Κήρυξη έκτακτης ανάγκης και καθαρισμούς φέρνει η απειλή των πυρκαγιών

Όπως γίνεται κάθε φορά πρέπει πρώτα να πάθουμε για να μάθουμε. Έτσι μετά την πυρκαγιά της Τετάρτης 1 Ιουλίου 2020, οι χειρότερες επιπτώσεις της οποίας αποφεύχθηκαν χάρη στη σωτήρια άμεση επέμβαση των επίγειων και κυρίως εναέριων μέσων της πυροσβεστικής, μόλις προχθές το Συντονιστικό Όργανο του δήμου για τις πυρκαγιές αποφάσισε να πιέσει για τη λήψη αντιπυρικών μέτρων πέριξ της ΒΙΑΛ και τον καθαρισμό των εκτάσεων κηρύσσοντας παράλληλα τον Δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Αναλυτικά οι αποφάσεις του Συντονιστικού είναι οι εξής:

  • Να κηρυχτεί ο Δήμος Χίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών που έχουν παρουσιαστεί από 15/06/2020 (70 και πλέον πυρκαγιές και πολλές φορές 3- 4 ταυτοχρόνως). Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεσμεύονται στην φύλαξη της περιοχής και δεν επαρκούν για την κάλυψη του υπόλοιπου Δήμου.
  • Να ξεκινήσει άμεσα το έργο με τίτλο «Λήψη εκτάκτων μέτρων Πυροπροστασίας στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ ΒΙΑΛ)», προϋπολογισμού 23.400,00€ συν ΦΠΑ, όπως αυτό έχει προταθεί – αποφασιστεί στα προηγούμενα Σ.Τ.Ο. και έχει ψηφιστεί από το Δ.Σ. Δήμου Χίου.
  • Οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων του νησιού και ειδικότερα οι Πρόεδροι της Δ.Ε.Καμποχώρων, της Τ.Κ. Θολοποταμίου της Δ.Ε.Ιωνίας και της Τ.Κ. Νεοχωρίου της Δ.Ε.Αγίου Μηνά θα πρέπει να συστήσουν ομάδες πυρασφάλειας. Επίσης θα πρέπει να εφαρμόσουν το άρθρο 94 του Ν.3852/2010,  για την τήρηση των υποχρεώσεων καθαρισμού, από τους ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός των οικισμών τους και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων θα πρέπει να απευθύνονται στη Δ/νση Περιβάλλοντος και Πρασίνου Δήμου Χίου για τον άμεσο καθαρισμό τους σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.
  • Να απαγορευτεί η στάση και η στάθμευση επί της κεντρικής οδού της περιοχής του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ με σκοπό να διευκολύνεται η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτωνσε περίπτωση άμεσης επέμβασης,
  • Να αυξηθούν οι περιπολίες πυρασφάλειας στην περιοχή πέριξ του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια