Κλείνει η Σούδα, εκτός της πόλης οι πρόσφυγες

Στο κλείσιμο των υφιστάμενων δομών φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών εντός του οικιστικού ιστού της πόλης της Χίου και ειδικότερα του καταυλισμού της Σούδας και του χώρου του ΔΗΠΕΘΕ προσανατολίζονται δήμος Χίου και ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Η διόγκωση του προβλήματος με την παραμονή στο νησί επί μακρόν μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες φιλοξενίας των υφιστάμενων χώρων.

Για τον λόγο αυτό προσανατολίζονται στην δημιουργία νέου καταυλισμού, κατά τα πρότυπα της Σούδας, αλλά με καλύτερες προϋποθέσεις και ως επικρατέστερος χώρος φαίνεται αυτή τη στιγμή ο χώρος ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), κοντά στο φράγμα Κόρης Γεφύρι και σε απόσταση περίπου 1800 μέτρων από τον περιφερειακό δρόμο της πόλης.

Ο συγκεκριμένος χώρος παρέχει την δυνατότητα ανάπτυξης του καταυλισμού σε επιφάνεια περίπου 40 στρεμμάτων, αλλά απαιτούνται έργα υποδομής και ειδικότερα η μεταφορά πόσιμου νερού και δικτύου αποχέτευσης, ενώ υπάρχει δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως εξηγεί στον astraparis.gr ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Καραμανής, «η συγκεκριμένη περιοχή συγκεντρώνει τις καλύτερες προϋποθέσεις και μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα από οπουδήποτε αλλού, με την προοπτική ότι πλέον οι πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νησί».

Ήδη, αναμένεται η εκπόνηση των αναγκαίων μελετών από την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι πριν το τέλος Μαΐου θα αρχίσουν οι εργασίες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν περίπου έναν μήνα.

souda_0009