Κάθε φέτος και πιο… αλμυρή η ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών

Το καλό νέο είναι ότι εφέτος ο δήμος Χίου ξεκίνησε νωρίς τις διαδικασίες για τις υπηρεσίες ναυαγοσωστικής κάλυψης των πολυσύχναστων παραλιών της Χίου.

Τα κακά νέα είναι ότι εφέτος δύο παραλίες (Λιθίου και Μέγα Λιμνιώνα), που πέρυσι ήταν στον κατάλογο, απουσιάζουν, αφού δεν κρίθηκαν πολυσύχναστες και το σημαντικότερο ότι ο δήμος Χίου θα βάλει πιο βαθειά το χέρι στο δημοτικό ταμείο για αναλογικά λιγότερες υπηρεσίες.

Το 2021, με την σπουδή των διαδικασιών, η δαπάνη υπολογίσθηκε στο ποσό των 184.000 ευρώ (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ) και το έργο κατακυρώθηκε στον ένα και μοναδικό υποψήφιο του διαγωνισμού, ο οποίος προσέφερε έκπτωση μόλις 827,20 ευρώ, δηλαδή με οικονομική προσφορά 183.172,80 ευρώ κέρδισε τον… διαγωνισμό.

Το ποσό αυτό αφορούσε περίοδο δύο μηνών, ενώ στις 9 Ιουλίου 2021, βγήκε σε διαγωνισμό και το δεύτερο πακέτο για άλλους δύο μήνες ή σε κάθε περίπτωση έως ότου κλείσει η σαιζόν, με δαπάνη αναλογική.

Χθες Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022, η οικονομική επιτροπή του δήμου Χίου ενέκρινε την διακήρυξη του έργο για περίοδο τεσσάρων μηνών και με προϋπολογιζόμενη δαπάνη 328.473,52 ευρώ.

Όμως, εφέτος οι παραλίες είναι τέσσερις αντί για έξι που ήταν πέρυσι, ενώ ο αριθμός των ναυαγοσωστών 7 από 10 της προηγούμενης σαιζόν.

Όπως κι αν συγκρίνει κανείς τα μεγέθη (παραλίες ή προσωπικό ή και τα δύο) για τις δύο θερινές περιόδους, δηλαδή 2021 και 2022, προκύπτει αβίαστα το αποτέλεσμα ότι η φετινή δαπάνη είναι σημαντικά υψηλότερη – πάντα αναλογικά – από την περυσινή.

Η διαφορά των περίπου 40.000 ευρώ λιγότερα εφέτος (από την αναλογική περυσινή προϋπολογισθείσα δαπάνη των 368.000 ευρώ) αφορά δύο παραλίες και τρεις ναυαγοσώστες λιγότερους.

Η φετινή ναυαγοσωστική κάλυψη αφορά τις ακόλουθες παραλίες:

1. Παραλία Αφανούς Ναύτη (1 πύργος – 1 ναυαγοσώστης)

2. Παραλία Καρφά (2 πύργοι – 2 ναυαγοσώστες)

3. Παραλία Αγίας Φωτεινής (2 πύργοι – 2 ναυαγοσώστες)

4. Παραλία Κώμης (2 πύργοι – 2 ναυαγοσώστες)

Αν κι εφέτος ο διαγωνισμός θα προσελκύσει έναν και μόνον υποψήφιο, εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι ο προϋπολογισμός του δήμου Χίου, δηλαδή οι πολίτες της Χίου, θα πληρώσει ιδιαίτερα αλμυρό τίμημα για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών.

Ακολουθεί η απόφαση της οικονομικής επιτροπής για την έγκριση της διακήρυξης

nauagosostes_2022