Συντρίμμια και σκουπίδια στο Μελανειός άφησε η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (βίντεο & φωτό)

Όταν στις αρχές Ιουλίου 2020 τα συνεργεία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες έστηναν την προβλήτα στην παραλία “Λυγαρίδι”, στο Μελανειός της Βόρειας Χίου, προκειμένου να ξεφορτώσουν από εκεί τις ανεμογεννήτριες για το παρακείμενο αιολικό πάρκο, το ερώτημά μας προς τους επιβλέποντες μηχανικούς ήταν: Θα αντέξει αυτή κατασκευή στα κύματα που θα έρθουν τον χειμώνα;

Η απάντησή τους ήταν: Η κατασκευή αντέχει και μακάρι να ζητούσατε να μείνει μόνιμα εδώ για τις βάρκες σας (αυτές που δεν έχουμε), αλλά εμείς μόλις τελειώσει η μεταφορά των ανεμογεννητριών θα την ξηλώσουμε και θα ξαναφτιάξουμε τη παραλία όπως ήταν.

Μάλιστα, ο κ. Κωνσταντίνος Μαύρος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε., διαβεβαίωνε μέσω του astraparis.gr ότι η αποκατάσταση της παραλίας θα είναι απόλυτη και το ίδιο θα γίνει και με το οδικό δίκτυο.

Και κάπου εκεί ησυχάσαμε, τρόπος του λέγειν δηλαδή, καθότι ο τόπος αυτός, η Χίος, είναι ένα απέραντο νεκροταφείο ημιτελών έργων, σιγά μην αποτελέσει εξαίρεση η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία κάθε άλλο παρά ευαίσθητη περιβαλλοντικά και κοινωνικά στην περιοχή που δραστηριοποιείται, δηλαδή στο Μελανειός, έχει διαχρονικά αποδείξει ότι είναι.

Πάγωσε ο χρόνος στο «Λυγαρίδι» – Όλα χύμα στο κύμα

Έκτοτε και αφού ολοκληρώθηκε η επιχείρηση εγκατάστασης των ανεμογεννητριών σε τακτικά διαστήματα περνούσαμε από το «Λυγαρίδι», όπου τα πάντα είχαν παγώσει. Όπως τα άφησαν πίσω τους τα συνεργεία έτσι και τα βρίσκαμε.

Σκουπίδια από πλαστικά μιας χρήσεως έως εργοταξιακό εξοπλισμό παντού, η παραλία ανασκολοπισμένη από τα μηχανήματα έργων που μπήκαν μέσα, οι πέτρες της παραθαλάσσιας ξερολιθιάς είχαν μεταφερθεί στο ρέμα κι εκεί έμεναν και μένουν ακόμα, μηχανήματα έργων εγκαταλελειμμένα, σάκκοι με αμμοχάλικο και προκατασκευασμένα τσιμεντένια στοιχεία, που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της προβλήτας, όλα εκεί χύμα. Και τα κύματα καθώς μπαίνει ο χειμώνας χτυπάνε λυσσαλέα το εξάμβλωμα, βάλθηκαν να το αφανίσουν.

Η τελευταία μας επίσκεψη ήταν χθες, Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020, τρεις και πλέον μήνες μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, χρόνος δηλαδή όχι μόνον ικανός αλλά και υπεραρκετός για να μπορέσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες να επαναφέρει τα πράγματα στην προτέρα κατάσταση και να αποκαταστήσει το τοπίο, όπως είχε υποσχεθεί και όπως – άλλωστε – είναι η συμβατική και όχι μόνον υποχρέωσή της.

Καταρρέει η προβλήτα – Διαλύονται οι σάκκοι, στον πάτο τα τσιμέντα

Κάτι είχαμε υποψιασθεί, δεν θέλαμε να το ομολογήσουμε, εσωτερικά πάντα, εννοείται. Καθώς περνούσε ο καιρός, μας είχε σφηνωθεί η ιδέα ότι μάλλον η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα άφηνε στα στοιχεία της φύσης κάνουν την δουλειά, να αποκαταστήσουν τα πράγματα, κάτι που σε σημαντικό βαθμό έγινε στην σκαμμένη από τα μηχανήματα παραλία.

Το ίδιο γίνεται και στους δρόμους – λεωφόρους που άνοιξαν, διαπλατύνοντας το υφιστάμενο οδόστρωμα, καθώς το λατομικό υλικό 3Α που χρησιμοποιήθηκε στην διάστρωση το παρέσυραν οι πρώτες δυνατές βροχές και το υπόλοιπο οι επόμενες που έρχονται, θα σκέφτηκαν.

Εκεί, όμως, που γίνεται η μεγάλη πανωλεθρία, είναι η προβλήτα, που κάποιοι θα ήθελαν να την πάρουμε στην πλάτη μας για πάντα, η οποία άρχισε κυριολεκτικά να καταρρέει. Καλά, καλά δεν μπήκε ο χειμώνας και μόνον από την πλευρά της στεριάς στέκει ακόμα στην θέση της.

Βόρεια, νότια και δυτικά (σημείο πρόσδεσης της προβλήτας), τα κύματα έχουν κάνει μια χαρά την δουλειά τους. Την έχουν υποσκάψει τέλεια, οι μεγασάκκοι με το αμμοχάλικο έχουν αρχίσει να ανοίγουν, διαλύονται και βουλοπλέουν (ούτε βουλιάζουν, ούτε και πλέουν), τα μπακλαβαδωτά τσιμεντένια στοιχεία έχουν πάρει κλίσεις προς την θάλασσα κι άλλα έχουν πιάσει κιόλας πάτο, οι χοντρές λαμαρίνες που πάνω τους πατούσαν τα φορτηγά βρίσκονται στον αέρα και δεξιά – αριστερά της προβλήτας η παραλία έχει ασπρίσει από το νταμαρίσιο χαλίκι.

Αδιαφορία από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες – Απούσες οι αρμόδιες αρχές

Η άθλια κατάσταση, που με επιεικείς εκφράσεις περιγράψαμε, κάθε άλλο παρά τιμή περιποιεί σε μια μεγάλη εταιρεία, όπως είναι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία – όμως – έχει μεταχειρισθεί διαχρονικά την περιοχή, στην οποία φιλοξενεί το αιολικό πάρκο της, με έλλειψη της προσήκουσας ευθύνης. Αποκορύφωμα ήταν η μεγάλη πυρκαγιά του 2014, που αποτέφρωσε έκταση περίπου 5.000 στρεμμάτων και παραγωγικής γης από το Μελανειός, μέχρι και κυρίως το Άγιο Γάλας και τα Νενητούρια.

Είχαμε μια αμυδρή ελπίδα ότι εκείνο το περιστατικό θα τους έβαζε… λίγο μυαλό, θα τηρούσαν στο εξής μια περισσότερο υπεύθυνη κοινωνικά στάση, αλλά μάλλον φαίνεται ότι είμαστε ρομαντικοί, αφού η περιγραφόμενη κατάσταση έρχεται να αποδείξει ότι οι ελπίδες ήταν φρούδες.

Δεν είμαι, όμως, μόνον η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αλλά κυρίως οι αρμόδιες αρχές, που έχουν αδειοδοτήσει το έργο εκσυγχρονισμού του αιολικού πάρκου με τις τρεις νέες ανεμογεννήτριες και έχουν εκδώσει τις προβλεπόμενες άδειες των επιμέρους έργων και συγκεκριμένα:

1. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που έχει την γενική ευθύνη της αδειοδότησης της εγκατάστασης και λειτουργίας του αιολικού πάρκου.

2. Η υπηρεσία δασών Χίου, που αδειοδότησε την διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου, καθώς και νέες διανοίξεις μικρών τμημάτων δρόμου, αναγκαίες για τις «μανούβρες» των μεγάλων φορτηγών.

3. Ο δήμος Χίου, που έδωσε άδεια για την χρήση και την εκτέλεση εργασιών στον δρόμο από το Μελανειός έως το «Λυγαρίδι».

4. Η κτηματική υπηρεσία Χίου, που έδωσε τις άδειες για τα έργα στην παραλία.

5. Το λιμεναρχείο Χίου, που έδωσε άδεια για το λιμενικό έργο (προβλήτα).

Ίσως, να εμπλέκονται και άλλες υπηρεσίες (άδεια έδωσε και η εφορεία αρχαιοτήτων Χίου), αλλά εν τω παρόντι ενδιαφέρει αν οι παραπάνω υπηρεσίες έχουν ασκήσει κάποιο έλεγχο ή έστω έχουν ενδιαφερθεί για την αποκατάσταση της περιοχής και του τοπίου στην προτέρα κατάσταση.

Και κυρίως έχει ενδιαφέρον αν προτίθενται να το κάνουν, προκειμένου να συμμορφωθεί η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στις υποχρεώσεις της ή και να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες κυρώσεων σε βάρος των υπευθύνων.

Στη δεξιά πλευρά της παραλίας το… χιλιοζύμι, στην αριστερά το ειδυλλιακό τοπίο

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια