Κατεβάζει ρολά το Δημόσιο την Πέμπτη

Παραλύει αύριο, 26 Νοεμβρίου 2020, όλος ο δημόσιος τομέας με τη συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων, των εκπιαδευτικών των νοσοκομειακών των συνταξιούχων των υπαλλήλων στους ΟΤΑ,  του Σωματείου εμποροϋπαλλήλων κ.λπ.

Με ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αναφέρουν τα αιτήματα τους και δίνουν ραντεβού σε συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020, στις 10.30 στην πύλη του νοσοκομείου, προτάσσοντας ως πρώτο ζητούμενο την προστασία της υγείας.

Καταγγελτικός ο ΣΕΣΝΟΧ

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΣΝΟΧ αναφέρεται στα προβλήματα του Νοσοκομείου στις σημαντικές ελλείψεις και κυρίοως στην έλλειψη πολιτικής βούλησης για να στηριχτεί το νοσοκομείο μας σε ιατρικό νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και σε υλικά

Η ανακοίνωση του ΣΕΣΝΟΧ:

ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ γιατί δεν ανεχόμαστε να συνεχιστεί η απαράδεκτη κατάσταση στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ αυτά που ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ για να καλύψουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας και να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της δουλειάς μας, μέσα σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, όπου η εντατικοποίηση μας «τσακίζει» με τις αλλεπάλληλες βάρδιες και τα χρωστούμενο ρεπό και άδειες.

Για περισσότερους από 8 μήνες, συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για την προστασία της υγείας του λαού, ενάντια στην επιδημία SARS-CoV-2, αντιμετωπίζοντας μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, που είναι αποτέλεσμα της χρόνιας πολιτικής υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και εμπορευματοποίησης.

Οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για τη διαχείριση της επιδημίας δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, όχι μόνο για την ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, αλλά και για τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στις δημόσιες μονάδες υγείας, που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με προσλήψεις επικουρικών υγειονομικών, που καλύπτουν προσωρινά μικρό μόνο μέρος των τεράστιων κενών οργανικών θέσεων, και τις δωρεές εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων επιχειρηματίες – που αξιοποιούνται για τη συνέχιση της απεμπόλησης της κρατικής ευθύνης για την υγεία.

Κυρίως όμως δεν μπορούν να κρύψουν ότι για να «εξοικονομηθούν» υποδομές και προσωπικό για την αντιμετώπιση της επιδημίας, η κυβέρνηση προχώρησε σε αναστολή τακτικών εξωτερικών ιατρείων, διαγνωστικών εξετάσεων και χειρουργείων, εκθέτοντας ασθενείς, κυρίως με χρόνιες παθήσεις, σε αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της υγείας τους ή και απώλειας της ζωής τους. Σε συνδυασμό με την τις ήδη ανεπαρκέστατες και υποστελεχωμένες μονάδες ΠΦΥ, ένα μεγάλο μέρος ασθενών ουσιαστικά μένει αποκλεισμένο από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, όχι μόνο δεν επιτάχθηκαν για να ενταχθούν, μαζί με το προσωπικό τους, σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο για την προστασία της υγείας των λαϊκών οικογενειών, αλλά αντίθετα οι ιδιοκτήτες τους εκμεταλλεύονται την επιδημία για να εξασφαλίσουν νέα κέρδη, μέσω της χρυσοπληρωμένης παραχώρησης κλινών ΜΕΘ και της κερδοσκοπίας στα τεστ για SARS-CoV-2.

Είναι τεράστιες και διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων για τη συστηματική απόρριψη τους αιτήματος μας για δημιουργία κρατικού φορέα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού, ώστε η προμήθεια του αναγκαίου υλικού να μην εξαρτάται ούτε από επιχειρηματικά συμφέροντα ούτε από τον «πόλεμο που μαίνεται στην παγκόσμια αγορά» όπως ομολόγησε ο υπουργός Υγείας.

Είναι φανερό ότι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το νέο κύμα επιδημίας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις.

Απέναντι μας, πρώτα από όλα, είναι ο ορατός εχθρός, αυτός που γνωρίζουμε καλά, γιατί ευθύνεται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε

Απέναντι μας έχουμε τους επιχειρηματικούς ομίλους, που ελέγχουν την οικονομία και την έρευνα, απέναντί μας έχουμε τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα δικά τους συμφέροντα υπηρετεί η πολιτική που διαθέτει 14 δις ευρώ για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές σε μεγάλες επιχειρήσεις ενώ θεωρεί «σπατάλη» την προμήθεια επαρκών μέσων ατομικής προστασίας και «ιδεοληψία» την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Αυτή την πολιτική υλοποιούν αυτοί που μας «χειροκροτούν», αλλά αρνούνται την ένταξη μας στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα και την επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος.

Τι κι αν η πανδημία αποκαλύπτει με τον πιο τραγικό τρόπο το έγκλημα απέναντι στον λαό και την υγεία του, τα χάλια στα οποία έχουν οδηγήσει η πολιτική της εμπορευματοποίησης και η χρόνια υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την οποία ακολουθούν η μία πίσω από την άλλη όλες οι κυβερνήσεις;;;;

Εν μέσω πανδημίας, και παρά τα παχιά λόγια της κυβέρνησης για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει πως από 4,829 δισ. ευρώ που δόθηκαν φέτος (2020) για το υπουργείο Υγείας, εκ των οποίων τα 523 εκατομμύρια ευρώ για παρεμβάσεις για τον COVID-19, του χρόνου, το 2021, οι δαπάνες αναμένονται να είναι 4,257 δισ., εκ των οποίων τα 131 εκατομμύρια για τέτοιες παρεμβάσεις. Τι προκύπτει από το λογαριασμό; Οτι αν αφαιρέσει κανείς τα προσωρινά και ανεπαρκή μπαλώματα, με τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να καλύψει όπως – όπως τα χάλια, το 2021 οι δαπάνες για την Υγεία θα είναι ακόμα πιο κάτω κι από φέτος κατά 572 εκατομμύρια ευρώ!

Λογαριάζουν όμως χωρίς τους εργαζόμενους.

Δε δεχόμαστε να θυσιάσουμε τα δικαιώματα και την υγεία του λαού. Δεν δεχόμαστε άλλο να λογαριάζεται η προστασία της δημόσιας υγείας ως κόστος και την ίδια ώρα να διατίθεται   πακτωλός χρημάτων σε ιδιωτικές κλινικές και ΜΕΘ. Απαιτούμε ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής μας, πριν να είναι αργά!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

 • Να προμηθευτεί το νοσοκομείο άμεσα όλο το απαραίτητο υγειονομικό υλικό με προτεραιότητα στα μέσα ατομικής προστασίας και τεστ για τον Covid-19.
 • Αύξηση των κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο με βάση την αναλογία σε κατοίκους και λειτουργία τους με πλήρη στελέχωση.
 • Άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου Χίου με μόνιμο προσωπικό με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στις Δημόσιες μονάδες Υγείας(επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΕΟΔΥ, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου).
 • Άμεση κάλυψη των αναγκών σε αντιγριπικά εμβόλια
 • Πλήρης στελέχωση της Πρωτοβάθμιας Υγείας στο νησί, που βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης.
 • Ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
 • Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.
 • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση

Τη συμμετοχή των εργαζ’ομεων στους ΟΤΑ στην απεργιακή κινητοποίηση δηλώνει το αντίστοιχο σωματείο:

Ο Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ του Δήμου Χίου  , συμμετέχει στην απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη 26-11-2020 , διεκδικώντας:

 • Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία.
 • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.
 • Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
 • Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.
 • Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
 • Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία. Δεν πρόκειται να το εφαρμόσουμε! Θα το καταργήσουμε στην πράξη!
 • ΑΠΟΧΗ από κάθε ηλεκτρονική ψηφοφορία σε όλο το Δημόσιο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Δεν καταθέτουμε ψηφοδέλτια, αποσύρουμε αυτά που ήδη κατατέθηκαν.

Ταυτόχρονα συνυπολογίζοντας τις ειδικές συνθήκες συμμετέχουμε σε επίπεδο ΔΣ μπροστά στην Πύλη του Νοσοκομείου Χίου την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου και ώρα 10:30π.μ. στην απεργιακή συγκέντρωση τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Το Σωματειο ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων Χίου με απόφαση του , συμμετέχει στην απεργία σημειώνοντας;

Και κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή.

Η προσπάθειά μας να συγκεντρώσουμε δυνάμεις ικανές να σμπαραλιάσουν τους νόμους τους θα συνεχιστεί ό,τι κι αν σκαρφιστούν η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και τα τσιράκια τους μέσα στο ίδιο το κίνημα, που εδώ και μήνες δεν έβγαλαν άχνα για τις ανατροπές του αιώνα.

Παλεύουμε για:

 • Λήψη όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειά. Συχνές απολυμάνσεις, αύξηση του μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στους χώρους δουλειάς. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς
 • Τώρα να πραγματοποιηθούν δωρεάν επαναλαμβανόμενα μαζικά διαγνωστικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος διενέργεια διαγνωστικού τεστ για όλα τα μέλη τις οικογένειας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του εργαζομένου
 • Άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο Νοσοκομείο Χίου. Πλήρη στελέχωση με προσωπικό και απαραίτητες υποδομές των Κέντρων Υγείας.
 • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, των δεκάδων διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών κλινικών σε όλη τη χώρα
 • Κανένας εργαζόμενος και άνεργος χωρίς εισόδημα. Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις
 • Να μην κατατεθεί το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που καταργεί εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες

Στην απεργιακή συγκέντρωση μαζί με τους εργαζόμενους σε ολο τους τομείς θα συμμετέχει και το Σωματείο συνταξιούχων του ΕΦΚΑ, ο Σύλλογος Γυναικών Χίου και η ΠΟΑμεΑΒΑ

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια