Καθολική η καταδίκη των πρωτοφανών εκτρόπων

Την καθολική καταδίκη συνάντησαν τα έκτροπα και οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων που συνέβησαν το βράδυ της Τετάρτης, 14 Σεπτεμβρίου 2015, στο κέντρο της Χίου, από ομάδες ακραίων στοιχεία με κεντρικό τους πυρήνα χρυσαυγίτες.

Πέραν των πολιτικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Δημοκρατίας και ΚΚΕ, που έχουν εκδώσει σχετικές ανακοινώσεις, τα επεισόδια καταδίκασαν, εκατοντάδες πολίτες στη Χίο και από όλη την Ελλάδα, ενώ έτυχαν ευρείας δημοσιότητας από όλα τα μέσα ενημέρωσης.

Καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων

Η νομαρχιακή επιτροπή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα ακόλουθα:

Οι επαναλαμβανόμενες ακραίες συμπεριφορές από γνωστούς γραφικούς ακροδεξιούς σε όλη την Χίο ήταν αναμενόμενο ότι θα είχαν  την χθεσινή  κατάληξη αφού σχεδόν πάντα έχουν την ανοχή της αστυνομίας.

Συγκεκριμένοι ακραίοι, χρησιμοποιώντας αυτό που μόνο έχουν, το μίσος για τον άνθρωπο, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία σπέρνουν  τον τρόμο και τον πανικό,  στοχοποιώντας πολίτες και δημοσιογράφους που κάνουν την δουλειά τους.

Η νομαρχιακή επιτροπή Χίου:

  • Καταγγέλλει την χθεσινή συγκέντρωση «ομάδων πολιτών» στην πλατεία Βουνακίου, που χωρίς ταυτότητα και μέσα από συνθήματα που επί μέρες διαλαλούσε ο γνωστός τελάλης προσπάθησαν να σπείρουν στο νησί μας την μισαλλοδοξία.
  • Καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων παρουσία της αστυνομίας και περιμένει να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Οι παραβατικές συμπεριφορές πρέπει να τιμωρούνται και καθήκον της αστυνομίας είναι να ενεργεί άμεσα προς το συμφέρον των πολιτών. Η ανοχή γεννά μεγαλύτερη βία με ολέθρια αποτελέσματα.
  • Καλεί τους Χιώτες και τις Χιώτισσες να γυρίσουν την πλάτη σε τέτοια φαινόμενα μίσους και ρατσισμού που προσπαθούν να διχάσουν τον κόσμο. Πρέπει να θυμηθούμε όλοι/ες την ιστορία αυτού του τόπου (πρόσφυγες το 1922, οικονομικοί μετανάστες αργότερα) και να κάνουμε ότι είναι δυνατόν, ως άτομα και ως Πολιτεία, να σταματήσει ο πόλεμος και να μπορέσουν να γυρίσουν και αυτοί οι δυστυχισμένοι άνθρωποι στις εστίες τους. Παράλληλα, να φροντίσουμε για την όσο το δυνατόν καλλίτερη συμβίωση μεταξύ κατοίκων και προσφύγων – μεταναστών όσο διάστημα έχουν την ανάγκη μας.
  • Ζητά από τις δυνάμεις ασφαλείας να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εξασφαλίσουν ασφαλή διαβίωση για όλους τους ανθρώπους που μένουν στο νησί μας. Και τέλος,
  • Ζητά από την εισαγγελία Χίου να πράξει τα νόμιμα προς το συμφέρον της ασφάλειας και της διασφάλισης των δικαιωμάτων όλων των πολιτών της Χίου.

Αυτή η ανοχή πρέπει να σταματήσει τώρα και όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τίποτα λιγότερο.

prosfiges sig_0082

Η Νέα Δημοκρατία καταδικάζει τα έκτροπα

Η ΝΟΔΕ Χίου καταδικάζει απερίφραστα τα χθεσινά έκτροπα τα οποία συνέβησαν στη συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου.

Είμαστε εναντίον κάθε μορφής βίας. Ο τόπος μας περνάει δύσκολες στιγμές. Προέχει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι, με σεβασμό πάνω απ΄ όλα στον άνθρωπο και στις αξίες του πολιτισμού μας.

Η ΝΟΔΕ Χίου έχει αναλάβει τον άχαρο και δυσάρεστο ρόλο της “Κασσάνδρας”, προειδοποιώντας την κυβέρνηση για δυσάρεστες καταστάσεις πολύ πριν αυτές συμβούν, χωρίς όμως ποτέ να εισακουστεί. 

Κύριοι κυβερνώντες δεν κινδυνολογούμε. Σας παρουσιάζουμε την πραγματικότητα.

Έχουμε κουραστεί να δηλώνουμε σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας.

Συμπαράσταση του ΚΚΕ στους δημοσιογράφους

Η τοπική επιτροπή Χίου του ΚΚΕ καταδικάζει τη δράση οργανωμένων φασιστικών ομάδων που χτες εξαπέλυσαν επιθέσεις κατά παιδιών, γυναικών και προσφύγων στους καταυλισμούς στο κέντρο της πόλης.

Τέτοιες ενέργειες αποτελούν συνέχεια των φραστικών επιθέσεων κι απειλών στο τοπικό συμβούλιο Βροντάδου (12/9/16) προς τον εκλεγμένο της Λαϊκής Συσπείρωσης Μάρκο Σκούφαλο.

Καλούμε το λαό να τους καταδικάσει και να τους απομονώσει, γιατί η συγκαλυμμένη δράση Χρυσαυγίτικων, αντιδραστικών κι άλλων φασιστικών στοιχείων, στρέφεται κατά των θυμάτων κι αθωώνει την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ που τους εγκλωβίζει στο νησί.

Επίσης, προκαλεί ερωτηματικά  η αδράνεια των αστυνομικών δυνάμεων απέναντι σ’ αυτές τις εγκληματικές ομάδες δράσης.

Καλούμε το λαό να διεκδικήσει τον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.

Καλούμε τα εργατικά σωματεία και τους μαζικούς φορείς του νησιού να δυναμώσουν την πάλη τους για άμεση λύση, ενάντια στις αντιδραστικές φωνές.

Συμπαραστεκόμαστε στους δημοσιογράφους Γιάννη Στεβή, Παντελή Φύκαρη και όσους δέχτηκαν επίθεση.

Καταδικάζει τα έκτροπα η Ν.Ε. Χίου του ΠΑΣΟΚ

Εξαιτίας των κακών χειρισμών της κυβέρνησης στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με οξεία προβλήματα που δοκιμάζουν τις αντοχές πολιτών, αλλά και προσφύγων.
Τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου έχουν μετατραπεί σε φυλακές ανθρώπων. Η καθημερινή ζωή των νησιωτών έχει αλλάξει και οι τοπικές κοινωνίες καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του προβλήματος με αυτοσχεδιασμούς.
Στην αναμπουμπούλα, όμως, χαίρεται ο λύκος. Την απουσία της κεντρικής οργάνωσης εκμεταλλεύονται ομάδες, που σε άλλη περίπτωση δεν θα είχαν κανένανα λόγο ύπαρξης.
Είναι σαφές ότι οι ομάδες αυτές, ουδεμία σχέση έχουν και ούτε πρέπει να έχουν με το δημοκρατικό κομμάτι της κοινωνίας μας.

Εκφράζουμε την απόλυτη καταδίκη σε κάθε περιστατικό βίας, όπως τα χθεσινά έκτροπα που σημειώθηκαν στο νησί μας, τα οποία προσβάλλουν την ίδια την έννοια της Δημοκρατίας.

Ψυχραιμία είναι απάντηση στις κραυγές. Και σύμπνοια είναι η απάντηση στις φωνές που θέλουν να διχάσουν.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια