολογιστούν. Αν, δηλαδή, υπολογιστούν με τον παλαιό ή με τον νέο τρόπο, ενώ έδωσε και προσωπικές συμβουλές σε πλήθος κόσμου που αγωνιωδώς έψαχνε απαντήσεις για το μέλλον είτε των αποδοχών του, είτε για την συνέχιση ή όχι του εργασιακού του βίου.

Γενικότερα συμβούλευσε όσους έχουν θεμελιώσει το δικαίωμα σύνταξης να υποβάλουν αίτηση αποχώρησης από την εργασία, προκειμένου να προλάβουν την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, τεκμηριώνοντας έτσι και την κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση ότι δίνει κίνητρα αποχώρησης από την εργασία σε χιλιάδες εργαζόμενους και κατηγορώντας την για μια σειρά από «γκάφες ολκής» στην διαχείριση του θέματος που επιβαρύνουν την κατάσταση.